Brzi recepti s tikvicama
Tikvice - idealna ljetna namirnica
Tikvice su najsočnije u ljetnim mjesecima iako ih se može kupiti tijekom cijele godine. Postoji više vrsta tikvica, a razlikuju se po obliku, boji i okusu. Osim ploda tikvice jestiv je i njezin cvijet koji se obično poha.
Ovo povrće bogato je čitavim nizom nutrijenata: manganom, vitaminom C, magnezijem, vitaminom A, kalijem, fosforom, bakrom, vitaminom B, prehrambenim vlaknima te folnom kiselinom koju je vrlo važno konzumirati u prvom tromjesečju trudnoće. Blagotvorno djeluje na probavni sustav, a ima i protuupalno djelovanje.
U slučaju oštećenja kore tikvice brzo propadaju, a mogu se čuvati i u zamrzivaču. U tom slučaju preporučljivo ih je kratko blanširati.
Popečci s tikvicama
Sastojci:
- 300 g mladih tikvica
- 2 jaja
- 2 žlice svježe nasjeckanog vlasca
- Kiselo vrhnje 12% m.m.
- Oko 100 g glatkog brašna
- 50 g parmezana
- Sol, papar
- Maslinovo ulje
Priprema:
- Tikvice naribajte na krupnije trakice, a sir narežite na manje kockice
- U zdjeli pomiješajte tikvice, sir, jaja, brašno, vlasac (ostavite dio za dekoraciju), začinite i ostavite sa strane 10 minuta
- Po potrebi dodajte malo mlijeka (ako je smjesa pregusta) ili brašna (ako je smjesa prerijetka)
- Žlicom oblikujte pogačice i pecite na zagrijanom maslinovom ulju na srednjoj vatri dok ne porumene
- Poslužite toplo ili hladno uz kiselo vrhnje
Zdravi zalogaji s palentom
Sastojci:
Palenta:
- 100 g palente
- 150 ml vode
- sol, maslinovo ulje
- po potrebi brašno
Nadjev:
- pileća šunka
- tikvice
- brokula
- paprika
- posni sir
- umak od rajčice
- origano
- drugi nadjev po želji
Priprema:
Umiješati palentu u kipuću vodu u koju se prethodno doda sol i ulje. Smjesa ne smije biti rijetka, ali niti pregusta
Žlicom napraviti kružiće promjera 10 cm na masnom papiru i pustiti da se hladi
Na ohlađenu palentu staviti umak od rajčice, posipati origanom te dodati šunku, ranije skuhano povrće i posni sir
Zapeći oko 15-tak minuta dok se sir ne otopi
Recept Kristine Grofelnik preuzet je s portala Zdravakrava.hr
Hrskava pogača s tikvicama
Sastojci:
- lisnato tijesto
- 0.25 kg posnog svježeg kravljeg sira
- 2 jaja
- 10 dag parmezana
- 0.25 kg naribanih tikvica
- 1 slatko vrhnje
- 1 kiselo vrhnje
- 1 rajčica
- 1 mrkva
- ružmarin
Priprema:
- Lisnato tijesto (može poslužiti i kupovno zaleđeno koje prethodno treba odmrznuti) složite u namazanu tepsiju i rubove izdignite par centimetara
- U tako formirani oblik stavite smjesu od posnog svježeg kravljeg sira, jaja, parmezana, naribanih tikvica, mrkve i isjeckane rajčice, jednog slatkog i jednog kiselog vrhnja
- Sve pospite s listićima ružmarina i zapecite 25 minuta na 180°C
- Može se jesti toplo i hladno
Tjestenina s tikvicama
Sastojci:
- 400 g tjestenine
- 2 srednje tikvice
- 1 glavica luka
- 1 režanj češnjaka
- 60 g naribanog parmezana
- sol
- timijan
Priprema:
- Tjesteninu kuhajte u vreloj i posoljenoj vodi
- Tikvice operite i narežite na ploške
- Luk ogulite i sitno nasjeckajte
- U tavu ulijte malo maslinova ulja, stavite češnjak, koji ste lagano zgnječili dlanom. Ne morate ga čistiti jer će ljuskice i komadi dati jelu rustikalan izgled
- Na ulje koje je poprimilo arome češnjaka dodajte narezane tikvice, posolite i kratko ih dinstajte
- U međuvremenu procijedite fusille i premjestite ih u tavu s tikvicama koje su već pri kraju. Podlijte s malo vode od kuhanja tjestenine. Promiješajte te ostavite da se okusi prožmu, a tjestenina kuhana al dente upije ostatke Pospite listićima timijana i krupno ribanim parmezanom pa protresite i servirajte pokapano s malo maslinova ulja
Oslić s tikvicama
Sastojci:
- 2 veća oslića
- 4 male tikvice
- 2 rajčice
- 2 grančice peršina
- 8 grančica timijana
- 20 listova bosiljka
- maslinovo ulje
- sol, papar
Priprema:
- Očistiti oslića i ostaviti da se posuši
- Oprati rajčice i narezati ih na ploške debljine oko tri do četiri milimetra
- Očistiti i narezati tikvice pa ih kratko popržiti na malo maslinovog ulja
- U manji lim za pečenje staviti aluminijsku foliju u duplom sloju, a dno folije nauljiti maslinovim uljem
- Poredati tikvice na dno, lagano ih posoliti i popapriti
- Zatim poredati nekoliko rajčica te rasporediti ravnomjerno nekoliko listova svježeg bosiljka i listiće timijana. Na isti način poredati sve tikvice i rajčice te završiti sa začinima, timijanom i bosiljkom
- Pećnicu zagrijati na 200 stupnjeva
- U dio oslića gdje je bila utroba malo posoliti, dodati grančice peršina, timijana
- Položiti osliće na vrh povrća i zatvoriti foliju sa svih strana
- Peći oko 15 minuta (ovisno o veličini oslića, ako su veliki možda će biti potrebno i duže)
- Poslužiti ribu i povrće na tanjure