Najčešći uzroci spontanih pobačaja

Thinkstock
Oko 50 posto trudnoća završi spontanim pobačajem prije nego što je trebala nastupiti redovna menstruacija. S druge strane, pobačaje u drugom tromjesečju češće uzrokuju određene bolesti majke, urođeni ili stečeni poremećaji te ostali faktori
Vidi originalni članak

Spontani pobačaj se definira kao gubitak klinički prepoznate trudnoće prije navršenih 20 tjedana gestacije, a prema nekim procjenama, oko 50 posto svih trudnoća završi spontanim pobačajem prije nego što je trebala nastupiti redovna menstruacija pa ti pobačaji u pravilu ostanu klinički neprepoznati.

Dr. med. Ivan Bolanča, spec. ginekologije i porodništva iz Klinike za ginekologiju i porodništvo KBC Sestara milosrdnica iz Zagreba za Zdravu Kravu objasnio je da su istraživanja kojima se uspoređivala učestalost spontanih pobačaja u posljednjih 50 godina ukazala na postojanje stalnog trenda porasta broja spontanih pobačaja:

"Zasigurno je za veliki dio tog porasta odgovorna činjenica da se trudnoće zahvaljujući kućnim testovima za trudnoću i sve boljim ultrazvučnim aparatima sve ranije dijagnosticiraju. Zbog toga danas znamo za veliki broj spontanih pobačaja koji bi ranije prošli nezapaženo, tek kao zakašnjela menstruacija".

Pobačaji u prvom i drugom tromjesečju

"Iz studija je dobro poznato da su poremećaj broja i građe kromosoma kod ploda odgovorni za više od 75 posto pobačaja u prvom tromjesečju", rekao je dr. Bolanča i nastavio: "S druge strane, pobačaje u drugom tromjesečju češće uzrokuju određene bolesti majke. Među njima su češće one kronične poput šećerne bolesti, arterijska hipertenzija, bubrežne bolesti, poremećaji rada štitne žlijezde, sistemske bolesti vezivnog tkiva i brojne druge. Od akutnih bolesti valja spomenuti infekcije različitim mikroorganizmima (citomegalovirus, mikoplazma, ureaplazma, listerija, toksoplazmoza) ili trauma. Poznato je i da težak emocionalni šok može dovesti do gubitka trudnoće, iako u bitno manjoj mjeri nego što se o tome priča. Od ostalih faktora ne smije se izostaviti niti prekomjeran unos alkohola, pušenje i psihoaktivne droge. Urođeni ili stečeni anatomski poremećaji odgovorni su za 10-15 posto pobačaja".

Neki se mogu spriječiti

"U stečene uzroke ubrajamo miome, endometriozu, priraslice unutar materišta nastale nakon kiretaža ili upala i brojne druge. Nadalje, postoje i određeni endokrinološki poremećaji koji mogu uzrokovati pobačaje, poput sindroma policističnih jajnika, poremećaja rada štitnjače, insuficijencija žutog tijela i brojnih drugih. U novije vrijeme intenzivno su se istraživali imunološki faktori o kojima imamo puno spoznaja, ali nažalost, još uvijek i nedovoljno učinkovite lijekove. Ipak, određeni dio njih se može vrlo uspješno liječiti ako ih se na vrijeme prepozna", objasnio je dr. Bolanča.

Cijeli članak pročitajte na portalu Zdrava krava!

Posjeti missMAMA