Trudnoća nas suočava s našim strahovima i brigama

Thinkstock
Inače smo sklone ''pogurati pod tepih'' sve što nas brine, čini tužnima, ljutima, ogorčenima, razočaranima, uplašenima... i nastavljamo pokušavati živjeti kao da se ništa nije dogodilo. Dok ne postanemo trudne. A onda sve ispliva na površinu!
Vidi originalni članak

Ne samo zbog utjecaja hormona, već i zbog toga što smo u vrijeme trudnoće intuitivnije i osjetljivije, suočavamo se s mnogim stvarima s kojima se prije nismo htjele ili nismo mogle suočiti. Tada postajemo svjesne da više nismo ''samo mi'' već da nosimo biće unutar sebe za koje smo odgovorni već i sada, a osobito kad se rodi. Uz veselje i radost često se javljaju strahovi i nedoumice, mnogo je pitanja na koja pokušavamo naći odgovor i često se u toj potrazi još više izbezumimo i prestrašimo, zaboravljajući da je majčinska snaga i mudrost već u nama.

Tada je dobro imati podršku i vodstvo stručne osobe koja nam može olakšati trudnoću, pomoći da razriješimo nedoumice, strahove i nađemo snagu i mir koji su potrebni za trudnoću, porod i roditeljstvo. Postoje metode pripreme za porod, poput Fertile Body metode, koje pomažu ženama da se u trudnoći osnaže, umire, eventualno riješe neke stare, pohranjene traume i strahove te se pripreme za porod i majčinstvo.

Prilika da bolje upoznamo sebe

Svaka trudnica ima barem nešto što ju čini nesigurnom i nemirnom, barem nešto zbog čega preispituje sebe, svoj dosadašnji život, svoje stavove i uvjerenja, spremnost za porod i majčinstvo. Ako trudnoću prihvatimo kao veliki dar i priliku da upoznamo sebe kao ženu, možemo se doista transformirati u samouvjerenu, smirenu i mudru ženu koja se pomirila sa svojom prošlosti i koja se raduje svojoj sadašnjosti i budućnosti.

Često tek u trudnoći postajemo svjesne svojih slabosti, svojih strahova ili nam se javljaju nerješene stvari od ranije koje zovu na suočavanje i rasplet. Naime, ili zbog brzine kojom živimo, ili zbog sklonosti da izbjegavamo suočavanje s bolnim situacijama, sklone smo ''pogurati pod tepih'' sve što nas brine, čini tužnima, ljutima, ogorčenima, razočaranima, uplašenima... i nastavljamo pokušavati živjeti kao da se ništa nije dogodilo. Dok ne postanemo trudne. A onda sve ispliva na površinu!

I to je ključan moment – tada odabiremo hoćemo li se suočiti sa sobom i učiniti sve što je u našoj moći da i sebi i djetetu koje nosimo osiguramo mirnu i svjesnu budućnost, ili ćemo nastaviti živjeti gurajući stvari pod tepih pa se suočavati s bolestima u trudnoći koje nastaju na psihosomatskoj osnovi, komplikacijama na porodu jer rađamo nespremne i prestrašene te povremenim izljevima bijesa i tuge, kako tijekom trudnoće, tako i nakon poroda, kao majke i žene sa svim ostalim ulogama koje pokušavamo uskladiti.

Priprema za porod u studiju Zivia 

U Zivia studiju za sretne i zdrave žene ovisno o željama i potrebama svake trudnice kombiniramo razne stvari. Neke trudnice dolaze samo na prenatal jogu gdje učimo pravilno disati, vježbati i koristimo vizualizaciju. Neke trudnice pak odluče dolaziti samo na individulanu pripremu ili terapiju gdje konkretno radimo na svemu onome što ih čini nesigurnima – bilo da je to strah od porođajne boli ili neki drugi strah vezan za porod, sumnje hoće li biti dobra majka, hoće li moći uskladiti svoje druge uloge s majčinstvom, rješavanje potisnutih bolnih sjećanja na teško djetinjstvo, zlostavljanje ili neke druge traumatične događaje iz svog života... Neke trudnice odaberu pohađati satove prenatal joge i individualnu pripremu, a često me odabiru i za svoju doulu pa smo zajedno kroz trudnoću, porod i u prvim danima nakon njega.

Posjeti missMAMA