Zabavni recepti za zdravi 'junk food'
Zdrava hrana može biti zabavna!
Praktičan i zabavan obiteljski priručnik 'Crveno, zeleno, jedi ispravno' pedijatrice i specijalistice za pretilost djece Joanne Dolgoff, uz recepte za zdrava jela prilagođena djeci, donosi i informacije o pravilnoj prehrani, ideje za tjelovježbu te brojne savjete koji mogu olakšati proces zdravog mršavljenja. Posebnost ovog programa prehrane osmišljenoga kroz sustav prometnih svjetala – crveno (stani!), žuto (uspori!), zeleno (kreni!) – jest to što je prilagođen ne samo potrebama svakog djeteta nego i njegovim željama.
Dobitnici knjige tjedna!
Voli li vaše dijete 'junk food' i koliko često ga jede? Dva odgovora na ovo pitanje koja ste nam ostavili u raspravi ispod članka od četvrtka 9. siječnja do srijede 15. siječnja 2014. u 11 sati nagradili smo našom knjigom tjedna 'Crveno, zeleno, jedi ispravno' u izdanju Menarta.
Knjigu su osvojili Yoyo1 i majolina, a bit će obaviješteni i mailom. Čestitamo!
Bananadog
Vrijeme pripreme: 3 minute
Sastojci:
- 1 žlica maslaca od kikirikija
- 1 lagano pecivo (od bijelog
- brašna ili integralno) za hotdog
- 1 banana
- 2 žličice pekmeza bez šećera
Priprema:
- Razmažite maslac od kikirikija na pecivo.
- Stavite bananu u pecivo.
- Razmažite nezaslađeni pekmez po banani.
Voćna pizza
Vrijeme pripreme: 10 minuta
Vrijeme pečenja: 10 – 15 minuta
Ukupno vrijeme: 25 minuta
Sastojci:
- Integralno tijesto za pizzu s tankom korom, promjera 30 cm
- 2 šalice nemasnog jogurta
- Narezano voće (jabuke, grožđe, mango, dinja, jagode, borovnice)
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 230 ˚C.
- Ispecite tijesto za pizzu.
- Ostavite ga da se ohladi.
- Premažite jogurtom.
- Rasporedite na tijesto narezano voće.
- Razrežite na pet komada.
Pečene kriške krumpira
Vrijeme pripreme: 10 minuta
Vrijeme pečenja: 25 minuta
Ukupno vrijeme: 35 minuta
Sastojci:
- 4 krumpira (100 g svaki) – kombinirajte krumpir i batatu, po želji
- 2 bjelanjka (nemojte ih miješati)
- Biljno ulje
- Mješavina začina bez soli, po želji
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 220 ˚C.
- Narežite krumpir na kriške ili, ako želite pommes frites, na tanje prutiće.
- Umočite kriške ili prutiće u bjelanjke i stavite ih na neprijanjajuću tavu na koju ste stavili malo ulja.
- Začinite neslanom mješavinom začina i pecite 25 minuta ako su kriške, a 20 minuta ako je pommes frites, ili jednostavno dok ne dobiju zlatno-smeđu boju
Ukusna goveđa pljeskavica
Vrijeme pripreme: 5 minuta
Vrijeme pečenja: 10 minuta
Ukupno vrijeme: 15 minuta
Sastojci:
- 1/2 kg ekstra krte mljevene govedine (95% krtosti)
- 1/4 šalice mljevenoga luka
- 1/2 do 1 režnja češnjaka (po želji), protisnutoga
- 2 žlice nasjeckanoga svježeg peršina
- 2 žlice umaka od rajčice
- 1 žlica umaka Worcestershire
- 1 bjelanjak
Priprema:
- U velikoj zdjeli vilicom pomiješajte sve sastojke.
- Smjesu oblikujte u četiri pljeskavice debljine malo manje od 2 cm.
- Pecite ih 5 do 6 minuta sa svake strane.
- Stavite pljeskavicu na zagrijano pecivo, prekrijte salatom i rajčicom te začinite senfom ili kečapom.
Ledeni jogurt na štapiću
Vrijeme pripreme: 5 minuta
Ukupno vrijeme: 24 sata
Sastojci:
- Voćni jogurt s manje masnoća
- Nasjeckane jagode
- Drveni štapići
Priprema:
- U posudi pomiješajte jogurt i jagode.
- Malu papirnatu ili plastičnu šalicu napunite mješavinom jogurta i jagoda; prekrijte aluminijskom folijom.
- Umetnite štapić kroz foliju na sredini šalice i ostavite da se zamrzne preko noći.
- Izvadite iz kalupa i uživajte.