Lak za kosu u trudnoći - da ili ne?

Thinkstock
Svaka žena ima neke svoje dnevne rituale ljepote bez kojih teško može zamisliti svoj život. U trudnoći se cijeli život mijenja, pa tako i ti mali rituali. Nedavno istraživanje proučavalo je štetnost korištenja laka za kosu u trudnoći
Vidi originalni članak

Trudnice čuju riječ 'ne' gotovo jednako često kao što će ju čuti njihova buduća djeca. 'Ne, ne možeš piti kavu', 'Ne, ne možeš lakirati nokte', a najnovija bi bila- 'Ne, ne možeš koristiti lak za kosu!'

Istraživanje koje je objavljeno u časopisu International Journal of Research and Public Health krajem 2016. godine, postavlja vezu između mama koje koriste lak za kosu za vrijeme trudnoće i hipospadije. To je urođena mana koja se pojavljuje kod pet od 1.000 dječaka rođenih u Sjedinjenim Američkim Državama.

Prethodna istraživanja pričala su o štetnosti laka za kosu za trudne kozmetičarke i frizerke, ali znanstvenici u Amiensu u Francuskoj, ponovno su razmotrili slučajeve beba rođenih s hipospadijom i kažu da lak za kosu nije ništa manje štetan za mame koje ih koriste kod kuće jer sadrže kemikalije koje uzrokuju poremećaj endokrinog sustava.

Njega tijela Tretmani koje treba izbjegavati u trudnoći

Dakle, treba li izbaciti lak za kosu iz upotrebe? Ako ste upravo saznale da ste trudne, ne bi bilo loše uvesti tu promjenu. S tim se slaže i dr. Mark Cain, pedijatar-urolog iz Riley Children's Health centra u Indianapolisu.

Kod djece s hipospadijom, penis se prestaje razvijati negdje između 10. i 14. tjedna trudnoće, što rezultira time da se mokraćna cijev ne nalazi na samom vrhu penisa, a često i zakrivljenim penisom.

"Mame su rijetko svjesne toga da su trudne na samom početku dok se penis razvija. Morale bi imati planiranu trudnoću kako bi mogle voditi računa o tome što se sve razvija", ističe dr. Cain.

Nadalje, istraživanja o tome kako endokrini disruptori utječu na razvoj fetusa je obećavajuće, ali još je uvijek u vrlo ranoj fazi. "Zasad, nemamo dovoljno podataka", dodao je dr. Cain, iako postoji sumnja da okolišni čimbenici imaju svoju ulogu u tome.

Ipak je potrebno dublje istražiti i procijeniti točnu izloženost laku za kosu kako bi mogli procijeniti utjecaj endokrinih disruptora na pojavu hipospadije.

Odgovor stručnjaka Smiju li trudnice koristiti lak za nokte?

U međuvremenu, ako ste povremeno koristili lak za kosu ili ako ste sprejali kosu s njim tijekom cijele trudnoće, nemojte se bojati! Hipospadija je i dalje ograničena na manje od jedan posto rođenih dječaka. 

Obično se otkrije pri rođenju, kada liječnici preporučuju roditeljima da izbjegavaju obrezivanje, ali osim toga, pošalju ih kući s njihovom novom malom bebom. Ovisno o težini hipospadije, liječnik bi mogao savjetovati i jednostavnu operaciju nakon što dječak navrši sedam mjeseci.

Dr. Cain zaključuje kako dječaci koji su obavili takav postupak imaju zdrav život nakon operacije, bez ikakvih nuspojava.

Posjeti missMAMA