Guste juhe od mahunarki

Thinkstock
Dolaskom hladnijih dana, ugrijte sebe i svoje mališane zdravim i toplim obrocima. Donosimo vam pet recepata za ukusne i hranjive juhe od mahunarki
Vidi originalni članak

Juha od graha

Sastojci:

  • 3 žlice maslinova ulja
  • 2 glavice luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 23 dkg bijeloga cannellini graha
  • 1 celer
  • 1 lovorov list
  • 3 ili 4 stabljike peršina, bez listova
  • 1 žlica limunova soka
  • 1, 2 litra povrtnog temeljca
  • sol 
  • svježe mljeven crni papar
  • 3 luka kozjaka
  • 6 dkg pancete
  • 8 dkg ementalera ili goude

Priprema:

  • Luk, luk kozjak i češnjak oljuštimo. Luk sitno nasjeckamo a češnjak zgnječimo. Luk kozjak tanko narežemo. Grah namočimo u vodi preko noći. Celer očistimo i nasjeckamo. Pancetu i sir nasjeckamo na male komadiće
  • U tavi na dvije žlice maslinova ulja popržimo luk, miješajući, na slaboj vatri oko 10 minuta. Dodamo češnjak i pirjamo miješajući jednu minutu.
  • Grah ocijedimo pa ga dodamo zajedno s celerom, lovorovim listom, peršinom, limunovim sokom i temeljcem. Pustimo da zavre, poklopimo i ostavimo da se lagano kuha uz povremeno miješanje 1 i 1/2 sata
  • Izvadimo lovorov list pa juhu izmiksamo ručnim mikserom
  • Lonac isperemo pa vratimo juhu. Posolimo i popaprimo
  • U tavi zagrijemo preostalo ulje, popržimo luk kozjak i pancetu, miješajući, dok ne postanu hrskavi
  • Juhu podgrijemo, dodajući malo vode ili temeljca ako je pregusta. Umiješamo sir
  • Ulijemo je u zdjelice i svaku pospemo lukom kozjakom i pancetom

Recept je preuzet s portala Gastro.hr

Juha od leće

Sastojci:

  • 1 glavica nasjeckanog crvenog luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 150 g zelene suhe leće
  • 200 g salse od rajčice
  • 200 ml vode
  • 1 grančica timijana
  • maslinovo ulje
  • sol
  • kajenski papar

Priprema:

  • Skuhajte leću u vodi (neslanoj), a može se upotrijebiti i kuhana leća iz staklenke
  • Nasjeckajte luk i pirjajte ga na maslinovom ulju dok ne postane staklast. Dodajte nasjeckana dva režnja češnjaka i kratko popržite te dodajte kuhanu leću i timijan
  • Sve zajedno kratko popržite i prelijte sa 200 g salse od rajčice i 200 ml vode
  • Ostavite neka se kuha oko desetak minuta na laganoj vatri, posolite i po želji dodajte malo kajenskog papra
  • Štapnim mikserom dobro izmiksajte juhu dok ne dobijete kompaktnu smjesu

Uz ovu juhu mogu se poslužiti i srdele pržene u rižinom brašnu čime ova juha postaje kompletan obrok!

Recept Marinele Prodan preuzet je s portala Zdravakrava.hr

Juha od soje i graška

Sastojci:

  • 200 grama smrznutog zrna soje
  • 200 grama smrznutog graška
  • 500 ml vrućeg povrtnog temeljca
  • 6 komada mladog luka oguljenog i isjeckanog
  • 1 svežanj bosiljka
  • 1 rukohvat rukole (50 g)
  • 300 ml napitka od soje

Priprema:

  • U posudu stavite smrznutu soju, grašak, povrtni temeljac i mladi luk pa ostavite da zavrije i ključa pet minuta
  • Dodajte bosiljak, listiće rukole i napitak od soje
  • Pola mješavine izmiksajte dok ne postane glatka, a zatim sve zajedno umiješajte i zagrijte za posluživanje

Recept je preuzet s portala Zdravakrava.hr

Gusta juha od slanutka

Sastojci:

  • 200 g slanutka
  • 1 glavica luka
  • 2 mrkve
  • pola male glavice kelja
  • sol, papar, mješavina začina

Priprema:

  • Slanutak ostavite da se namače u vodi preko noći
  • Stavite kuhati slanutak, mrkvu, luk, kelj te začine. Kuhajte oko sat vremena dok slanutak ne omekša
  • Štapnim mikserom sve izmiksajte te prokuhajte još malo

Recept Dijane Kovačević preuzet je s portala Zdravakrava.hr

Krem juha od graška i boba

Sastojci:

  • 1/2 crvenog luka
  • 200 grama boba
  • 100 grama graška
  • 100 grama nasjeckane mrkve
  • 1 srednji krumpir
  • Žlica maslinovog ulja
  • Sol, papar, peršin

Priprema:

  • Krumpir oguliti, narezati na manje komade i kuhati u vodi 15-20 minuta.
  • Na žlici maslinovog ulja nekoliko minuta pirjati sitno nasjeckani luk pa dodati bob, grašak i mrkvu te pirjati 1-2 minute. Začiniti sa soli, svježe mljevenim paprom i peršinom
  • Dodati vodu da prekrije sav sadržaj posude, zagrijati do vrenja pa kuhati još 6-8 min
  • Povrću dodati ocijeđeni kuhani krumpir i sve zajedno usitniti štapnim mikserom do željene gustoće

Recept je preuzet s portala Gastro.hr

Posjeti missMAMA