Ako djetetu pomažeš sa zadaćom i učenjem, izbjegavaj ovih 6 čestih grešaka

Pexels
Nekad nije lako sjesti s djetetom i pomoći mu sa zadaćom koju ima ili učenjem koje mora odraditi. No, pomažeš samo ako ne činiš ove greške.
Vidi originalni članak

Kada sjedneš s djetetom raditi domaću zadaću, moguće da ćeš doživjeti neke pomiješane emocije: radost što s djetetom dijeliš tu faze njegova života, ali ujedno ti nije lako napraviti to a da sve skupa ne završi ljutnjom ili nedovršenom domaćom zadaćom. Sve nam je jasno. Nekad mi nemamo dovoljno vremena ni strpljenja, a nekad dijete nema strpljenja niti volje. Ukratko, sve se može odraditi i dobro završiti, ali treba znati kako. I duboko udahnuti.

Međunarodni dan obrazovanja Iskoristite ih: 10 savjeta kako pomoći djetetu koje teško uči i ima problema s učenjem

Evo što ti mi možemo savjetovati, odnosno kojih 7 grešaka ne treba raditi dok djetetu pomažeš s domaćom zadaćom.

1. Rješavaš umjesto da pomažeš

Sigurni smo da imaš najbolje namjere i da im zapravo želiš objasniti, to jest pokazati, kako se to radi ili kako se brže dovrši, ali ako rješavaš zadaću umjesto djeteta, tako ga sprječavaš da nauči. Izrada domaće zadaće nije samo puko ispunjavanje i rješavanje zadataka, već uključuje i druge vještine, te razvija cijeni niz drugih vještina. Na primjer, dijete razvija autonomiju, sposobnost otkrivanja metode učenja i rješavanja zadataka koja mu najbolje odgovara, te jačanje samopoštovanja i organizacijskih sposobnosti, između ostalog. Ako rješavaš zadatke umjesto djeteta, radiš mu medvjeđu uslugu i onemogućuješ mu napredak.

2. Pokušavaš dijete natjerati da napravi sve zadaće odjednom

Ponekad roditelji misle da je bolje odmah završiti sa svom zadaćom i onda se slobodno igrati ili nastaviti s drugim stvarima. No, ovako zapravo dio dana u kojem dijete rješava zadaću postaje predug, pretjerano naporan i ne daje djeci predah za odmor. Također, pažnja, motivacija i koncentracija mogu biti aktivni tijekom određenog, ograničenog vremenskog razdoblja. Zato je daleko bolje odrediti nekoliko dijelova dana kad se dijete može posvetiti zadaći i učenju, dok između treba biti vrijeme za odmor, obnavljanje energije i jelo.

3. Prepuštaš sve slučaju i dobroj volji djeteta

Djeca imaju razne faze, to već znaš. Ovisno o tome u kojoj je tvoje dijete trenutno, moraš ga pomno pratiti. Nemoj čekati da dobije inspiraciju za učenje i domaću zadaću, bez da ga ikako potakneš. Posebno je to važno dok su djeca još mala, kad je veća vjerojatnost da će doći u iskušenje da se prepusti igri, a ne da završi domaću zadaću. Ako ne podsjećaš dijete da napravi zadaću, to znači da tražiš od njega predanost koju, s vremena na vrijeme, nije u stanju pokazati zbog svoje ne-zrelosti. Odgovornost i ustrajnost također su vrijednosti koje se uče i njeguju kroz naviku.

4. Radiš više stvari u isto vrijeme

U svijetu u kojem je multitasking precijenjen, važno je ipak odrediti prostor i vrijeme za samo jednu svrhu. To je posebno važno kad su u pitanju djeca, koja trebaju pomoć da razviju i ojačaju vještine koje im pomažu započeti i završiti zadatak, koncentracija ili fokus, između ostalog.

5. Kritiziraš sve

Još jedna česta pogreška je kritiziranje djece, na primjer, zbog njihovog rukopisa, neurednosti, zato što postavljaju previše pitanja ili zato što predugo pišu. Najbolja stvar koju možeš učiniti, ako primijetiš da nešto od tog treba poboljšati, može biti odrediti vrijeme za učenje posvećeno isključivo tom što treba popraviti. Ako dijete previše kritiziraš, ono će na kraju izgubiti fokus i biti frustrirano pokušavajući riješiti svoju zadaću i ispuniti tvoja očekivanja.

6. Ocrnjuješ učitelje, školu i količinu domaće zadaće

Možda ti je teško sjediti i raditi domaću zadaću s djetetom, možda misliš da je zadaće previše ili da upute nisu jasne. Možda si čak i u pravu (vjerojatno jesi), ali prigovaranje pred djecom nije rješenje. Imaš dvije mogućnosti: možeš pitati svoje dijete što misli o školi i aktivnostima ili otići i razgovarati s njihovim učiteljima. U većini slučajeva to će biti onaj prvi prijedlog, pa se tako možete i bolje povezati, a dijete može shvatiti da si na njegovoj strani. Stvaranje dobrog okruženja za učenje važno je za dovršetak aktivnosti.

Domaća zadaća je prilika da povezivanje s djetetom

Za mnoge roditelje vrijeme za domaću zadaću je ravno bojnom polju. Stoga je važno osmisliti strategiju kako natjerati dijete da sjedne i radi domaću zadaću. Ako mu želite pomoći, morat ćete uskladiti rasporede, odgoditi druge stvari, razgovarati, pobrinuti se da dijete nije frustrirano i pratiti ga.

U vremenu u kojem živimo to nije lako, jer škola se svakodnevno natječe s mobitelima, tabletima, aplikacijama, igricama i zabavom. Međutim, upravo si zato tu ti, kao odrasla osoba, i možeš tražiti pozitivnu stranu: bolje ćeš upoznati svoje dijete, njegove interese i predmete koji ga najviše zanimaju, te ga pratiti u otkrivanju svijeta.

Važno je osigurati prostor i vrijeme kako bi domaća zadaća postala izgovor za zajedničko druženje. Konačno, prije nego što sjedneš raditi zadaću s djetetom, također je dobra ideja razmisliti o tome kako se ti osjećaš. Ako je iza tebe loš dan, najbolje je pričekati dok ne osjetiš da si bolje, jer tako ćeš izbjeći svađe ili prepirke.

Igrom do učenja Što su predmatematičke vještine i kako ih poticati?

Posjeti missMAMA