Nešto za desert: Pet slastica s čokoladom

Thinkstock
Čokolada je omiljen desert mnogima, a mliječna, bijela ili tamna dolaze u bezbroj kombinacija. Donosimo vam pet slasnih recepata s čokoladom u kojima ćete podjednako uživati i vi i vaša djeca
Vidi originalni članak

Čokolada - drevna hrana bogova

Čokolada se prvi puta spominje u civilizacijama Indijanaca, a Azteci su je smatrali "hranom bogova", odnosno "pićem bogova" jer se čokolada tada konzumirala u obliku napitka.

Europljane je s čokoladom upoznao Kristofor Kolumbo koji je sa svojeg putovanja u Ameriku na Stari kontinent donio zrna kakaa. Nakon što su gorkoj čokoladi dodali šećer, med ili cimet, njezina popularnost proširila se po cijeloj Europi. 

Čokolada se ne bi trebala čuvati u hladnjaku, a idealna temperatura za čuvanje je između 10 i 15 stupnjeva Celzijusa. Najukusnija je kada se konzumira na prazan želudac. Ako jedete tamnu čokoladu, prvo pustite da se nekoliko sekundi topi u ustima kako bi otpustila svoje prve okuse i arome. Zatim je lagano prožvačite i potom pustite da malo odleži u ustima. Uživajte u božanstvenom okusu čokolade!

Profiteroli s Nutellom

Sastojci za tijesto:

  • 60 g brašna
  • 3 jaja
  • 60 g maslaca
  • 6 dl vode
  • Malo soli

Sastojci za kremu s Nutellom:

  • 500 ml mlijeka
  • 2 jaja
  • 100 g brašna
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 50 g maslaca
  • 3 velike žlice Nutelle

Priprema:

  • Dobro promiješajte jaja s brašnom tako da ne ostanu grudice
  • Stavite mlijeko sa šećerom i vanilin šećerom na vatru da zakipi. Maknite s vatre te u smjesu lagano ulijevajte smjesu jaja s brašnom pritom stalno miješajući
  • Vratite natrag na laganu vatru i kuhajte oko 5 minuta miješajući konstantno da ne zagori. Dodajte maslac i miješajte dok se ne otopi. Ostavite kremu da se potpuno ohladi
  • Dodajte 3 velike žlice Nutelle i dobro izradite
  • Kremu nanesite na donji dio pečenog tijesta za profiterole, nanesite još i tučeni šlag te poklopite  gornjim dijelom

Recept Tamare Gužvinec preuzet je s portala Gastro.hr

Krema od bijele čokolade

Sastojci:

  • 150 g bijele čokolade
  • pola litre mlijeka
  • 2 žumanjka
  • 30 g škroba
  • 115 g šećera
  • 1 jušna žlica maslaca
  • 1 stabljika vanilije
  • maslinovo ulje
  • 24 komada pistacija ili krokanta

Priprema:

  • Lončić u kojem će se zagrijavati mlijeko prvo smočite s malo hladne vode kako mlijeko ne bi lako zagorilo
  • Na pari otopite bijelu čokoladu i držite na toplom da ostane tekuća dok se ne pripreme ostali sastojci
  • U pola litre mlijeka dodajte šećer pa zagrijte na laganoj vatri povremeno miješajući
  • U međuvremenu izmutite dva žumanjka
  • U šalici sa 1 dl hladnog mlijeka izmutite škrob. Pazite da se otope sve grudice. Zatim sve dobro izmiješajte sa žumanjkom
  • Kad je mlijeko skoro doseglo temperaturu vrelišta (ne dozvolite da zakuha!), laganim mlazom dodajte oko 1,5 dl vrućeg mlijeka sa šećerom smjesi žumanjka i škroba da se temperira uz neprestano miješanje
  • Zatim sve pomiješajte s ostatkom mlijeka u lončiću i na laganoj vatri neprestano miješajte dok se smjesa ne zgusne
  • Kad se zgusnula, ugasite vatru i laganim mlazom dodajte čokoladu neprestano miješajući dok ne dobijete kompaktnu smjesu
  • Dodajte jušnu žlicu maslaca i dobro promiješajte te zatim ulijte u podjednake porcije u keramičke zdjelice
  • Ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi
  • Pistacije prelijte vrućom vodom. Ostavite ih oko 10 minuta da se otpusti korica, ocijedite i zatim ih narežite na sitne komadiće. Ogulite im koricu i ostavite na kuhinjskom papiru da se dobro posuše
  • Na kremu stavite oko 5 isjeckanih pistacija i prelijte s malo maslinovog ulja
  • Umjesto pistacija možete koristiti i krokant ili nasjeckane bademe

Recept Marinele Prodan preuzet je s portala Zdravakrava.hr

Palačinke u umaku od čokolade

Sastojci:

  • 6 jaja 
  • Šalica punomasnog mlijeka ili kiselogvrhnja 
  • Žlica šećera 
  • 1/2 žličice soli 
  • 1/2 šalice brašna 
  • Maslac 
  • Ekstrakt badema

Umak od čokolade: 

  • 2 i 1/4 šalice šećera 
  • 3/4 šalice kakaa u prahu 
  • Žlica brašna 
  • Prstohvat soli 
  • 1 i 1/2 šalice punomasnog mlijeka 
  • Žličica ekstrakta vanilije 

Priprema:

  • Izmiješajte žumanjke mikserom dok se ne zgusnu
  • Umiješajte kiselo vrhnje ili punomasno mlijeko, ekstrakt badema, šećer, brašno i sol
  • U tijesto kuhačom dodajte čvrst snijeg od bjelanjaka i lagano promiješajte. Ulijte na tavu premazanu maslacem ili uljem te pecite palačinke s jedne i druge strane po dvije minute 
  • Napravite umak od čokolade. Pomiješajte suhe sastojke s pola šalice mlijeka kako biste dobili gustu pastu
  • Dodajte ostatak mlijeka i pustite da zavrije te dobro pomiješajte. Smanjite plamen i pustite da krčka pet minuta, uz često miješanje
  • Maknite s plamena pa dodajte ekstrakt vanilije. Ohladite i prelijte palačinke

Recept je preuzet s portala Gastro.hr

Srca od čokolade

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 80 g smeđeg šećera u prahu
  • 30 g kakaa u prahu
  • 100 g brašna
  • 2,5 dl mlijeka
  • 70 g smeđeg šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 2 jušne žlice škroba
  • 1 jušna žlica putra
  • 100 g pistacija i/ili krokanta od lješnjaka
  • 300 g kvalitetne tamne čokolade sa 70 posto kakaa

Priprema:

  • Pistacije prelijte vrelom vodom i ostavite ih da odstoje 5 minuta. Iscijedite vodu i uz pomoć noža im ogulite kožicu
  • Kad su očišćeni, osušite ih uz pomoć kuhinjskog papira pa izrežite nožem na sitne komadiće. Dobra opcija umjesto pistacija je i krokant od lješnjaka
  • Smeđi šećer u prahu možete dobiti tako da običan smeđi šećer izmiksate u blenderu
  • Brašno i kakao prosijte kroz sito i promiješajte pa ostavite sa strane
  • U lim za pečenje stavite na dno papir za pečenje i namažite ga s malo putra
  • Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva
  • Jaja izmutite sa smeđim šećerom. Bitno je jaja mutiti mikserom na najjačoj brzini najmanje 7-8 minuta tako da nastane pjenasta, ali dosta čvrstu kompaktna smjesa
  • Kad se dobije pjenasta smjesa, uz pomoć špatule (nikako mikserom!) polako i vrlo pažljivo umiješajte dio po dio kakaa i brašna u smjesu od jaja
  • Izlijte smjesu u lim za pečenje na papir za pečenje i pecite 8 do 10 minuta
  • Kad je kolač gotov, izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi
  • U međuvremenu stavite kuhati 2 dl mlijeka sa smeđim šećerom i vanilin šećerom
  • U šalici izmiješajte dvije žlice škroba sa 0,5 dl hladnog mlijeka. Dodajte ostatku mlijeka kad zavrije i miješajte dok ne dobijete gustu kompaktnu smjesu (kao za puding). Skinite s vatre i dodajte žlicu putra i dobro promiješajte
  • Uz pomoć kalupa u obliku srca izrežite srca od pečenog biskvita. Pažljivo da se ne raspadnu jer su jako mekani
  • Zatim ih uz pomoć oštrog noža pažljivo prerežite na dva dijela
  • Na jednu polovicu prerezanog srca stavite jednu žlicu kreme od mlijeka i poklopite drugom polovicom
  • Na pari (bagno maria) istopite tamnu čokoladu (možete koristiti i bijelu čokoladu)
  • Umočite srca jedno po jednu u čokoladu i pažljivo izvadite uz pomoć vilice ili špatulice. Stavite na rešetku da se ocijede od viška čokolade
  • Druga varijanta bi bila da složite sve kolačiće na veliki tanjur i uz pomoć žlice ih ravnomjerno pošpricate tamnom čokoladom
  • Na vrh čokoladnih srca stavite nasjeckane pistacije ili krokante od lješnjaka

Recept Marinele Prodan preuzet je s portala Zdravakrava.hr

Bezglutenski čokoladni muffini

Sastojci:

  • 12 žlica bademova brašna (250 - 300 g badema)
  • 5 žlica kokosova brašna
  • 1 žlica psylium praha
  • 4 žlice samljevenih chia sjemenki
  • 3 žlice bademova mlijeka
  • 2 žlice rogača
  • 2 banane
  • 5 - 6 suhih smokava
  • 1 žličica vanilije
  • 1/2 žličice cimeta
  • prstohvat đumbira
  • 3 - 4 žlice meda
  • 6 žlica domaće Nutelle 

Priprema:

  • Bademe sameljite u multipraktiku, trebate dobiti oko 12 žlica badem brašna.
  • Smjesu prebacite u zdjelu, dodaj kokosovo brašno, rogač u prahu, psylium, chia sjemenke i sve dobro pomiješajte
  • Kada ste smjesu dobro povezale, dodajte bademovo mlijeko, smiksane banane i suhe smokve koje ste natopili u vodi i smiksali u blenderu do kašaste smjese
  • Dobro pomiješajte pa lagano dodajte začine i med
  • Smjesu ostavite sat vremena da se poveže
  • Nakon što se smjesa povezala, uzmite kalupe za muffine i u svaki kalup stavite 3 žlice smjese + 1 žlicu Nutelle na smjesu te na Nutellu opet ostatak smjese da popuni kalup
  • Upalite pećnicu na 190 stupnjeva, stavite muffine i pecite ih oko 40 minuta
  • Nakon što su muffini pečeni, izvadite ih iz pećnice i ostavite 30 minuta na sobnoj temperaturi

Recept Helene Jakoliš preuzet je s portala Zdravakrava.hr

Posjeti missMAMA