Istine o srednjem djetetu koje znaju roditelji troje djece

Thinkstock
Status "srednjeg" često kod djeteta može razviti samostalnost i poduzetnost, ali i osjećaj za pravednost i prilagodljivost
Vidi originalni članak

Srednje dijete je posebna kombinacija odličnog pregovarača, avanturističkog pobunjenika i brižnog prijatelja. Njihov status "drugog na sceni" znači da često razviju fleksibilnu osobnost, s obzirom da su stigli u obitelj kada je već postojao određen obiteljski poredak. 

Donosimo vam popis osobina koje često možete primijetiti kod srednjeg djeteta:  

1. Opušteni buntovnik

Dok je prvorođeno dijete opterećeno roditeljskom disciplinom i brigom te brojnim pravilima, roditelji drugom djetetu nameću puno manje pravila, tako  da ima puno više slobode za pobunu i kreativnost.

Njihovi roditelji sada nemaju toliko vremena i želje za postavljanjem granica i helikopter roditeljstvom, srednja djeca imaju puno više mogućnosti za istraživanje i inovacije.

S dvoje na troje 16 stvari koje su drugačije kad imaš troje djece

2. Oni su zdraviji i teži (barem na rođenju)

Istraživanja su pokazala da su drugorođena djeca (i kasnije rođeni u obitelji) zdravija i teža od svoje braće i sestara koji su se prvi rodili. Oni su čvršće građe i elastičniji, što je svakako prednost.

3. Rođeni su pregovarači

Srednje dijete se često treba izboriti za svoje mjesto u obitelji jer je starije dijete već našlo svoje mjesto i stvorilo svoje granice. Zbog toga ono nauči brzo komunicirati i pregovarati jer tako može ostvariti svoje potrebe. To je vještina koja će im kasnije dobro poslužiti u životu!

dijeljenje dječje sobe Troje djece u istoj sobi: Treba li svako dijete imati svoj prostor?

4. Oni su inovatori i pioniri

Izvrsna kombinacija riskiranja i komunikacije znači da će srednje dijete biti kreator promjena i inovator u obitelji. Nedavno istraživanje pokazalo je da 85 % drugorođenih otvoreno za nove ideje dok tu istu kvalitetu ima samo 50 % prvorođenih.

5. Skloni su pravednosti

Često zbog prava koje ima prvorođeno dijete, ali i zbog svojih pregovaračkih vještina, srednje dijete je vezano za pravednost, suosjeća i bori se za istinitost.

6. Prilagodljivost

Srednje dijete najčešće dobiva najmanju pozornost, pogotovo kada dođe treće dijete, tako da su spremni sami rješavati probleme i puno su samostalniji. Drugim riječima, manje roditeljske pažnje nije toliko loša stvar, već ih može ojačati i pripremiti za život i uspjeh.

peteročlana obitelj 18 stvari koje znaju samo roditelji troje djece

7. Razvijene socijalne vještine

Dok su prvo i treće dijete skloni tražiti roditelje za pomoć i podršku, srednja djeca često se obraćaju svojim prijateljima i vršnjacima. To ih stavlja u društveno dobar položaj. Ležerni su i opušteni, što ih čini odličnim prijateljima!

8. Poduzetnost

Njihova sposobnost da budu fleksibilni, buntovni, avanturisti i komunikativni znači da imaju odličnu podlogu za poduzetničku karijeru.

Posjeti missMAMA