Ova je mama objasnila zašto je najbolje prvo dijete roditi u 30-ima

TikTok snimka zaslona
Netko će pronaći više prednosti u ranom roditeljstvu, dok će drugi oduševljeno govoriti o kasnom roditeljstvu i njegovim prednostima. Naravno da svatko ima svoje mišljenje, ali neke su stvari ipak univerzalne.
Vidi originalni članak

Kad god dobili prvo dijete, neizbježno je osjetiti da nam barem malo nedostaje naš prošli život. I da, upravo takav osjećaj imamo, kao da je to naš – prošli život, jer vratiti se neće tako lako. Neki žale zbog tog što neće opet onako ležerno putovati, neki se ne mogu pomiriti s nespavanjem, neki se sa sjetom prisjećaju kako su u zadnji tren odlučili ići na neki koncert i samo otišli…

Iskreno pismo Mama: „Mislila sam da će beba u 42. godini spriječiti moje starenje. Ali to je samo odgodilo neizbježno.“

Da, toga više nema. No, ima puno drugih stvari kojih prije nije bilo. I jedino što treba je vrijeme da se prilagodimo novom životu. Često nas muči onaj famozni FOMO – strah od propuštanja (fear of missing out) i s njim se teško nositi. Naravno, kad prođe određeno vrijeme prilagodbe, taj novi život ne bismo mijenjali ni za što.

Jedna je mama u svom TikTok videu pojasnila zašto je u ovim okolnostima, upravo uzimajući u obzir FOMO i osjećaje vezane uz taj strah, bolje imati dijete nešto kasnije u životu. Kristie nije, iako ćeš možda pomisliti to, starija mama, nego je postala mama sa svoje 33 godine. Upravo zbog te dobi, kaže ona, njezino iskustvo majčinstva zaslužuje ocjenu 10/10.

„Dakle, znam da se tehnički ne preporučuje jer je teže podnijeti trudnoću, možda je i teže zatrudnjeti. Možda se tijelo ne oporavi tako brzo- iako, što to uopće znači? I možda ste više umorni, ali razlozi ZA su daleko jači,“ rekla je mama Kristie.

Ona je pojasnila da je ono što ju za razliku od njenih 20-ih godina sada puno manje muči je zapravo FOMO. Naravno, razlog ZA kasniju trudnoću je svakako i to što u 20-ima, kaže mama Kristie, što u 20-ima nije bila emocionalno, mentalno, financijski spremna biti mama. No, činjenica da sad nema strah od propuštanja nekih stvari daleko joj je najvažnija.  

@astylechild

but also somehow simultaneously feeling like a teen mom

♬ original sound - Kristie

„Imala sam 15 godina u kojima sam bila potpuno sebična, tako da nemam FOMO,“ pojašnjava mama Kristie, te dodaje: „Ovo je bilo tako nevjerojatno vrijeme. Nisam puno radila u protekla tri i pol mjeseca. Samo sam nekako predana svojoj kćeri. Ne gledam svačije Instagram storyje, u kojima putuju ili izlaze na večeru ili izlaze vikendom. I nemam misli poput: ‘Da bar ja to radim’. Ja kažem: ‘Već sam to radila. Već sam to puno puta radila.“

Kristie je naglasila da je stvarno zahvalna što je imala sve to vrijeme, pa je sada spremna živjeti mirno i samo uživati u malim stvarima.

Dok su se mnogi u komentarima složili s njom da je to što su dobili djecu malo kasnije u životu bitno utjecalo na njihovo mentalno zdravlje nakon poroda, drugi su je uvjeravali da je s 33 godine još uvijek super mlada.

„Upravo sam napunila 30 godina, a pomisao da ću uskoro imati djecu mi je potpuno luda,” napisala je jedna komentatorica.

„Imam 34 godine i dijete od 2 mjeseca. Imam završen doktorat iz prava, sigurnija sam i bez FOMO! Dobro smo živjeli i dobro smo jeli!“ napisala je kratko druga.

„Prvi put sam mama u 37. godini, definitivno ne bih ništa promijenila,” napisala je jedna još nešto starija mama.

„100% točno. Prvo sam dijete rodila s 33 godine i ne mogu zamisliti da sam ga rodila u 20-ima! Drago mi je da sam imala svoje sebično vrijeme prije bebe,“ napisala je iskreno jedna mama.

planiranje trudnoće 8 stvari koje živciraju trudnice starije od 35: Znam koliko ću biti stara kad moje dijete bude punoljetno

Posjeti missMAMA