Britanci bi zabranili MPO nakon četrdesete

Thinkstock
U nedavno provedenoj anketi u Velikoj Britaniji većina ispitanika odgovorila je da se žene nakon navršenih četrdeset godina ne bi smjele podvrgavati postupcima medicinski potpomognute oplodnje, a mi smo komentar zatražili od ginekologa Erdena Radončića te ga pitali kakva je praksa u Hrvatskoj
Vidi originalni članak

Postoji li idealno vrijeme za trudnoću i majčinstvo? Jesu li žene nakon određene dobi doista prestare za trudnoću i rađanje? Anketa provedena u Velikoj Britaniji pokazala je zapanjujuće rezultate prema kojima gotovo tri četvrtine ispitanika smatra da se žene ne bi smjele podvrgavati postupcima medicinski potpomognute oplodnje nakon što prođe razdoblje u kojem prirodno mogu zatrudnjeti.

Prema rezultatima ove ankete objavljene na Daily Mailu, četvrtina je uvjerena da žene ne bi smjele pokušavati zatrudnjeti i rađati nakon što pređu dobnu granicu od 40, dok isto pravilo vrijedi za muškarce nakon dobi od 43 godine!

Zakon u Hrvatskoj

Prema Zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji, u Hrvatskoj su navršene 42 godine gornja dob za ženu kojoj Hrvatski Zavod za zdravstveno osiguranje plaća postupak i tu se radi o ograničenju liječenja javnim sredstvima.

"Ta brojka nije posve slučajno odabrana, radi se o dobi kada je reprodukcijska sposobnost žene u najvećem broju slučajeva na zalasku, ali naravno ne i svim, a rezultati liječenja metodama potpomognute oplodnje, vrlo slabi. Pribrojimo li tome troškove liječenja, učestalost komplikacija tijekom trudnoće u starijoj dobi trudnice, veću učestalost kroničnih bolesti i tako dalje, lako ćemo doći do zaključka kako ta nimalo laka odluka o 'ograničavanju' prava na liječenje ima svoje realne razloge", objasnio nam je dr. sc. Erden Radončić, spec. ginekologije i opstetricije, uži specijalist humane reprodukcije iz Poliklinike Vili, te dodao da to ne znači da žena od 43 ili 44 godine ne može prirodno ostati u drugom stanju.

"To su ipak izuzeci, a ne pravilo, jer se o mnogim aspektima očuvanja reprodukcijske sposobnosti u žene još uvijek malo zna. Stoga se stav struke uvijek temelji na činjenici da je potencijal individualan te ga se nastoji maksimalno iskoristiti", objašnjava.

Kad prestaju prirodne godine za rađanje?

U britanskom istraživanju sudjelovalo je više od 2000 ispitanika, a čak 31 posto njih smatra da je gornja dobna granica za medicinski potpomognutu oplodnju od 42 godine – previsoka. 26 posto njih tvrdi da bi gornja dobna granica trebala biti 40 godina. Gotovo tri četvrtine, odnosno 72 posto njih slaže se u tvrdnji da se znanost ne bi smjela uplitati da bi pomogla ženama da ostanu trudne nakon što im prođu prirodne godine za rađanje.

"Osim čisto medicinskog, u britanskoj anketi provlači se svakako i sociološki aspekt. Svima nam je zdravorazumski jasno da dobiti prvo dijete u 50-im ili 60-im godinama sa sobom u startu nosi problematiku pružanja optimalnih uvjeta za rast i razvoj potomstva do vremena kada će ono biti samostalno, kako biološki, tako i društveno", osvrnuo se na anketu dr. Radončić i dodao da ovaj rezultat ankete u kojoj je 40, odnosno 43 godine dobi krajnja granica za imanje potomstva, valja promatrati i u tom kontekstu: "Očekivano trajanje života je u Ujedinjenom kraljvstvu 79 godina za muškarce i 81 godina za žene, pa u tom kontekstu ne čude niti rezultati ankete".

Ova anketa objavljena je usporedno s dokumentarnim filmom o britanskoj glumici Tini Malone koja je bila trudna s 50 godina, a koji je nedavno emitiran na kanalu TLC. Glumica i komičarka podvrgnula se postupku izvantjelesne oplodnje na Cipru i zatrudnjela uz pomoć doniranih jajašca, a kćer Flame rodila je u dobi od 50 godina. Tina Malone prvi put je rodila s 17 godina, a sama kaže da se sad osjeća bolje fizički, emotivno, psihički i financijski nego kad je imala 17 godina, kada je nitko nije kritizirao što je rodila.

Što najviše brine sudionike ankete u vezi starijih majki? Dvije trećine anketiranih smatra da na djecu koju su rodile majke u dobi između 50 i 55 godina, starost majke ima negativan utjecaj. 52 posto njih izjavilo je da 50-godišnjakinje ne mogu biti dobre majke, a isto vrijedi i za očeve iste dobi.

72 posto kaže da im je glavna briga zdravlje trudnica u 40-ima, a 68 njih spominje utjecaj na malu djecu kada dođe do smrti roditelja. Na pitanje koje je najbolje vrijeme za majčinstvo, većina je odgovorila - 27 godina.

Parovi se kasnije odlučuju na djecu

Ginekologa Erdena Radončića pitali smo i kakvo je stanje u našoj zemlji i koja je prosječna dob žena koje su liječene od neplodnosti u Poliklinici Vili.

"Tradicionalno, u centre koji su u sustavu javnog zdravstva, dolaze na liječenje nešto mlađi parovi nego li je to u privatnom sektoru. Prema podacima iz našeg centra, tijekom 2012. godine prosječna dob žene liječene u našoj ustanovi bila je gotovo 35 godina, najmlađa je imala 24, dok je najstarija gospođa imala 45. To govori u prilog činjenici da se kod nas još uvijek parovi kasnije odlučuju na potomstvo, a time i liječenje, kad je ono neophodno", naglašava ginekolog.

"Sama priroda humane reprodukcije posložena je tako da se najkvalitetniji gameti stvaraju u dobi do 30 ili 33 godine, nakon čega kvaliteta jajnih stanica postupno opada, posebno nakon 37. godine, kada se iz još uvijek nepoznatih razloga, biopotencijal reprodukcije u žena bitno smanjuje. Stoga je i razumljivo da su rezultati liječenja najbolji, a važno je reći i konzistentni, do 37. godine, što se nerijetko u svim svjetskim statistikama uzima kao referentna točka uspješnosti u odnosu na dob", zaključuje.

Što vi mislite, bi li trebalo zabraniti MPO nakon navršenih 40 godina? Napišite nam svoj stav na forumu!

Posjeti missMAMA