Novo hrvatsko čudo od djeteta - Petar Andačić novi je državni prvak u mentalnoj aritmetici

Promo
Osmogodišnji Petar Andačić novi je državni prvak u mentalnoj aritmetici ALOHA. Hrvatsku će krajem srpnja predstavljati na svjetskom natjecanju u Kuala Lumpuru, glavnom gradu Malezije.
Vidi originalni članak

Pobjedom na državnom natjecanju briljantni mladi matematičar, učenik 2. razreda Osnovne škole Kajzerica, korača putem Patrika Čudića, dječaka iz Zagreba koji je četiri puta u Alohi bio prvak Hrvatske i dva puta prvak svijeta.

Petar Andačić Alohu trenira već četiri godine, a ovo mu je treći put da je među najboljima u zemlji. O svojim rezultatima koji su, baš kao i njegova brzina rješavanja matematičkih zadataka, zadivljujući, govori skromno.

„Zadaci nisu bili teški i za njih se nisam posebno pripremao. Na treniranje mentalne aritmetike ne trošim mnogo vremena. Tako ću se nastaviti pripremati i za svjetsko natjecanje u Maleziji“, kazao je dječak koji u slobodno vrijeme obožava igrati košarku.

Njegova trenerica Alohe Ljiljana Kolenković vjeruje da bi u Maleziji mogao biti ovjenčan odličjem.

„Njegovi dosadašnji uspjesi potvrda su talenta, ali i ustrajnog rada. Kada se vrhunski rezultati postižu godinu za godinom, znamo da iza njih stoji marljivost. Nadamo se da će svojom predanošću nadahnjivati i druge. Za uspjeh djece dragocjena je i potpora obitelji – mame, tate, baka i djedova. Veseli nas zato vidjeti kako Petrov uspjeh slavi njegova obitelj“, rekla je dr. sc. Branka Novosel, osnivačica Otvorenog učilišta Littera koja je Alohu donijela u Hrvatsku.

Nakon državnog natjecanja u Samoboru su dodijeljena priznanja dječacima i djevojčicama koji su ove godine bili najbolji u svojoj kategoriji Alohe. Najbolji mentalni aritmetičari u dobi od vrtićaraca do tinejdžera stigli su iz Osijeka, Vinkovaca, Bjelovara, Preloga, Čakovca, Krapine, Zagreba, Karlovca i Pule.

Zamjenik gradonačelnice Samobora Petar Burić izrazio je zadovoljstvo što se državno natjecanje u Alohi održalo upravo u Samoboru, gradu za koji je rekao da djecu potiče na učenje i razvoj. Pritom je djeci poručio da nova znanja nastave stjecati kroz igru i zabavu.

ALOHA je najveći međunarodni program mentalnog i intelektualnog razvoja djece. Djeci ojačava mozak pomoću abakusa i mentalnog računanja te im razvija matematičke vještine, logiku i apstraktno mišljenje. Program je utemeljen prije 30 godina u Maleziji, a sada se provodi u više od 30 zemalja diljem svijeta.

mali genijalac Upoznaj Patrika Čudića, malog matematičkog genijalca

Posjeti missMAMA