Već osam godina pokušavamo, mogu li se nadati trudnoći?

Thinkstock
S obzirom na nalaz suprugova spermiograma i nemogućnost da ostvarite trudnoću zadnjih osam godina, savjetujem vam da se javite specijalisti humane reprodukcije radi daljnjeg postupka, odgovara ginekologinja Petra Podobnik Brlečić
Vidi originalni članak

Zadnja mjesečnica mi je trajala obilno pet dana, a od tada do danas, već mjesec dana, imam bolove u desnoj strani trbuha i smeđe-crni iscjedak, koji je zadnjih par dana više smeđ i sve manje ga je. Prije nekoliko dana sam radila nalaz beta hcg i iznosio je 48.96, ponovila sam ga i iznosio je 47.86. Zanima me postoji li tu trudnoća, trebam li tu pretragu trebalo ponoviti i što mi je činiti. 

Inače već osam godina ja i muž pokušavamo s drugim djetetom i jednostavno ne ide. Sad smo se odlučili da bismo pokušali ući u postupak, jer njegov nalaz spermiograma pokazuje asthenozoopermiu, a moji su nalazi svi u redu, osim što nemam lijevi jajovod i maternica mi je jako nisko ostala, skroz u ušću. Stvarno sam iscrpljena od priča i pregleda, htjela bih neki odgovor da znam na čemu smo i vrijedi li se još uvijek nadati. 

Tema s foruma Koliko vam je trebalo da zatrudnite?

S obzirom na nalaz betaHCG koji je bio pozitivan, svakako morate ponoviti nalaz da se vidi jesu li vrijednosti u padu. Moguće je da se radilo samo o biokemijskoj trudnoći te će tad vrijednosti sad biti niže i postupno se negativizirati. Ali ako su vrijednosti i dalje iste, morate odmah otići na ginekološki pregled da se isključi izvanmaternična trudnoća.

Ne znam zbog kojeg razloga vam je odstranjen lijevi jajovod, ali u vašoj situaciji je češća mogućnost izvanmaterničnog zanošenja te se to mora što prije isključiti.

Trudnica Ivana 'Nakon odstranjenja jajovoda i 4 in vitro oplodnje, napokon sam trudna'

S obzirom na nalaz suprugova spermiograma i nemogućnost da ostvarite trudnoću zadnjih osam godina, savjetujem vam da se javite specijalisti humane reprodukcije radi daljnjeg postupka. Vjerojatnost je da će biti potrebna neka od metoda potpomognute oplodnje kako biste ostvarili trudnoću. Naravno da se imate čemu nadati, jer uz današnje napredne metode potpomognute oplodnje, u većini slučajeva se kroz neko vrijeme uspije ostvariti trudnoća.

gubitak trudnoće Računa li se i moj rani pobačaj kao gubitak djeteta?

Posjeti missMAMA