Kako spriječiti upalu i krvarenje zubnog mesa u trudnoći?

Thinkstock
Upala zubnog mesa iliti gingivitis, u trudnoći se javlja zbog povećane količine progesterona i povećane cirkulacije krvi u cijelom tijelu, a stanje se obično pogoršava u drugom tromjesečju. Donosimo savjete kojima možeš spriječiti ili popraviti situaciju gingivitisa
Vidi originalni članak

Sama upala zubnog mesa, odnosno gingivitis nije jako opasan, ali ako se ne liječi na vrijeme može se razviti u parodontitis ili oštećenja tkiva, stoga čuvajte zube i desni. Parodontitis je ozbiljno stanje i može dovesti do gubitka zubiju te je vrlo važna pravovremena intervencija.

Zdrava trudnoća Trudnice kod stomatologa svaka tri mjeseca

O utjecaju upale zubnog mesa na trudnoću i bebu postoje različita mišljenja. Neka istraživanja pokazuju da se može dogoditi prijevremeni porod (šanse za žene s parodontitisom za prijevremeni porod su čak 7 puta veće), preeklampsija i druge komplikacije.

Oprez Problemi sa zubima mogu prouzročiti prijevremeni porod

Istraživanje je čak pokazalo povezanost fetalne smrti s bakterijama iz usta majke iako je ta situacija manje vjerojatna. U svakom slučaju vrlo je važno da se liječi, a mnogo bolje je da se spriječi sam nastanak. Zbog gingivitisa tijekom trudnoće, iako rijetko, može se dogoditi i izraslina na desnima (tumor), ali to nije nešto opasno i obično se povlači sam od sebe nakon poroda.

Praktični savjeti u borbi s gingivitisom

Ovdje su neki savjeti kojima možeš spriječiti ili popraviti situaciju gingivitisa:

  • Operi zube najmanje 2 puta dnevno, iako je mnogim trudnicama zbog mučnina to vrlo teško. Oralna higijena je jako važna za vrijeme trudnoće.
  • Koristi pastu za zube dizajniranu za osjetljive desni, a može ti i stomatolog preporučiti neku. Četkica za zube neka bude mekana. Četkanje mora biti temeljito, ali ne i agresivno.
  • Barem jednom dnevno čisti zube koncem za zube. Korištenje konca može biti od velike pomoći u održavanju higijene u ustima i spriječiti upalu desni.
  • Nakon povraćanja isperi zube, želučana kiselina može nagristi zube i dovesti do lakšeg propadanja zuba.
  • Posjeti svog stomatologa za kontrolu i obavezno mu recite da ste trudni. Ako je potrebno, očisti kamenac koji uzrokuje upalu desni. U trudnoći izbjegnite zubni rendgen.
  • Uzimaj vitamin C, to će ojačati zubno meso.
  • Pij jogurt i jedi mliječne proizvode, tako ćeš također dobiti kalcij koji je potreban za snagu kostiju i zuba.
  • Izbjegavaj jesti slatkiše, to može pogoršati situaciju.

Najčešće, nakon poroda stanje desni se samo vrati u normalu. Ako se to ne dogodi, potraži savjete svog stomatologa.

 

Posjeti missMAMA