Preporučeno mi je mirovanje, a još uvijek idem na posao

Thinkstock
Dr. med Petra Podobnik Brlečić odgovara čitateljici trudnoj 20. tjedana, koja ima kontrakcije i skraćeni cerviks, je li preporučljiv odlazak na posao i koji su rizici za prijevremeni porod
Vidi originalni članak

U 20. sam tjednu trudnoće i moja ginekologinja kaže da nosim jako nisko te zbog toga rijetko bebi može vidjeti nogice kako bi izmjerila femur. Imam kontrakcije i dobila sam terapiju: 5x injekcije Progesteron svakih 5 dana te Dabroston tablete 3x1. Imam prilično jaka zatezanja u dnu trbuha (uvijek prisutna) i cerviks mi je skraćen na 26 mm. Preporučeno mi je mirovanje u skladu s onim kako se osjećam. Još uvijek idem na posao, jer radim u uredu i nisam pod stresom. Ne znam koliko je to preporučljivo? Molim vas da mi pojasnite koliko je ozbiljno moje stanje i ima li potrebe za strogim mirovanjem koje podrazumijeva ležanje u krevetu?

Teško je dati odgovor na vaše pitanje bez pregleda i konkretnog uvida u vaše stanje, odgovor bi vam najbolje mogla dati vaša liječnica. S obzirom na sve što ste naveli - kontrakcije i skraćen cerviks u ovoj, još ranoj fazi trudnoće, imate velik rizik od prijevremenog poroda.

Stoga vam ovako mogu samo savjetovati da strogo mirujete - znači bolovanje i mirovanje kod kuće (najviše ležanje u krevetu), bez puno kretanja. Ovisno o tome hoće li se kontrakcije smanjiti i o dužini cerviksa na sljedećem pregledu, moći će se odlučiti je li takvo strogo mirovanje potrebno i dalje. 

Odgovor stručnjaka Na čuvanju trudnoće sam, što smijem raditi?

 

Posjeti missMAMA