Jaja na pet novih načina
Svako jutro jedno jaje?
Jaja su jedan od čestih alergena. U dohranu djeteta uvode se oko devetog mjeseca života. Nutricionistica Tena Niseteo preporuča postepeno uvođenje, prvo kroz tjesteninu s jajima zatim kuhani žutanjak, a potom i cijelo jaje odnosno bjelanjak. Jaja su izvor proteina, masti, vitamina A, D, E te B12, kao i željeza i folne kiseline. "Radi se o namirnici koja je izvor svih esencijalni aminokiselina važnih za rast i razvoj djece, ali i izvoru masti također bitnih za zdravi razvoj", objašnjava nutricionistica.
Prednost jaja je u tome što se lako žvaču i probavljaju te imaju lagani okus u kojem većina djece uživa. Zbog visokog stupnja kolesterola u žumanjku, ne preporučuje se davati jaje djetetu svaki dan. "Nema potrebe svakodnevno jesti jaje, dovoljno je jednom do dva puta tjedno. Uz raznolikost i umjerenost neizostavni su dio priče o pravilnoj prehrani", objašnjava Tena Niseteo.
Punjena jaja
Sastojci:
- 12 kokošjih jaja
- 0.5 šalice pršuta
- 5 kom crnih maslina
- 0.25 šalice zelene paprike
- 1 žlica senfa
- 0.5 šalice kiselog vrhnja (12% masti)
- 2 žlice majoneze
- češnjak u prahu
- papar, sol
Priprema:
Jaja skuhajte, ogulite i prepolovite. Izvadite žumanjke pa ih pomiješajte s nasjeckanim pršutom, maslinama, paprikom, senfom, vrhnjem, majonezom, češnjakom i paprom. Smjesu stavite u vrećicu za ukrašavanje pa je istisnite u polovice bjelanjaka. Ukrasite sitno sjeckanim začinskim biljem.
Vrijeme pripreme: do 30 minuta
Recept je preuzet s portala Gastro.hr
Škotska jaja
Sastojci:
- 450 g svinjske kobasice
- 3 lista kadulje
- 1 grančica peršinovog lista
- 2 žlice pšeničnog bijelog brašna
- 5 komada kokošjih jaja
- 1 žlica sjemenki sezama, oljuštenih suhih
- 1 žlica sjemenki bundeve, oljuštenih sušenih
- 1 žlica sjemenki suncokreta, oljuštenih suhih
- 3 žlica miješanih orašastih plodova
- 1 dl biljnog ulja
Priprema:
Skuhajte 4 jaja, ogulite ih i ohladite pod mlazom hladne vode. Ugrijte pećnicu na 180°C. Ogulite meso iz kobasica iz ovitka pa pomiješajte s kaduljom i nasjeckanim peršinom. Podijelite smjesu na četiri dijela. Svako jaje obložite smjesom s mesom od kobasica i oblikujte u kuglicu. Zarolajte u brašno pa u istučeno jaje. Svaku kuglicu zarolajte u pomiješane sjemenke i orašaste plodove. Pecite 20 minuta na vrućem ulju.
Vrijeme pripreme: do 30 minuta
Recept je preuzet s portala Gastro.hr
Uskršnja slatka jaja
Sastojci:
Žuta krema:
- 250 g suhih marelica
- sok jedne naranče
- 1 i ½ žlica mirina
- 3 žlice agara
- sol
Marelice kuhajte s agarom i soli. Pred kraj dodaj naranču i mirin. Izmiksati i ohladiti, a od smjese napraviti kuglice.
Bijela krema:
- 1 i ½ šalica kus-kusa
- 2 i ½ šalice zobenog mlijeka
- 2 šalice vode
- 2 žlice agara
- sol
- 150 g tofua
- 4 žlice slada
- 1 šalica kokosovog brašna
Priprema:
Pomiješajte sol i vodu te dodajte agar i sol. Kad zakuha, dodajte kus-kus i kuhajte 10 minuta. Smjesi dodajte izmiksani tofu i slad te na kraju umiješajte kokos. Oblikujte tanke ovale u čije središte stavite kuglice od marelica. Kuglice zatvorite ovalom u obliku jaja. Uvaljajte u kokos i ukrasite komadima suhog voća. Napravite toliko jaja koliko ima smjese, ali radite dok je smjesa još topla.
Recept autorice Tončike Cukrov, Makronovine učiteljice kuhanja preuzet je s portala Zdrava Krava
Košarice s jajima i šunkom
Sastojci:
- 0.33 kuhane šunke
- 4 kriške pšeničnog bijelog kruha
- 2 žlice slanog maslaca
- 0.5 šalice smrznutog špinata
- 60 g krem sira
- 3 žlice parmezana
- 1 mala žlica kravljeg mlijeka
- 0.5 mala žlice češnjaka u prahu
- 4 komada kokošjih jaja
- papar
Priprema:
Ugrijte pećnicu na 180°C. Pritisnite kruh među dlanovima pa premažite maslacem. Utisnite kruh u kalupe za muffine. Pomiješajte špinat, kremasti sir, parmezan, mlijeko i češnjak. Raspodijelite šunku među košaricama od kruha pa u svaku razbijte jaje i začinite paprom. Preko stavite smjesu sa špinatom. Pecite 12-14 minuta. Pustite da se malo ohladi i poslužite.
Vrijeme pripreme: do 45 minuta
Recept je preuzet s portala Gastro.hr
Proljetna salata od krumpira i jaja
Sastojci:
- 0.5 vezice medvjeđeg luka
- 3 komoda zrelih krumpira
- 6 komada kokošjih jaja
- 1.5 dl kiselog vrhnja
- 1 žlica majoneze
- 1 mala žlica senfa
- sol
- svježe mljeveni papar
Priprema:
Krumpir u kori kuhajte u slanoj vodi, kada je kuhan, ogulite mu koru i nasjeckajte na kockice. Skuhajte tvrdo kuhana jaja i narežite ih na kockice. Medvjeđi luk narežite na manje komade. Pomiješajte medvjeđi luk, krumpir i jaja, napravite marinadu od majoneze, kiselog vrhnja, senfa, soli i svježe mljevenog papra. Pomiješajte povrće sa marinadom i ostavite 1 h u hladnjaku da se salata dobro ohladi.
Vrijeme pripreme: do 90 minuta
Recept je preuzet s portala Gastro.hr