'Vrijeme je da shvatimo da su strije, višak kože i trbuščić nakon poroda u potpunosti normalni!'

Instagram: @takebackpostpartum / @getmomstrong / @jessejamesdecker / @tiamowry ; Tijelo nakon poroda
Izazovan je put do potpunog prihvaćanja tijela nakon poroda, onakva kakva ona jesu – prekrasna bez obzira na strije i ožiljke. Jedna je mama napisala inspirativno pismo za sve žene i majke koje se teško nose s pritiscima društva...
Vidi originalni članak

"Što ako bismo, umjesto da pričamo o "vraćanju starog tijela" nakon poroda, počeli slaviti sve nevjerojatne stvari koje su naša tijela učinila kako bi donijela novi život na svijet? Što kada bi se vraćanje u formu nakon poroda svodilo na to kako se osjećamo i koliko smo jake i sposobne, a ne na to koliko brzo bi trebale izgubiti kilograme? 

Svi smo se složili da rađanje trajno mijenja ženska tijela i da bez obzira na to što radimo i koliko vježbamo, većina nas nikada neće izgledati onako kako smo izgledale prije nego što smo dobile djecu? I što ako je to u redu? Što ako je u to zapravo nevjerojatno, čudesno i osnažujuće?

Znam, ponekad je teško sve to prihvatiti. Jedna je stvar reći sve te stvari, ali potpuno je druga stvar vjerovati u njih i ih prihvatiti. Međutim, pozitivan stav o tijelu nakon poroda nije samo u tome da se osjećamo dobro u svom tijelu. Radi se o tome da budemo realni u pogledu promjena kroz koje prolazi tijelo tijekom trudnoće, poroda, starenja...Krajnje je vrijeme da jednom zauvijek skinemo stigmu s postporođajnog tijela. Dakle, krenimo!

Nakon rođenja beba, vjerojatno ćeš imati trbuščić i višak kože još neko vrijeme nakon toga. Mogu proći mjeseci ili godine da se tijelo vrati na staro. Ili se možda nikada neće vratiti na staro, jer pogodi što? Nisi ista kao prije trudnoće. 

Također je vjerojatno da ćeš imati rastegnutu kožu. A strije? Da, blijede, ali su tu i na duge staze. A onda — čak i ako vježbaš, zatvoriš svoju Diastasis recti (odvajanje trbušnih mišića, što mnoge od nas imaju nakon poroda) i učvrstiš mišiće - ta opuštena koža, te strije, taj trbuščić će vjerojatno i dalje biti tu. 

Lauren Ohayon, instruktorica pilatesa i joge objašnjava da možemo imati snažne trbušne mišiće, ali i dalje višak kože. Funkcija je drugačija od izgleda, objašnjava ona. "Moj cilj za žene je funkcija", kaže Ohayon. “Kao žena koja je zagovornica "body positivity pokreta", poštujem i podržavam SVE izbore, ali svoje programe ne temeljim na izgledu. Želim da budeš dovoljno jaka za život, za aktivnosti, želim da imaš samopouzdanje.

Nije sramota željeti se osjećati dobro, osjećati se snažno. I nema ništa loše u želji da nakon poroda vratimo vitku figuru i budemo u formi, ali mislim da svi ovdje moramo biti realni o tome što je moguće za nas, s obzirom na našu dob, našu genetiku i kako je naše tijelo reagiralo na nošenje bebe tijekom 9 mjeseci. Mislim, halo? Misliš da to nije bilo ništa, i da bi tvoje tijelo jednostavno trebalo biti ono kakvo je bilo prije nego što se taj važan događaj uopće dogodio?

Srećom, sve više ljudi shvaća ovo što govorim. Društveni pokret "body positivity" zalaže da se da se u društvu iskorijeni etiketiranje i diskriminacija na osnovi fizičkog izgleda. Društvene mreže prepune su neretuširanih fotografija i stvarnih slika tijela nakon poroda. Čak i slavne osobe otvoreno progovaraju o ovoj temi i jasno daju do znanja da se promjene kroz koje su njihova tijela prošla tijekom trudnoće trebaju slaviti i da je pritisak društva da se u roku od nekoliko dana ili tjedana nakon rođenja bebe vratimo u formu potpuna glupost. 

Uživajmo u svojoj postporođajnoj ljepoti (bez obzira koliko je mjeseci ili godina prošlo od poroda). Prihvatimo da će neke od nas jednostavno imati trbuščić bez obzira na to što radimo. I to je u redu. Prigrliti i prihvatiti svoje tijelo je dugotrajan proces. Gdje god se nalazila na vlastitom putovanju, znaj da je tvoje tijelo prekrasno i snažno! I ne dopusti da ti netko kaže drugačije."

Nakon trudnoće 'Dan kad sam prestala skrivati svoje tijelo nakon poroda od muža'

Posjeti missMAMA