Kupovina dječje odjeće: Praktični savjeti za štednju i održavanje

Thinkstock
Pripremi se za hladne dane, djeca trebaju praktičnu, toplu odjeću od kvalitetnih materijala
Vidi originalni članak

Zima je pred vratima i vrijeme je da u ormarima na prvim policama bude toplija odjeća i obuća. Djeca često zaborave da se trebaju dobro obući pa je vrlo važno imati sve spremno kako bi u toplom i suhom obavljali svoje svakodnevne aktivnosti, ali i bili zaštićeni od prehlada i gripe.

Odjeća koja dolazi direktno na kožu treba biti od prirodnih materijala, a djeca tijekom zime trebaju biti slojevito obučena. Najbolje bi bilo odjenuti dijete u tri sloja: unutarnji, srednji i vanjski. Nemoj zaboraviti da odjeća ne smije biti tijesna (odnosno mala). Također, slojevitost je bitna jer se dijete treba nesmetano kretati u igri. 

Topla i nepromočiva jakna jedan je od najvažnijih komada koju dijete treba nositi jer će ga zaštititi od niskih temperatura, a dobro je ako ima i kapuljaču koja može dodatno pomoći kod jakog vjetra i snijega.

Čizma glavu čuva

Ruke, noge i glava trebaju biti obavezno pokriveni jer su ti dijelovi tijela najviše izloženi hladnoći i kiši, a lako gube toplinu. Termo kapa zaštitit će djetetove uši i sinuse od hladnog zraka.

Temperatura ispod nule zahtjeva čarape i termo tajice koji će zaštititi dječju kožu. Termo tajice obavezan su komad odjeće, u kući se mogu nositi samostalno, a u vanjskim uvjetima ispod hlača što će spriječiti perutanje i crvenilo kože, ali i dati dodatnu toplinu te bolju cirkulaciju. Naravno zima ne može proći bez dobrih čizama koje će biti stabilne i imati đon koji će dobro prianjati na podlogu i svakako paziti da nisu skliske te da su dovoljne visoke da kiša i snijeg ne mogu namočiti noge.

Nemoj zaboraviti, obuci dijete kao da odijevaš sebe, ni previše ni premalo, a da bude dovoljno ugodno.

Važno je uskladiti cijenu i kvalitetu

Djeca vrlo brzo prerastaju odjeću, često se pere jer su stalno aktivni, a i postoji i velika mogućnost da bude rupičasta pa trebaš obratiti pažnju na kvalitetu i cijenu. Pazi da su materijali dovoljno izdržljivi da podnesu dječje aktivnosti i stalno pranje, ali zbog toga nema razloga za kupovanje skupe odjeće jer će dijete vrlo brzo narasti. 

Majice sa zatvaračem najjeftiniji su izbor za hladnije dane. Važno je imati nekoliko komada jer ih je moguće kombinirati s potkošuljama, majicama i košuljama. Također, tajice se mogu kombinirati pa je dobro imati nekoliko komada u ormaru. 

Kako održavati odjeću?

Pidžame i traperice dovoljno je oprati nakon tri, četiri nošenja, ali čarape i donje rublje nakon svakog oblačenja. Isto vrijedi i za majice i za svu odjeću koja je uz tijelo. Bijelo rublje bi trebalo oprati odmah nakon nošenja kako bi se izbjeglo gubljenje boje, to jest pretvaranje bijelog u sivkasto.

Posjeti missMAMA