Razlog zbog kojeg žene danas rađaju ležeći pomalo je jeziv

Freepik
Znamo da postoji puno boljih položaja za rađanje od onog ležećeg. Pa ipak, uvjerljivo najveći broj žena rađa upravo u tom položaju, a evo koji je razlog.
Vidi originalni članak

Kad razmišljaju o porodu, mnoge žene u današnje vrijeme zapravo ne žele roditi onako kako se „u pravilu“ rađa – ležeći. Razna su istraživanja pokazala da ležeći položaj nije najbolji mogući položaj za rađanje, a sve je to poduprto dokazima o ženskoj fizionomiji. Pa ipak, većina rodilišta i dalje prakticira upravo takav položaj za rađanje.

priprema za porod 5 položaja za lakši porod umjesto ležanja na leđima

Zašto baš ležeći položaj? Čini nam se da bi moglo postojati neko sasvim logično objašnjenje, ipak je najlakše i na neki način najlogičnije – ležati, budući da rađanje traje neko vrijeme… A onda opet, ne traje li ipak duže, prema nekim ispitivanjima, upravo zbog tog položaja? No, sve u svemu razlog zbog kojeg je najčešći položaj za rađanje ležeći je malo – jeziv.

Naime, prema znanstvenom radu koji je napisala profesorica Lauren Dundes i koji je objavljen u časopisu American Journal of Public Health, žene nisu uvijek rađale ležeći. To je relativno nov koncept. Jako dugo su žene rađale stojeći, čučeći ili sjedeći. Čak i drevni kip Kleopatre prikazuje ju kako kleči dok rađa. Nešto kasnije ljudi su postali malo lukaviju, pa su dizajnirali stolce za rađanje na kojima žene mogu sjediti dok rađaju.

No, onda je došao kralj Luj XIV, koji je vladao je Francuskom od 1643. do 1715, a imao je više od 22 djece sa svojim ženama i - ljubavnicama. Imao je, isto tako, i jednu čudnu sklonost – danas bismo je nazvali fetišem vjerojatno. Naime, kralj Luj XIV je tijekom svih tih porođaja shvatio da jako voli gledati žene kako rađaju. Ipak, nije mu se sviđalo što mu je pogled najčešće zaklonjen zbog uspravnog položaja ili stolice za porođaj.

Tada je kralj Luj odlučio da sve njegove žene i ljubavnice trebaju rađati ležeći na krevetu s raširenim nogama - kako bi mogao dobro vidjeti cijeli proces. Da, i mi imamo takav osjećaj – mučnine i pomalo gađenja. Ne zbog procesa, naravno, nego zbog povoda…

Budući da je on ipak bio kralj, a vijest o ovom novom položaju za rađanje se proširila, pa se saznalo da - kralj preferira ovaj položaj za rađanje, prihvatile su ga i niže klase. Iako ovo nije dokazano, nego tek legenda, tijekom svog istraživanja profesorica Dundes otkrila je da je jedan francuski porodničar, François Mauriceau, također odigrao ulogu u popularizaciji ležećeg položaja jer je smatrao da je „praktičniji“.

Mauriceau je smatrao da ležeći položaj nije prikladniji samo za ženu, jer ipak leži, nego je prikladniji i za one koji pomažu pri porodu.

No, dobro, sad smo bogatiji za jednu činjenicu koja nam možda ne znači puno, pomalo je jeziva, ali sad znamo koga okriviti za to, ako nam se ne sviđa ležeći položaj za rađanje, ako ništa drugo.

čudesno tijelo Moćna fotografija žene koja rađa: Kosti na leđima pokazuju koliko je žensko tijelo nevjerojatno

Posjeti missMAMA