Kako preživjeti zimsku trudnoću: 5 problema i 5 rješenja

Unsplash+
Dehidracija, smrzavanje i zaleđeni pločnici samo su neke opasnosti koje te mogu ometati u potpunom uživanju u zimskoj trudnoći. No, ako to odradiš na pravi način, možeš kroz zimu proći sa smiješkom.
Vidi originalni članak

Zima može biti čarobna poput zemlje čudesa - ali ako si trudna, ona donosi i neke opasnosti. U nastavku pročitaj pet činjenica koje ti mogu stvariti probleme tijekom zimske trudnoće.

1. Dehidracija

Vanjske temperature nisu poput onih ljetnih, pa mnoge trudnice misle da im ne prijeti problem dehidracije. Ipak, zimski zrak može biti veoma suh, a uz to zimi često iz hladnog zraka ulazimo u zagrijane prostore u kojima je također suh zrak, a sve to pridnosi i pretjeranom znojenju. 

Rješenje:

Pij više vode nego što misliš da ti je potrebno. "Dehidracija može uzrokovati probleme u rasponu od vrtoglavice i prijevremenih porođaja, stoga je zaista važno piti puno vode", kaže Andrew Ross, liječnik iz Englewooda u Koloradu. Ako ti voda stvara neugodan osjećaj ili mučninu, možeš piti vrući čaj bez kofeina ili smoothie. 

čudo prirode Zanimljive činjenice o trudnoći koje možda nisi znala

2. Nedostatak tjelovježbe

Iako je najbolji oblik tjelovježbe za trudnice hodanje, zimi, kad vrijeme nije sjajno, trudnice se češće nađu zalijepljene za kauč umjesto na nogama. Ali upamti: tjelesna aktivnost može pomoći u bolovima koji se javljaju tijekom trudnoće, a dobra je i za bebu. Nemoj to zanemariti.

Rješenje: 

Upiši se na tečaj vježbanja. Nema bolje motivacije za kondicijsku pripremu od saznanja da si ju već platila. Stoga se prijavi za seriju satova koji su ti ugodni i dizajnirani su samo za buduće mame. "Joga je izvrstan izbor za trudnice, jer može pomoći u ublažavanju bolova u leđima, pa čak i u kontroli disanja, što je izuzetno korisno kada dođe vrijeme porođaja djeteta", kaže Hetal Gor, dr. med.

3. Klice su svugdje!

Uobičajeno, trudnice i buduće mame su veoma oprezne kada je riječ o bolestima. Zima je doba prehlada i gripa, stoga je posebno zimi, važno biti na oprezu. Svaka mama želi maksimalno zaštititi svoje dijete, ali i sebe. Trudnice bi trebale biti posevno pažljive i redovito dezinficirati sve površine koje bi mogle biti izvor zaraze.

Rješenje:

Redovita dezinfekcija i pranje ruku. Najbolji način da se nešto “ne uhvati” jest slijediti smjernice liječnika vezanih uz COVID-19 i općenito sezonu prehlade i gripe. Drži ruke čistima i izbjegavaj dodirivanje nosa i usta, pokušaj smanjiti boravak u zatvorenim prostorima s mnogo ljudi.

4. Pločnici su skliski

Ako si buduća mama koja na posao ili u nabavku odlazi pješice po ledu i bljuzgavici, vrlo vjerojatno si zimi prilično izbezumljena zbog mogućnosti proklizavanja i padanja. Trudnice su sklonije padanju, budući da sama trudnoća mijenja težište, a iako je veoma rijetko da udarac u trbuh dovodi do komplikacija, ipak zimi treba biti maksimalno na oprezu.

Rješenje:

Uloži u ravne čizme protiv proklizavanja. "Obavezno nosi dobre potporne čizme - ne visoke potpetice", kaže Shirley Moore, certificirana medicinska sestra-primalja. Svakako izbjegavaj nositi nešto preteško. Ako padneš i udariš se u trbuh, nazovi liječnika kako bi provjerili je li sve u redu s vama i djetetom.  

datum rođenja Što godišnje doba u kojem je beba rođena govori o njoj?

5. Tvoj najtopliji kaput ti više ne odgovara

Naravno, zabavno je kupovati odjeću za trudnice, ali topli zimski kaputi mogu biti prilično skupi. A trošenje novaca na nešto što ćeš nositi tek nekoliko mjeseci može biti iracionalno.

Rješenje:

Odluči se za 3-u-1 kaput ili univerazalni kaput koji ćeš moći nositi i sljedeće sezone. Trebala bi nabaviti zimski kaput za trudnice, pogotovo ako si u trećem tromjesečju tijekom najhladnijih mjeseci. Ali to naravno ne mora biti najskuplji kaput na tržištu. Danas linije odjeće nude genijalno rješenje: kapute koji će trajati tijekom cijele trudnoće i nakon nje, a mogu biti i idealno rješenje za nošenje bebe u nosiljci. Možeš kupiti već nošenu jaknu, preko oglasnika, jer takve jakne nekad se niti ne iznose dovoljno, pa budu vrlo uščuvane. 

rođene zimi 7 zanimljivih činjenica o zimskim bebama

 

Posjeti missMAMA