Djevojčica se onesvijestila nakon što je popila slushy na rođendanu – obitelj upozorava roditelje

Unsplash+
Znamo da na tržištu ima svega i da nije sve onako kako se na prvu čini. Znamo i da je neke stvari bolje ne davati djeci – pa čak i ako su namijenjene djeci, odnosno nije im zabranjena konzumacija. No, nekad popustimo…
Vidi originalni članak

Znamo da gazirano nije zdravo, posebno za djecu. Znamo da ima puno raznih bojila koja zasigurno nisu najzdravija stvar na svijetu, ali se tješimo nekad da ih ne konzumiramo stalno. Znamo da ima nekih stvari koje su privlačne i zabavne djeci, ali im moramo braniti piti ili jesti to jer znamo da to nije dobro za njih.

Nismo pomislili… Mama upozorila na još jednu opasnost: igračka pop-it predstavlja rizik od gušenja

No, nekad, samo nekad, postoje situacije kad jednostavno ne razmišljaš o zabranjivanju nečeg djetetu zato što, možda, misliš da je netko drugi provjerio, ili, možda, misliš da neće ništa biti od tog jednog puta… Na primjer, na nekom dječjem rođendanu. A onda se desi baš tad…

Kad je malena, dvogodišnja Arla popila slushy na jednom rođendanu, najednom je posivjela i pala u nesvijest, prenosi Daily Mail. Bila je doslovno, kažu, na korak do smrti. Njezina baka, Stacey Agnew, rekla je da je znala da nešto nije u redu s djevojčicom i ostala je prestravljena kada u trenutku onesvijestila.

Nakon što su dijete hitno odvezli u obližnju bolnicu, Gollaway Community Hospital, liječnici su utvrdili da je dijete palo u hipoglikemijski šok - a za to je možda kriv ledeni napitak.

Naime, neki slushyji sadrže glicerol, koji u velikim količinama može uzrokovati hipoglikemijski šok kod djece. Slushyji sadrže glicerol često kako bi se spriječilo njihovo zamrzavanje.

U Americi je prošle godine donesen zakon prema kojem bi na proizvodima koji sadrže glicerol trebao biti istaknut posebno taj sastojak, ali na ovom koji je malena popila nije tog bilo.

Arlina baka sada je odlučna poslati poruku upozorenja kako bi druge roditelje upozorila da budu svjesni da neki proizvodi sadrže taj sastojak, te kako bi zaštitili svoje mališane.

„Pozivam roditelje, članove obitelji i skrbnike male djece da provjere razinu glicerola u svemu što će dati djeci“, rekla je Stacey. „Imam veliku obitelj i nitko od nas nije bio svjestan rizika. Kad je toplo, ne mislite ako im date poslasticu da ih rashladite da to znači da ih možda više nikada nećete vidjeti.“

Dvogodišnjakinja je u najbližoj bolnici priključena na infuziju kako bi se stabilizirala, prije nego što je hitno prebačena u drugu bolnicu na daljnje liječenje.

„Nakon što je popila slushy počela je plakati. Rekla je da je umorna pa smo je odveli kući“, prisjetila se baka. „Odlučili smo je odvesti u lokalnu bolnicu, ali je u autu prestala reagirati. Prošlo je samo pola sata otkako je popila piće, ali nismo imali pojma što nije u redu.“

Prije nego što je Arla otpuštena, liječnik im je rekao da bi stvari bi bile potpuno drugačije da su zakasnili samo 20 minuta. Arla je mogla umrijeti. Doktori su obavijestili Arlinu majku Carys da je razina šećera u krvi njezine kćeri dramatično pala - vjerojatno zbog pića - što bi trebalo biti upozorenje za djecu mlađu od četiri godine.

Glasnogovornik Agencije za standarde hrane u Škotskoj rekao je: „Slushyji mogu sadržavati sastojak glicerol kao zamjenu za šećer u količini potrebnoj za stvaranje efekta 'leda'. Iako glicerol općenito nije posebno toksičan, postoji zabrinutost oko njegovog učinka na malu djecu kada se velike količine konzumiraju u kratkom vremenu. Tada može doći do nuspojava kao što su glavobolja i mučnina, osobito kada se konzumira prekomjerno.“


kaciga glavu čuva Mama srceparajućom fotografijom sina upozorila na važnost nošenja kacige

Posjeti missMAMA