Pastitsio: Lazanje na grčki način
Sastojci:
- 500 g mljevenog mesa
- 1 veći luk
- 3 režnja češnjaka
- 1 dcl crnog vina
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 1 žličica cimeta
- 150 ml pelata
- 50 g maslaca
- 80 g brašna
- 4 dcl mlijeka
- žlica parmezana
- 3 žumanjka
- 3 bjelanjka
- 500 g tjestenine penne
- maslinovo ulje
- muškatni oraščić, sol, papar
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
2. Na maslinovom ulju pržite luk. Kad je omekšao, dodajte mu češnjak, a zatim i meso. Meso pirjajte dok ne postane mrvičasto i kuhano. Pojačajte vatru pa dodajte vino. Pustite nekoliko minuta kako bi alkohol ispario, a zatim dodajte koncentrat rajčice i cimet.
3. Ubacite pelate, smanjite vatru i kuhajte oko pola sata povremeno miješajući.
4. Bešamel umak napravite tako da otopite maslac u posudi i dodate mu brašno. Promiješajte kako bi se povezali, a zatim dodajte mlijeko i pjenjačom mutite dok ne nestane grudica. Kuhajte nekoliko minuta dok ne postane gusto, pa maknite s vatre, lagano ohladite, a zatim umiješajte žumanjke i pola parmezana. Začinite soli, paprom i muškatnim oraščićem.
5. Tjesteninu skuhajte al dente, ocijedite i poprskajte maslinovim uljem.
6. Dodajte bjelanjke koje ste najprije umutili s parmezanom i pomiješajte. U kalup najprije stavite polovicu tjestenine tako da u potpunosti prekrije dno.
7. Dodajte sav umak od mesa i prekrijte ostatkom tjestenine pa zalijte bešamelom. Pospite ostatkom parmezana. Pecite oko 40 minuta ili dok ne dobije lijepu zlatnu boju.
Potražite još odličnih recepata na portalu Gastro.hr