Može li nos zaista narasti tijekom trudnoće?

Shutterstock
Uslijed povećane količine estrogena i progesterona u ženinom organizmu tijekom trudnoće dolazi do mnogih promjena. No jeste li znali da se promijeniti može i veličina nosa?
Vidi originalni članak

"Nos mi je toliko rastao u svakoj trudnoći da sam bila iznenađena da i na njemu nisam dobila strije", komentirala je jedna mama nakon što je popularna manekenka Chrissy Teigen progovorila o promjeni veličine i oblika nosa tijekom trudnoće.  

Naime, mnoge žene znaju da u trudnoći mogu očekivati bolne grudi, mučninu i umor, no malo njih zna da u trudnoći može doći i do oticanja nosa, a samim time i do promjene njegove veličine ili oblika. "Moj nos je ogroman. Ima svoj indeks tjelesne mase. Kako se možeš udebljati u nosu? Ovo je fascinantno", poručila je tijekom svoje trudnoće Teigen pa oduševila druge majke jer je o tome progovorila. "Ovo je stvaran problem o kojem malo ljudi govori. Ja sam se prestravila", dodala je druga majka. 

Iako nije uobičajena pojava, prema Kraljevskom koledžu opstetričara i ginekologa rinitis se može pojaviti u trudnoći, a posljedica je promjena u ženskim hormonima (kontinuirano povišeni estradiol, progesteron i prolaktin) u trudnoći, prenosi Metro.

nepotrebni osjećaji 11 stvari zbog kojih se u trudnoći ne trebaš opravdavati

Zašto nos otiče tijekom trudnoće?

Povećana razina estrogena i progesterona zbog kojih stopala u trudnoći otiču, potiču dotok krvi u sluznice, prisiljavaju mišiće i meke kosti u nosu da se prošire i zbog toga nos izgleda punije i drugačijeg oblika. Iz istog razloga većina žena tijekom trudnoće ima začepljen nos i sklonije su krvarenju iz nosa. Promjena u veličini nosa obično se zbiva tijekom trećeg tromjesečja kada visoki krvni tlak i zadržavanje vode uzrokuju oticanje.

Ovo je nekoliko glavnih razloga zbog kojih dolazi do oticanja:

  • Tijekom prvog tromjesečja, krvne žile se šire kako bi mogla do bebe doći dovoljna količina krvi. Samim tim se šire i krvne žile u sinusima i nazalnim prolazima, te uzrokuju manje oticanje.
  • Tijekom posljednjeg tromjesečja, zadržavanje vode u licu može uzrokovati veće oticanje nosa.
  • Visok krvni tlak tijekom trudnoće također može izazvati ovu pojavu.
  • Najčešći razlog je, ipak, promjena u odnosu hormona u tijelu. Povećana razina estrogena povećava dotok krvi u mukoznu membranu koja se nalazi ispod nosa. Povećan protok krvi dovodi do širenja mišića nosa.

Kada će se nos vratiti u normalnu veličinu i oblik?

Povećanje nosa u trudnoći događa se zbog hormonalnih promjena.  Ove promjene su privremene i, nakon poroda, hormonska ravnoteža bi se trebala vratiti i vaš bi se nos trebao vratiti u normalu u roku od četiri do šest tjedana nakon poroda. 

Iako je ovo stanje normalno tijekom trudnoće i djelovanje hormona se ne može spriječiti, stručnjaci kažu da postoje načini za smanjenje otekline nosa. Pokušajte smanjiti ukupni unos soli i povećati unos vode kako biste smanjili razinu zadržavanja vode i kontrolirali visoki krvni tlak.

Kada se treba obratiti liječniku?

Uobičajeno oticanje nosa normalna je nuspojava trudnoće i nema potrebe za brigom. No iznenadno povećanje oteklina, osobito na licu, šakama ili stopalima, može biti znak preeklampsije, stanja koje treba što prije prijaviti svom liječniku. 

nije sve crno-bijelo Ovo su neki od neočekivanih simptoma koji mogu biti znakovi trudnoće

Posjeti missMAMA