Pet recepata za obiteljski pizza party
Zdrava pizza s pršutom
Sastojci
Tijesto za pizzu
- 200 g integralnog brašna
- 1 vrećica suhog kvasca
- 1 žličica soli
- 1 žlica maslinovog ulja
- 100 ml tople vode
- 1 žlica maslinovog ulja
Nadjev
- 100 ml sjeckane rajčice iz konzerve
- pola veće tikvice
- 4 fete pršuta
- 100 g mozzarelle
- 5-6 crnih maslina
- sušeni origano (naravno, može i svježi)
- svježi bosiljak
Priprema
Sve sastojke izmiješajte u zdjeli i umijesite mikserom ili rukama dok ne dobijete čvrsto tijesto. Poklopite krpom i ostavite da se diže dok se ne udvostruči (oko 30-45 min). Na pobrašnjeloj površini premijesite tijesto te ga razvaljajte na debljinu 3-5 mm u obliku koji želite. Prebacite tijesto u protvan obložen papirom za pečenje te ga premažite jednom žlicom maslinovog ulja. Prekrijte krpom i pustite da odstoji 15 minuta, a za to vrijeme zagrijte pećnicu na 220°C.
Tikvice narežite na tanke kolutove (oko 2 mm) i posolite te nakon 10 min ocijedite višak tekućine. Rajčicom premažite površinu tijesta. Posipajte origanom. Poslažite tanko narezani pršut, tikvice i masline. Pecite 10 minuta. Zatim pizzu posipajte usitnjenom mozzarellom te pecite još 5 minuta. Izvadite iz pećnice i posipajte svježim bosiljkom (umjesto bosiljka možete staviti npr. rukolu ili matovilac). Dobar tek!
Recept Matejke Buča preuzet s bloga Life Tastes Like Chocolate
Pizza s grahom i povrćem
Sastojci
Tijesto
- 400 g integralnog brašna
- 300 ml vode
- malo maslinovog ulja
- malo soli
- 1 vrećica di-go kvasca
Umak
- pasirana rajčica
- prstohvat origana
- prstohvat timijana
- malo maslinovog ulja
- soli po želji
Nadjev
- 50 g sira škripavca
- 1 veći poriluk
- 1 veća mrkva
- 1 luk
- 1 veća paprika
- 1 konzerva graha
- 1 kuglica mozzarele
Priprema
Zamijesite tijesto i pustite da se diže otprilike pola sata. Pomiješajte sve sastojke za umak od rajčice. Poriluk, luk i mrkvu kratko prodinstajte na žlici maslinovog ulja da se opuste i ostavite da se malo ohlade. Razvaljajte tijesto na papir za pečenje u okrugli oblik. Količina tijesta je dostatna za dvije pizze. Premažite tijesto umakom od rajčice. Pospite ribanim škripavcem, poslažite prodinstani poriluk, luk i mrkvu, grah te papriku narezanu na trakice. Na kraju dodajte origano i stavite da se zapeče 15-ak minuta na 200 stupnjeva. Izvadite iz pećnice, poslažite mozzarelu i zapecite dodatnih 5 do 10 minuta.
Napomena: tijesto se na papiru za pečenje stavlja direktno u pećnicu na rešetke da bude kao iz krušne peći.
Recept Ivane Antunović preuzet s portala Zdrava Krava
Brza pizza od tortilje
Sastojci
- 2 tortilje
- 4 žlice pasirane rajčice (passata)
- 150 g mozzarelle
- pola crvenog luka
- 2 zelene paprike
- 10 crnih maslina
- origano
Priprema
Tortilje stavite u lim za pečenje jednu pokraj druge pa ih premažite umakom od rajčice. Na njih ravnomjerno rasporedite tanko narezan luk i papriku narezanu na tanke kolutove. Mozzarellu smrvite pa je ravnomjerno rasporedite. Ukrasite narezanim maslinama, pospite origanom i pecite 5-7 min na 225°C.
Recept je preuzet iz časopisa Skuhatćute
Pizza od pirovog brašna
Sastojci
Tijesto
- 2 šalice pirovog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1/2 šalice mineralne vode
- malo soli
Umak
- 1 rajčica
Nadjev
- 15 dkg šunke
- pola srednje tikvice
- 1 mozzarella
- origano
Priprema
Zamijesite tijesto od brašna, praška za pecivo, malo soli i mineralne vode. Dodajte još mineralne vode po potrebi. Tijesto razvaljajte u lim za pečenje. Rajčicu narežite i stavite u tavu ili lonac i miješajte dok ne dobijete umak. Maknite s vatre. Dok se umak hladi, tikvicu naribajte i ocijedite rukama. Umak od rajčice žlicom rasporedite po tijestu i pospite origanom. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Mozzarellu narežite na komadiće te redom slažite sastojke: šunku, tikvice i mozzarellu. Pospite origanom. Stavite peći u zagrijanu pećnicu od 20 do 30 minuta ili kada vidite da je tijesto ispečeno.
Recept Maje Pokos preuzet s portala Zdrava Krava
Voćna pizza
Sastojci
- Integralno tijesto za pizzu s tankom korom, promjera 30 cm
- 2 šalice nemasnog jogurta
- Narezano voće (jabuke, grožđe, mango, dinja, jagode, borovnice)
Priprema
Zagrijte pećnicu na 230 ˚C. Ispecite tijesto za pizzu. Ostavite ga da se ohladi. Premažite jogurtom. Rasporedite na tijesto narezano voće. Razrežite na pet komada.