Jaja na pet novih načina

Thinkstock
Jaja su važna u prehrani djece i mogu biti dobra zamjena za druge proteinske izvore poput mesa i ribe. Uskrs je vrijeme kad jaja nastupaju na scenu kao kraljevi stola. Pogledajte na koje sve načine možete pripremiti jela s jajima u kojima će vaši mališani uživati, a mogu vam pomoći i u pripremi
Vidi originalni članak

Svako jutro jedno jaje?

Jaja su jedan od čestih alergena. U dohranu djeteta uvode se oko devetog mjeseca života. Nutricionistica Tena Niseteo preporuča postepeno uvođenje, prvo kroz tjesteninu s jajima zatim kuhani žutanjak, a potom i cijelo jaje odnosno bjelanjak. Jaja su izvor proteina, masti, vitamina A, D, E te B12, kao i željeza i folne kiseline. "Radi se o namirnici koja je izvor svih esencijalni aminokiselina važnih za rast i razvoj djece, ali i izvoru masti također bitnih za zdravi razvoj", objašnjava nutricionistica.

Prednost jaja je u tome što se lako žvaču i probavljaju te imaju lagani okus u kojem većina djece uživa. Zbog visokog stupnja kolesterola u žumanjku, ne preporučuje se davati jaje djetetu svaki dan. "Nema potrebe svakodnevno jesti jaje, dovoljno je jednom do dva puta tjedno. Uz raznolikost i umjerenost neizostavni su dio priče o pravilnoj prehrani", objašnjava Tena Niseteo.

Punjena jaja

Sastojci:

  • 12 kokošjih jaja
  • 0.5 šalice pršuta
  • 5 kom crnih maslina
  • 0.25 šalice zelene paprike
  • 1 žlica senfa
  • 0.5 šalice kiselog vrhnja (12% masti)
  • 2 žlice majoneze
  • češnjak u prahu
  • papar, sol

Priprema:

Jaja skuhajte, ogulite i prepolovite. Izvadite žumanjke pa ih pomiješajte s nasjeckanim pršutom, maslinama, paprikom, senfom, vrhnjem, majonezom, češnjakom i paprom. Smjesu stavite u vrećicu za ukrašavanje pa je istisnite u polovice bjelanjaka. Ukrasite sitno sjeckanim začinskim biljem

Vrijeme pripreme: do 30 minuta

Recept je preuzet s portala Gastro.hr

Škotska jaja

Sastojci:

  • 450 g svinjske kobasice 
  • 3 lista kadulje
  • 1 grančica peršinovog lista
  • 2 žlice pšeničnog bijelog brašna
  • 5 komada kokošjih jaja
  • 1 žlica sjemenki sezama, oljuštenih suhih
  • 1 žlica  sjemenki bundeve, oljuštenih sušenih
  • 1 žlica  sjemenki suncokreta, oljuštenih suhih
  • 3 žlica miješanih orašastih plodova
  • 1 dl biljnog ulja

Priprema:

Skuhajte 4 jaja, ogulite ih i ohladite pod mlazom hladne vode. Ugrijte pećnicu na 180°C. Ogulite meso iz kobasica iz ovitka pa pomiješajte s kaduljom i nasjeckanim peršinom. Podijelite smjesu na četiri dijela. Svako jaje obložite smjesom s mesom od kobasica i oblikujte u kuglicu. Zarolajte u brašno pa u istučeno jaje. Svaku kuglicu zarolajte u pomiješane sjemenke i orašaste plodove. Pecite 20 minuta na vrućem ulju. 

Vrijeme pripreme: do 30 minuta

Recept je preuzet s portala Gastro.hr

Uskršnja slatka jaja

Sastojci:

Žuta krema:   

  • 250 g suhih marelica
  • sok jedne naranče
  • 1 i ½ žlica mirina
  • 3 žlice agara
  • sol

Marelice kuhajte s agarom i soli. Pred kraj dodaj naranču i mirin. Izmiksati i ohladiti, a od smjese napraviti kuglice. 

Bijela krema:

  • 1 i ½ šalica kus-kusa
  • 2 i ½ šalice zobenog mlijeka
  • 2 šalice vode
  • 2 žlice agara
  • sol
  • 150 g tofua
  • 4 žlice slada
  • 1 šalica kokosovog brašna

​Priprema:

Pomiješajte sol i vodu te dodajte agar i sol. Kad zakuha, dodajte kus-kus i kuhajte 10 minuta. Smjesi dodajte izmiksani tofu i slad te na kraju umiješajte kokos. Oblikujte tanke ovale u čije središte stavite kuglice od marelica. Kuglice zatvorite ovalom u obliku jaja. Uvaljajte u kokos i ukrasite komadima suhog voća. Napravite toliko jaja koliko ima smjese, ali radite dok je smjesa još topla.

Recept autorice Tončike Cukrov, Makronovine učiteljice kuhanja preuzet je s portala Zdrava Krava

Košarice s jajima i šunkom

Sastojci:

  • 0.33 kuhane šunke
  • 4 kriške pšeničnog bijelog kruha 
  • 2 žlice slanog maslaca
  • 0.5 šalice smrznutog špinata
  • 60 g krem sira
  • 3 žlice parmezana
  • 1 mala žlica kravljeg mlijeka 
  • 0.5 mala žlice češnjaka u prahu
  • 4 komada kokošjih jaja
  • papar 

​Priprema:

Ugrijte pećnicu na 180°C. Pritisnite kruh među dlanovima pa premažite maslacem. Utisnite kruh u kalupe za muffine. Pomiješajte špinat, kremasti sir, parmezan, mlijeko i češnjak. Raspodijelite šunku među košaricama od kruha pa u svaku razbijte jaje i začinite paprom. Preko stavite smjesu sa špinatom. Pecite 12-14 minuta. Pustite da se malo ohladi i poslužite. 

Vrijeme pripreme: do 45 minuta

Recept je preuzet s portala Gastro.hr

Proljetna salata od krumpira i jaja

Sastojci: 

  • 0.5 vezice medvjeđeg luka
  • 3 komoda zrelih krumpira
  • 6 komada kokošjih jaja
  • 1.5 dl kiselog vrhnja 
  • 1 žlica majoneze
  • 1 mala žlica senfa
  • sol
  • svježe mljeveni papar 

Priprema:

Krumpir u kori kuhajte u slanoj vodi, kada je kuhan, ogulite mu koru i nasjeckajte na kockice. Skuhajte tvrdo kuhana jaja i narežite ih na kockice. Medvjeđi luk narežite na manje komade. Pomiješajte medvjeđi luk, krumpir i jaja, napravite marinadu od majoneze, kiselog vrhnja, senfa, soli i svježe mljevenog papra. Pomiješajte povrće sa marinadom i ostavite 1 h u hladnjaku da se salata dobro ohladi. 

Vrijeme pripreme: do 90 minuta

Recept je preuzet s portala Gastro.hr

Posjeti missMAMA