Istraživanje: Pretile majke imaju veći rizik od rađanja djece s astmom

Shutterstock
Istraživanje provedeno na 67.000 žena pokazalo je veći rizik od razvoja astme u djece pretilih majki
Vidi originalni članak

Astma je najčešće dugotrajno stanje među djecom u Ujedinjenom Kraljevstvu, a pogađa jednog na 11 mladih ljudi. Istraživanje provedeno na više od 67.000 žena objavljena je u časopisu Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Težina žena prije trudnoće uzeta je iz njihove medicinske dokumentacije ili upitnika. Tri četvrtine žena imalo je normalan indeks tjelesne mase (BMI), oko 7 posto ih je imalo prekomjernu tjelesnu težinu prije začeća, a gotovo dva posto je bilo pretilo. Među djecom, 11 posto je imalo astmu prije treće godine, prenosi Daily mail. 

Povezanost pretilosti i astme

Veći rizik od astme u djece pretilih majki, u usporedbi s onima od majki zdrave tjelesne težine, utvrđen je čak i nakon što su se uzeli u obzir drugi važni čimbenici. To uključuje jesu li majke imale astmu, za koju je vjerojatnije da će prenijeti na svoju djecu, kao i jesu li pušile u trudnoći, zbog čega je astma vjerojatnija kod djece, te spol djece, budući da je astma češća među dječacima tijekom djetinjstva.

Istraživanje Istraživanje: Trudnice koje koriste dezinficijense, češće će imat djecu koja boluju od astme

Neki stručnjaci smatraju da bi to moglo biti zato što žene s prekomjernom tjelesnom težinom proizvode više hormona zvanog leptin, koji dišne putove njihovog nerođenog djeteta može učiniti osjetljivijima.

"Ovi nalazi su važni jer je astma često doživotno stanje koje može poremetiti svakodnevni život", rekao je jedan od autora studije dr. Emiko Noguchi, sa Sveučilišta Tsukuba, rekao je. Međutim, autori ističu da je studija provedena u Japanu, gdje je prekomjerna tjelesna težina daleko rjeđa nego u Europi. 

O novim nalazima istraživanja, dr. Noguchi je rekao: "Žene bi trebale paziti na svoju težinu prije trudnoće kako bi smanjile vlastiti rizik od mnogih opasnih zdravstvenih stanja, a također bi mogle smanjiti rizik od astme kod njihovog djeteta".

Astma teže pogađa pretilu djecu

Američki znanstvenici s Duke University su izračunali kako pretila djeca godišnje imaju prosječno 37 dana sa simptomima astme više nego njihovi vršnjaci s preporučenom tjelesnom masom.

Riječ je o prosječno 70% više dana sa simptomima astme. Kod pretile djece se bilježi i znatno više astmatičnih napadaja. Pokazalo se i kako suvišni kilogrami ne smanjuju učinkovitost inhaliranih kortikosteroida, piše Journal of Clinical Immunology.

neobično disanje Video upozorenja: Ovako astma može izgledati kod male djece

Posjeti missMAMA