Tjedan borbe protiv neplodnosti

Thinkstock
Neplodnost i medicinski potpomognuta oplodnja često su tretirane kao političko pitanje, pri čemu u fokusu nisu pacijentice i pacijenti i njihova potreba za psihosocijalnom podrškom. Cjelokupni događaj ima za cilj senzibilizirati javnost
Vidi originalni članak

Udruga Roda drugi put organizira Tjedan borbe protiv neplodnosti koji će se održati od 19. do 25. travnja u Zagrebu, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja.Cilj je podrška osobama suočenih s dijagnozom neplodnosti, senzibilizacije javnosti za problem kao i zagovaranju za pacijentice i pacijente optimalnog zakonskog uređenja ovog područja.

Cjelokupni događaj ima za cilj i senzibilizirati javnost te stvoriti pozitivno ozračje u kojem neplodne osobe, u teškom periodu borbe za roditeljstvo i suočavanja sa svojom bolesti, neće ni u jednom trenutku biti izložene osudi ili osjećati dodatnu stigmu društvenog neodobravanja zbog svog izbora liječenja.

Bit će predstavljen i novi cjelogodišnji projekt udruge Roda – stručno vođene grupe psihološke podrške pacijenticama. Neplodnost i medicinski potpomognuta oplodnja u Hrvatskoj često su bile tretirane kao političko pitanje, pri čemu u fokusu nisu bili pacijentice i pacijenti, kao ni njihova potreba za psihosocijalnom podrškom okoline. Novim projektom, uz sufinanciranje Grada Zagreba, Roda se okreće često zanemarenoj i prešućivanoj potrebi većine pacijenata koji se susreću s dijagnozom neplodnosti – osnaživanjem i psihološkom podrškom.

Glavna manifestacija je akcija Zajedno za plodnost. Održava se četvrti put te predstavlja organiziranu šetnju građana s ciljem senzibiliziranja javnosti te kao znak potpore osobama koje su suočene s neplodnošću i roditeljstvo pokušavaju ostvariti postupcima medicinski potpomognute oplodnje. Šetnja će početi 25. travnja u 11 sati na Trgu bana Jelačića (kod Manduševca).

Sve informacije o događanjima Tjedna borbe protiv neplodnosti možete pratiti na stranici Roda – Neplodnost na kojoj će biti objavljivani i video uradci i priče osoba koje su se borile s neplodnošću.

Posjeti missMAMA