Beba već u trbuhu osjeća dodir

Thinkstock
Razvoj prvog osjeta dodira započinje još u maternici. Lice, dlanovi, tabani, kao i spolni organi su područja kod kojih se prvo razvija čulo dodira
Vidi originalni članak

Na rođenju beba ima vrlo razvijena skoro sva osjetila. Saznajte kako teče razvoj osjetila dodira dok je beba još u vašem trbuhu.

Koža je čudesno složen organ. Sadrži stotine različitih stanica, koje su posebno osjetljive na toplinu, hladnoću, pritisak, bol. Razvoj prvog osjeta dodira započinje još u maternici. Lice, dlanovi, tabani, kao i spolni organi su područja kod kojih se prvo razvija čulo dodira, a u kasnijem razdoblju, one će imati najviše najraznovrsnijih receptora za dodir.

video Čudo života: Kako raste beba u trbuhu, od začeća do rođenja

Oko osmog tjedna od začeća, pojavljuju se prvi "obrambeni" pokreti - izbjegavanje dodira vlastite ručice ili pupčane vrpce na obrazu.

Istraživanja pokazuju da se osjetljivost kože brzo proširuje na područje spolovila (oko 10. tjedna), dlanova (11. tjedan) i tabana (12. tjedan trudnoće). Ali, beba tada još uvijek izbjegava dodir. Ona će povući ručicu ili savinuti nožicu ako je nešto dotakne.

U kasnijem razdoblju trudnoće, beba otvara usta na pritisak ručice na obrazu, ili blizu usta, a glavu okreće prema šaci. Oko 17. tjedna, svi dijelovi trbuha i stražnjice su osjetljivi, a u 32. tjednu su skoro svi dijelovi tijela osjetljivi na lagani dodir.

Posjeti missMAMA