Slovenija zatvara škole od ponedjeljka zbog koronavirusa

Duško Jaramaz/PIXSELL
U Istri od petka neće biti nastave, a sve ostalo će ravnatelji obavještavati roditelje i djecu. U susjednim zemljama BiH i Sloveniji, već je donesena odluka o obustavljanju nastave u školama i na fakultetima
Vidi originalni članak

U Hrvatskoj je trenutno 19 zaraženih koronavirusom, a zbog situacije u svijetu Svjetska zdravstvena organizacija jučer je proglasila pandemiju. BiH je jučer obustavila nastavu u svim školama i na fakultetima na dva tjedna, a Slovenija će od ponedjeljka obustaviti nastavu u svim školama i ustanovama visokog obrazovanja, a vijest je na Twitteru objavio premijer Marjan Šarec.

"Radi se o potezu koji za sobom povlači puno toga, ali je nužan", napisao je Šarec.

Istra od petka zatvara škole, zasada nema potreba za zatvaranjem škola u Primorsko-goranskoj županiji

Što se tiče naše zemlje, premijer Andrej Plenković je jučer na izvanrednom sastanku objavio da od petka u Istri neće biti nastave. 

"Donijeli smo nekoliko odluka i plan aktivnosti u budućnosti. Prva koja se odnosi na Istarsku županiju, danas sam bio u kontaktu s istarskim županom, dobili smo od njega i od njegovih službi s obzirom na ozračje u Istri, dnevne migracije kao i želju da se poduzmu određene mjere kako bi se primirila situacija u Istarskoj županija, da se sagleda mogućnost davanja suglasnosti na obustavu rada škola i visokih učilišta te dječjih vrtića. Predlažemo da se od petka obustavi nastava u Istarskoj županiji", rekao je Plenković, te dodao:

"U četvrtak će škole biti otvorene, neka u njih dođu zaposlenici kako bi se pripremio plan. Ministarstvo je uputilo ravnateljima mjere za postupanje. Mi smo u posljednjih nekoliko dana u fazi priprema online nastave koja može biti supstitut normalnoj nastavi. S ciljem da se nastavi obrazovni ciklus od ponedjeljka, uz online nastavu radi se dogovor s HRT-om gdje bi putem trećeg programa bilo korišteno emitiranje programa kojim bi se supstituirala nastava. U Istri neće biti od petka nastave, a sve ostalo će ravnatelji obavještavati roditelje i djecu. Sutrašnji dan je tranzicijski dan kako bi se pripremile odgovarajuće mjere."

U četvrtak na redovnoj konferenciji za novinare u 16 sati ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da stožer smatra da zasad nema potrebe za zatvaranjem škola u Primorsko-goranskoj županiji.

"Nemamo još niti jedan slučaj zaraze u školi u Hrvatskoj. Pažljivo ćemo pratiti situaciju i ukoliko bude potrebe dogovorit ćemo mjeru zatvaranja škola", zaključio je Capak.

Koronavirus Infektolog Tešović objašnjava zašto je bolest uzrokovana koronavirusom blaža kod djece

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u srijedu da će biti spremni aktivirati online nastavu donese li Nacionalni stožer civilne zaštite preporuku o zatvaranju škola, naglasivši da svaku odluku treba dobro pripremiti kako bi se izbjegle ishitrene situacije. "Važno je da budemo svjesni situacije, da hladne glave odlučujemo i da planiramo postupno i utemeljeno na argumentima, da o tome odlučuju stručnjaci i da se izbjegne bilo kakva ishitrena reakcija koja ne bi bila dobra za sustav", naglasila je Divjak, a jučer je objavila upute školama za organizaciju nastave na daljinu.

Pročitaj priopćenje Ministarstva znanosti i obrazovanja za za organizaciju online nastave

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je pandemiju korona virusa nakon što se taj virus i dalje nezaustavljivo širi svijetom. Širenje korona virusa prva je pandemija uzrokovana korona virusom, izjavio je kratko direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus. To je prva pandemija proglašena nakon 2009. godine i slučaja virusa H1N1. Dosad je zaraženo više od 118.000 ljudi u 114 zemalja svijeta.

ministarstvo znanosti i obrazovanja Možemo li očekivati zatvaranje škola zbog koronavirusa?

Posjeti missMAMA