Igranje u lišću trebalo bi biti zabavno – ali nije sasvim bezopasno!

Unsplash+
Jedna od ljepših strana jeseni je raznobojnost lišća i njegovo šuštanje koje nas tako opušta. Djeca se zato uistinu vole igrati u hrpama lišća i u tom uživaju. No, to baš i nije bezopasno.
Vidi originalni članak

Ljeto je kupanje i igre vodom, zimi je snijeg, u proljeće šljapkanje po toplim lokvicama, a ujesen je omiljena zabava igra u hrpicama lišća! Dobro, možda nije svima omiljena, ali je definitivno jedna od najugodnijih, jedna od smirujućih igara zbog svog gotovo meditativnog šuštanja suhog lišća koje nam ugodi uhu, ali i oku zbog svojih krasnih, smirujućih boja. Toliko ti je to milo, da sreći nema kraja kad vidiš da se dijete igra tom besplatnom igračkom, uživa u toj staromodnoj zabavi…

Zabava za cijelu obitelj Kako zabaviti djecu i izbjeći dosadu kada dođu sivi i hladni dani

No, zapitaš li se ikad je li ta zabava baš tako divna i bezazlena? Ili možda krije neke opasnosti? Sigurni smo da su se oni roditelji koji ni sami nisu načisto s raznim bubama već suočili s ovim problemom i razmišljali treba li pustiti dijete da se igra lišćem ili zabraniti… Iako svaki tvoj atom govori da trebaš zabraniti, puštaš da se igra dok ti pokušavaš brojati u sebi ili što već činiš da se umiriš i iz glave izbaciš misli o bubama, zmijama, kukcima, plijesni, raznim alergenima…

Na portalu Yahoo Life pitali su stručnjake što oni kažu na ovu klincima zanimljivu igru i koje sve opasnosti vrebaju.

„Tijekom jeseni, mnogi kukci pronalaze sklonište ispod opalog lišća, uključujući mrave, razne vrste žohara i stonoga,“ rekla je Danielle Restuccia, voditeljica tehničkih usluga tvrtke za kontrolu nametnika, za Yahoo Life. Ona posebno upozorava i na krpelje i smrdibube, ali nekad i pčele koriste hrpe lišća kada ulaze u stanja mirovanja tijekom zime.

Krpelji su najopasniji štetnici koji vrebaju u hrpama lišća jer mogu prenijeti bolesti poput lajmske bolesti ili virusa krpeljnog meningoencefalitisa. Svaka od tih bolesti može biti posebno opasna za djecu, uzrokujući dugotrajne zdravstvene probleme ako se brzo ne liječi.

Trebamo li brinuti zbog alergena?

„Alergija na voće, pelud drveća ili cvijeće doista može uzrokovati alergijsku reakciju ili pogoršanje astme ako se igrate lišćem istog stabla“, kaže dr. Jason Bellak, alergolog i predsjednik Centra za alergije i astmu u Las Vegasu. „To je zbog prisutnosti unakrsno reaktivnih alergena u različitim dijelovima biljke.“

Bellak kaže da neki simptomi alergijske reakcije mogu uključivati ​​rinokonjunktivitis (poznatiji kao peludna groznica), teško disanje, pogoršanje simptoma astme i kontaktni dermatitis.

„Pelud ambrozije posebna je vrsta peludi koja ima najveću koncentraciju sredinom rujna i može se zalijepiti za otpalo lišće ili poletjeti u zrak grabljanjem i/ili igranjem u hrpama lišća“, kaže dr. Brynna Connor, obiteljska liječnica.

I to nije sve što bi trebalo brinuti alergičare. „Grinje i drugi člankonošci, poput crvenog pauka, mogu biti prisutni u hrpama lišća i mogu pogoršati alergijska stanja poput astme i rinitisa", kaže Bellak. Dakle, iako crveni pauk ne grize, i dalje je razlog za zabrinutost.

Što je s plijesni?

Naizgled bezazlene hrpe lišća mogu imati čak i plijesan. Ali koliko je loše?

„Spore plijesni mogu rasti na lišću koji truli, a lišće koje je mokro zbog kiše i/ili rose može postati plodno tlo za plijesan”, kaže Connor. „Igranje, grabljanje ili čak hodanje kroz pljesnivo lišće može uzrokovati prenošenje spora u zrak i izazvati alergijsku reakciju.“ Najčešće je to reakcija koja uključuje probleme s disanjem i dišnim sustavom kod osoba s astmom ili alergijom na plijesan.

Pa kako ipak uživati u igri lišćem?

Ako nema druge, a zapravo potajno to nekako i priželjkuješ, možeš dopustiti djetetu da se igra u hrpicama lišća, ali uz određene mjere opreza.

  • Ako je dijete alergično, ponesi antihistaminik sa sobom
  • Ako je dijete astmatičar, imaj sa sobom lijekove
  • Prikladno odjeni dijete – majica dugih rukava, duge hlače, zatvorene cipele, a ni rukavice nisu višak
  • Razmisli o korištenju repelenta, posebno ako si u području gdje ima puno krpelja
  • Provjeri najprije uz pomoć štapa ili nečeg sličnog ima li plijesni na lišću
  • Kad dođete doma, otuširaj dijete i promijeni mu odjeću

kvalitetno vrijeme Super ideje za igre s djecom: Uživajte u kreativnosti ove jeseni

Posjeti missMAMA