Pedijatrica: Presvlače li se djeca kad dođu iz škole? Kažu da ih to štiti, ali ne vjerujem i nikad to nisam tražila!

Freepik
Ovo je još jedna stvar oko koje bi se dalo raspravljati unedogled i uvijek će jedni raditi na svoj način, a oni drugi na svoj način. No, o ovom još nismo raspravljali niti pisali, a pokrenula se rasprava na TikToku…
Vidi originalni članak

Kakva je praksa kod vas doma – izuvate li se kad ulazite u dom ili ne? Oni koji se izuvaju, dat će sve od sebe da dokažu da su baš oni u pravu i da nikako drukčije nije dobro. Oni koji se ne izuvaju, imat će svoje argumente koje će braniti kako god mogu i umiju. I svaka će strana naći svoje argumente za potkrijepiti svoj način.

Ako to ne radiš, počni Trebamo li se izuvati prije ulaska u kuću? Stručnjaci su jednoglasni i kažu – da

Dobro, to su cipele, njima ipak hodamo po – zemlji, podu, kako god. A što je s odjećom? Važi li u vašoj kući pravilo da se svi presvlače kad dođu doma ili ostaju u odjeći u kojoj su došli? Kao i kod cipela, postoje dvije strane – jedna koja se neupitno presvlači i druga koja ne brine puno oko tog, pa svi ostaju u onom u čem su bili i izvan kuće. Je li to pitanje higijene

Doktorica, pedijatrica, ali i mama Gabriella Dauer, na svom je profilu na TikToku @oncallpeds započela upravo tu raspravu.

„Presvlačite li vi svoju djecu kad dođu iz škole?“ upitala je u svojoj objavi. „Zapravo sam mislila da će ovo biti jedna od onih bapskih priča, ali vidjela sam da su dva pedijatra koje zapravo pratim objavili o tome nešto kao 'Jedan od načina da svoju djecu zaštitite je da im presvučete odjeću kad dođu kući.' Ja to nikad nisam radila.“

Napomenula je da ako su njezina djeca posebno prljava ili znojna ili se vraćaju kući s napornog sportskog treninga, dat će im da se presvuku, ali inače se samo igraju u školskoj uniformi dok ne dođe vrijeme za kupanje i pidžamu. Hm, sigurni smo da ima takvih primjera i da će se i javiti na ovaj naš članak.

Loše za zdravlje? 

No, što kaže znanost – to je zanimalo i ovu pedijatricu, a zanima i nas. Budući da je ona znanstvenica, željela je istražiti ima li istine u ideji da njezina trenutna praksa izlaže njezinu djecu riziku od bolesti, pa je pogledala dostupna istraživanja. Sa zadovoljstvom je otkrila da su činjenice sjajna vijest za mnoge malo manje pedantne mame među nama...

„Šanse su male ili gotovo nikakve“, zaključila je. „Izuzetno je rijetko da će dovoljno stafilokoka ili E. coli zapravo preživjeti na vašoj odjeći dovoljno vremena da dodirnete to područje, a zatim dodirnete usta i nos. Morale bi se savršeno posložiti zvijezde da to nekom naudi.“

Pedijatrica Dauer je dalje upozorila na iznimke, a to bi bili, na primjer, zdravstveni radnici za koje bi bilo dobro da se presvuku nakon posla, kao i činjenica da bi bilo dobro da se presvuku svi ako je u kući osoba s oslabljenim imunitetom. Ali, općenito govoreći, kaže ona, u redu je dopustiti svojoj djeci da nose istu odjeću cijeli dan.

„Iskreno, stvarno sam šokirana ovim mitom koji se širi okolo“, čudila se iskreno.

@oncallpeds

 

♬ original sound - oncallpeds

No, sigurni smo da mnogi koji prakticiraju suprotno uopće ne razmišljaju o ovom mitu, nego su im razlozi za presvlačenje kad dođu kući sasvim drukčiji – ili donekle drukčiji. Tako niti komentatori nisu bili baš na njenoj strani, a nije ih uvjerila niti svojim znanstvenim argumentima.

„I sama se presvlačim ako sjedim na javnom mjestu“, stoji u jednom komentaru koji je dobio pregršt lajkova.

„Da!“ složio se netko u drugim komentaru. „Čim ulazimo u kući, odjeća se skida i ide na pranje. SVAKI PUT!“ I mnogi su se komentari svodili upravo na ovo.

„Tjeram ih da peru ruke čim dođu kući“, rekao je jedan roditelj u komentaru. I doista, liječnici i znanstvenici se slažu da je pranje ruku uistinu nešto što može pomoći u sprječavanju bolesti.

Mnogi su otišli i korak dalje – ili nekoliko koraka dalje.

„Nema cipela u kući, promijenimo odjeću, operemo ruke i dezinficiramo kutije za ručak i ruksake prije nego što uđu“, glasio je jedan od odlučnijih i „ekstremnijih“ komentara. No, sigurni smo da bi se mnogi složili s ovim postupkom i odobrili ga.

Nismo za niti jedan ekstrem, ali neka zlatna sredina je ipak naš izbor – pranje ruku i presvlačenje.

zaštita od virusa 5 stvari koje obavezno trebaš dezinficirati u svom domu

Posjeti missMAMA