Nešto za desert: Pet slastica s čokoladom
Čokolada - drevna hrana bogova
Čokolada se prvi puta spominje u civilizacijama Indijanaca, a Azteci su je smatrali "hranom bogova", odnosno "pićem bogova" jer se čokolada tada konzumirala u obliku napitka.
Europljane je s čokoladom upoznao Kristofor Kolumbo koji je sa svojeg putovanja u Ameriku na Stari kontinent donio zrna kakaa. Nakon što su gorkoj čokoladi dodali šećer, med ili cimet, njezina popularnost proširila se po cijeloj Europi.
Čokolada se ne bi trebala čuvati u hladnjaku, a idealna temperatura za čuvanje je između 10 i 15 stupnjeva Celzijusa. Najukusnija je kada se konzumira na prazan želudac. Ako jedete tamnu čokoladu, prvo pustite da se nekoliko sekundi topi u ustima kako bi otpustila svoje prve okuse i arome. Zatim je lagano prožvačite i potom pustite da malo odleži u ustima. Uživajte u božanstvenom okusu čokolade!
Profiteroli s Nutellom
Sastojci za tijesto:
- 60 g brašna
- 3 jaja
- 60 g maslaca
- 6 dl vode
- Malo soli
Sastojci za kremu s Nutellom:
- 500 ml mlijeka
- 2 jaja
- 100 g brašna
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 50 g maslaca
- 3 velike žlice Nutelle
Priprema:
- Dobro promiješajte jaja s brašnom tako da ne ostanu grudice
- Stavite mlijeko sa šećerom i vanilin šećerom na vatru da zakipi. Maknite s vatre te u smjesu lagano ulijevajte smjesu jaja s brašnom pritom stalno miješajući
- Vratite natrag na laganu vatru i kuhajte oko 5 minuta miješajući konstantno da ne zagori. Dodajte maslac i miješajte dok se ne otopi. Ostavite kremu da se potpuno ohladi
- Dodajte 3 velike žlice Nutelle i dobro izradite
- Kremu nanesite na donji dio pečenog tijesta za profiterole, nanesite još i tučeni šlag te poklopite gornjim dijelom
Recept Tamare Gužvinec preuzet je s portala Gastro.hr
Krema od bijele čokolade
Sastojci:
- 150 g bijele čokolade
- pola litre mlijeka
- 2 žumanjka
- 30 g škroba
- 115 g šećera
- 1 jušna žlica maslaca
- 1 stabljika vanilije
- maslinovo ulje
- 24 komada pistacija ili krokanta
Priprema:
- Lončić u kojem će se zagrijavati mlijeko prvo smočite s malo hladne vode kako mlijeko ne bi lako zagorilo
- Na pari otopite bijelu čokoladu i držite na toplom da ostane tekuća dok se ne pripreme ostali sastojci
- U pola litre mlijeka dodajte šećer pa zagrijte na laganoj vatri povremeno miješajući
- U međuvremenu izmutite dva žumanjka
- U šalici sa 1 dl hladnog mlijeka izmutite škrob. Pazite da se otope sve grudice. Zatim sve dobro izmiješajte sa žumanjkom
- Kad je mlijeko skoro doseglo temperaturu vrelišta (ne dozvolite da zakuha!), laganim mlazom dodajte oko 1,5 dl vrućeg mlijeka sa šećerom smjesi žumanjka i škroba da se temperira uz neprestano miješanje
- Zatim sve pomiješajte s ostatkom mlijeka u lončiću i na laganoj vatri neprestano miješajte dok se smjesa ne zgusne
- Kad se zgusnula, ugasite vatru i laganim mlazom dodajte čokoladu neprestano miješajući dok ne dobijete kompaktnu smjesu
- Dodajte jušnu žlicu maslaca i dobro promiješajte te zatim ulijte u podjednake porcije u keramičke zdjelice
- Ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi
- Pistacije prelijte vrućom vodom. Ostavite ih oko 10 minuta da se otpusti korica, ocijedite i zatim ih narežite na sitne komadiće. Ogulite im koricu i ostavite na kuhinjskom papiru da se dobro posuše
- Na kremu stavite oko 5 isjeckanih pistacija i prelijte s malo maslinovog ulja
- Umjesto pistacija možete koristiti i krokant ili nasjeckane bademe
Recept Marinele Prodan preuzet je s portala Zdravakrava.hr
Palačinke u umaku od čokolade
Sastojci:
- 6 jaja
- Šalica punomasnog mlijeka ili kiselogvrhnja
- Žlica šećera
- 1/2 žličice soli
- 1/2 šalice brašna
- Maslac
- Ekstrakt badema
Umak od čokolade:
- 2 i 1/4 šalice šećera
- 3/4 šalice kakaa u prahu
- Žlica brašna
- Prstohvat soli
- 1 i 1/2 šalice punomasnog mlijeka
- Žličica ekstrakta vanilije
Priprema:
- Izmiješajte žumanjke mikserom dok se ne zgusnu
- Umiješajte kiselo vrhnje ili punomasno mlijeko, ekstrakt badema, šećer, brašno i sol
- U tijesto kuhačom dodajte čvrst snijeg od bjelanjaka i lagano promiješajte. Ulijte na tavu premazanu maslacem ili uljem te pecite palačinke s jedne i druge strane po dvije minute
- Napravite umak od čokolade. Pomiješajte suhe sastojke s pola šalice mlijeka kako biste dobili gustu pastu
- Dodajte ostatak mlijeka i pustite da zavrije te dobro pomiješajte. Smanjite plamen i pustite da krčka pet minuta, uz često miješanje
- Maknite s plamena pa dodajte ekstrakt vanilije. Ohladite i prelijte palačinke
Recept je preuzet s portala Gastro.hr
Srca od čokolade
Sastojci:
- 4 jaja
- 80 g smeđeg šećera u prahu
- 30 g kakaa u prahu
- 100 g brašna
- 2,5 dl mlijeka
- 70 g smeđeg šećera
- 2 vanilin šećera
- 2 jušne žlice škroba
- 1 jušna žlica putra
- 100 g pistacija i/ili krokanta od lješnjaka
- 300 g kvalitetne tamne čokolade sa 70 posto kakaa
Priprema:
- Pistacije prelijte vrelom vodom i ostavite ih da odstoje 5 minuta. Iscijedite vodu i uz pomoć noža im ogulite kožicu
- Kad su očišćeni, osušite ih uz pomoć kuhinjskog papira pa izrežite nožem na sitne komadiće. Dobra opcija umjesto pistacija je i krokant od lješnjaka
- Smeđi šećer u prahu možete dobiti tako da običan smeđi šećer izmiksate u blenderu
- Brašno i kakao prosijte kroz sito i promiješajte pa ostavite sa strane
- U lim za pečenje stavite na dno papir za pečenje i namažite ga s malo putra
- Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva
- Jaja izmutite sa smeđim šećerom. Bitno je jaja mutiti mikserom na najjačoj brzini najmanje 7-8 minuta tako da nastane pjenasta, ali dosta čvrstu kompaktna smjesa
- Kad se dobije pjenasta smjesa, uz pomoć špatule (nikako mikserom!) polako i vrlo pažljivo umiješajte dio po dio kakaa i brašna u smjesu od jaja
- Izlijte smjesu u lim za pečenje na papir za pečenje i pecite 8 do 10 minuta
- Kad je kolač gotov, izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi
- U međuvremenu stavite kuhati 2 dl mlijeka sa smeđim šećerom i vanilin šećerom
- U šalici izmiješajte dvije žlice škroba sa 0,5 dl hladnog mlijeka. Dodajte ostatku mlijeka kad zavrije i miješajte dok ne dobijete gustu kompaktnu smjesu (kao za puding). Skinite s vatre i dodajte žlicu putra i dobro promiješajte
- Uz pomoć kalupa u obliku srca izrežite srca od pečenog biskvita. Pažljivo da se ne raspadnu jer su jako mekani
- Zatim ih uz pomoć oštrog noža pažljivo prerežite na dva dijela
- Na jednu polovicu prerezanog srca stavite jednu žlicu kreme od mlijeka i poklopite drugom polovicom
- Na pari (bagno maria) istopite tamnu čokoladu (možete koristiti i bijelu čokoladu)
- Umočite srca jedno po jednu u čokoladu i pažljivo izvadite uz pomoć vilice ili špatulice. Stavite na rešetku da se ocijede od viška čokolade
- Druga varijanta bi bila da složite sve kolačiće na veliki tanjur i uz pomoć žlice ih ravnomjerno pošpricate tamnom čokoladom
- Na vrh čokoladnih srca stavite nasjeckane pistacije ili krokante od lješnjaka
Recept Marinele Prodan preuzet je s portala Zdravakrava.hr
Bezglutenski čokoladni muffini
Sastojci:
- 12 žlica bademova brašna (250 - 300 g badema)
- 5 žlica kokosova brašna
- 1 žlica psylium praha
- 4 žlice samljevenih chia sjemenki
- 3 žlice bademova mlijeka
- 2 žlice rogača
- 2 banane
- 5 - 6 suhih smokava
- 1 žličica vanilije
- 1/2 žličice cimeta
- prstohvat đumbira
- 3 - 4 žlice meda
- 6 žlica domaće Nutelle
Priprema:
- Bademe sameljite u multipraktiku, trebate dobiti oko 12 žlica badem brašna.
- Smjesu prebacite u zdjelu, dodaj kokosovo brašno, rogač u prahu, psylium, chia sjemenke i sve dobro pomiješajte
- Kada ste smjesu dobro povezale, dodajte bademovo mlijeko, smiksane banane i suhe smokve koje ste natopili u vodi i smiksali u blenderu do kašaste smjese
- Dobro pomiješajte pa lagano dodajte začine i med
- Smjesu ostavite sat vremena da se poveže
- Nakon što se smjesa povezala, uzmite kalupe za muffine i u svaki kalup stavite 3 žlice smjese + 1 žlicu Nutelle na smjesu te na Nutellu opet ostatak smjese da popuni kalup
- Upalite pećnicu na 190 stupnjeva, stavite muffine i pecite ih oko 40 minuta
- Nakon što su muffini pečeni, izvadite ih iz pećnice i ostavite 30 minuta na sobnoj temperaturi
Recept Helene Jakoliš preuzet je s portala Zdravakrava.hr