Doktori progutali lego kockice da prouče koliko je to opasno za djecu

Freepik
Kad god tvoje dijete proguta nešto što nije hrana, znaš da je to opasno. No, koliko točno? Nije jednako radi li se o mini plastičnoj kuglici ili – legiću.
Vidi originalni članak

Guta se hrana. I to je to. Dobro, tu su još lijekovi i slično, ali zasigurno se ne gutaju plastične igračke i slične stvarčice. No, ponekad i to završi u ustima naših najmanjih. I, srećom, nije sve opasno. Neke stvari su izrazito opasne i mogu biti smrtonosne, kao na primjer baterija uz bilo kojem obliku ili magneti. Pikule naravno da nije preporučljivo gutati, ali neće imati strašne posljedice i lakše će izaći… na drugu stranu. Gumice za brisanje mogle bi malo teže prolaziti, ovisno o veličini, pa možda i stvoriti neke probleme.

No, što je s legićima? Legići su – uvijek i svugdje. Najčešće po podu, naravno, a ima ih po ladicama, u kutijicama, začas se zavuku u bilo koji kutak i izbjegnu vrijedne mamine ruke dok pospremaju, a čak i usisavačima vješto izmaknu. Zato je vrlo lako da ih se dočepaju pogrešne ručice – one najmanje. Pa onda završe u ustima. Zato su se liječnici upitali koliko je opasno kad dijete proguta lego kockicu.

A da bi to najbolje dokazali i ispitali, odlučili su sami progutati lego kockicu. Andy Tagg, liječnik u australskoj hitnoj službi, znao je za mnogo istraživanja koja proučavaju što se događa kad djeca progutaju novčić, ali njega je zanimalo što se događa kad u organizam ušeta lego kockica. To se, naime, dogodilo i njemu kad je bio dijete, dok je pokušavao razdvojiti dvije lego kockice zubima.

Da testiranje bude vjerodostojnije, on je pozvao svojih pet kolegica i kolega, pedijatara, od kojih svaki tijekom gotovo svake smjene vidi barem jedno dijete koje je nešto progutalo. Zato su njih šestoro uzeli pet glava legića, zalili ih vodom i progutali. Sve to možeš pogledati i na Youtubeu – na početku, naravno, stoji upozorenje da se to ne pokušava imitirati i ponoviti kod kuće.

U prosjeku je organizmu trebalo 1,71 dan da izbaci lego glavu i da ju liječnici pronađu u svojoj stolici. Šaljivo je (ili nije?) da jedan od njih nikad nije našao svoju lego glavu, a nisu mogli ustanoviti je li mu jednostavno promakla ili će zauvijek ostati u njemu… No, nitko od pacijenata nije imao nikakvih komplikacija zbog gutanja legića.

Dakle, potvrđeno je: ako tvoje dijete proguta legić, možda je najbolje prepustiti prirodi da napravi svoje. Ipak, ostaje pitati se što se događa ako se umjesto glave u ustima nađe neka kockica nezahvalnijeg oblika…

analiza igračaka Pedijatrica upozorava koje igračke nisu za malu djecu

Posjeti missMAMA