Počinje štrajk u školama: Ravnatelji moraju organizirati zbrinjavanje djece

Hrvoje Jelavic/PIXSELL
'U osnovnim školama gdje imamo malu djecu osigurat će se čuvanje djece, a jednako tako osigurat će se čuvanje djece s poteškoćama u razvoju'
Vidi originalni članak

Sindikalisti su nakon propalog pokušaja mirenja u Vladi najavili kako od sutra kreću u štrajk, zbog čega se roditelji diljem države pitaju što će biti s njihovom djecom u četvrtak i dane štrajka.

"U osnovnim školama gdje imamo malu djecu osigurat će se čuvanje djece, a jednako tako osigurat će se čuvanje djece s poteškoćama u razvoju", najavio je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama. "Tu djecu ne želimo ostaviti da ne budu zbrinuta", rekao je i dodao da "ovo nije štrajk protiv njih niti njihove djece, ovo je štrajk za dostojanstvo njihovih učitelja i to trebaju podržati. Njihova djeca sigurno neće imati nikakve štete".

školske klupe 7 stvari koje učitelji žele reći roditeljima, ali ne mogu

'Neka ravnatelji procjene trebaju li zvati djecu u školu ili ne'

Kako se doznaje neslužbeno, štrajk bi sutra trebao trajati od 8 do 13 sati prema uputama sindikata i štrajkaških odbora, a o ravnateljima i školama ovisit će kako će biti organizirana dežurstva za djecu.

"Mi nismo ti koji možemo pozvati roditelje da šalju djecu. Za djecu su odgovorni ravnatelji. Ja sam siguran i vjerujem da će preuzeti odgovornost, znajući da sutra neće nitko raditi. Neka ravnatelji procjene trebaju li zvati djecu u školu ili ne", rekao je Mihalinec.

Sanja Šprem, predsjednica Hrvatskog sindikata učitelja, rekla je za 24sata kako samo mogu apelirati na roditelje da ne šalju djecu u školu jer su od sutra svi u štrajku. 

"Obveza poslodavca, odnosno ravnatelja, je voditi računa o prihvatu djece tijekom štrajka. Za roditelje to znači da ravnatelj mora organizirati zbrinjavanje djece", rekla je Šprem i dodala da očekuju ogroman odaziv učitelja.

Nakon cjelodnevnog štrajka u četvrtak, od petka se nastavlja cirkularni štrajk po županijama, što znači da će u svakoj županiji dio škola biti u štrajku, a dio raditi normalno. Još nema službenih uputa školama iz ministarstva o tome kako će se organizirati nastava.

Povjerenik mora dati ravnatelju upute za provedbu štrajka, a u školi je za vrijeme štrajka obvezan biti samo štrajkački odbor te djelatnici koji obavljaju poslove koji se po zakonu ne smiju prekidati.

individualni razgovori Informacije u školi: Roditelji trebaju razgovarati s učiteljima, ne samo zbog ocjena

Ministrica Divjak: Ministarstvo je poslalo upute školama i državnim upravama vezano za rad tijekom štrajka

"Najvažniji su u ovom trenutku sigurnost djece te prava i interesi učenika i u tom smislu u školama sve treba uskladiti te dostupnost informacija roditeljima i učenicima. Molim roditelje i učenike za strpljenje i razumijevanje, da prate informacije i budu u kontaktu sa školama. Ravnatelji su dobili upute i najvažnije je da su vrata škole otvorena i da se organizira nekakav rad za djecu koja su u školi. Ravnatelji organiziraju prihvat djece u školama, naravno da tamo gdje su učitelji u štrajku ne može biti nastave, ali o sigurnosti učenika treba voditi brigu, škole na internetskim stranicama moraju dati detaljne upute", istaknula je ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak na konferenciji za medije na temu aktualnih događanja u vezi s propalim mirenjem Vlade i sindikata.

hrvatsko školstvo Otac prvašića s autizmom: 'Moj sin ostao je bez asistenta, htio sam iskočiti iz kože'

Posjeti missMAMA