Naučite dijete kako učiti

Thinkstock
Djecu nitko nije naučio kako učiti. Očekivanja stavljena pred njih su velika, očekuje se da imaju dobre ocjene i da iza tih ocjena stoji kvalitetno, čvrsto i dugotrajno znanje
Vidi originalni članak

'Učimo učiti' je program koji je nastao jer je postalo nemoguće više slušati dvije stvari. Jedna je kako djeca ne znaju učiti, kako samo ''bubaju napamet'' i uče bez razumijevanja. To je teza koja u nama strašno iritira smisao za pravednost jer djecu nitko nije naučio kako učiti. Očekivanja stavljena pred njih su velika, očekuje se da imaju dobre ocjene i da iza tih ocjena stoji kvalitetno, čvrsto i dugotrajno znanje; što je kao da se od pilota očekuje da zna voziti avion, a da mu prethodno nitko nije pokazao kako se avion vozi.

Druga su stvar predrasude prema učenju. Učenje, proces kojim se čovjek izgrađuje (i kojim uopće postaje čovjekom), širi svoje horizonte, raslojava i obogaćuje misli, koji je osnova razvoja znanosti, kulture i društvenog napretka, etiketiran je kao ''dosadan'', ''naporan'', ''težak''... To je kao da za vodu kažemo da je suha. Apsolutno nemoguće i neistinito. Učenje je čista logika i čista kreativnost. Sve oko nas tako je savršeno logički povezano, poput puzzli, što učenje čini – jednostavnijim. Dakle, treba naučiti slagati puzzle. Također, to slaganje može biti jako kreativno, što učenje čini – zabavnim. Logično, jednostavno, kreativno i zabavno, to je učenje zapravo kada ga se bolje upozna.

Edukativni program 'Učimo učiti' usmjeren je na razvoj kompetencija učenja i uspješno se provodi već nekoliko godina. Teorijski pristup, kao i dio metoda učenja koje su nastale unutar programa, opisani su u knjizi Učimo učiti: ŠTO je kvalitetno znanje i KAKO ga stjecati (Jerčić, Sitar, Element, 2013.). Misija programa je promoviranje učenja kao razvojne, zanimljive, kreativne i logične aktivnosti slične izazovnoj igri (ozbiljnoj cjeloživotnoj igri).

Ciljevi programa su:

  • Osvješćivanje procesa učenja i upravljanje procesom učenja
  • Razumijevanje pojma kvalitetnog znanja i kvalitetnog učenja (što je kvalitetno učenje)
  • Ovladavanje metodama učenja (kako učiti)
  • Usvajanje aktivnog i misaonog pristupa učenju
  • Razumijevanje pročitanog sadržaja i naučenog gradiva
  • Stvaranje predodžbe učenja kao aktivnog, zanimljivog, logičnog i kreativnog procesa za koji smo sami odgovorni

Program je namijenjen djeci od 5. do 8. razreda osnovne škole, a provodi su u edukativnome centru Budi svoj, Bauerova 19, Zagreb, http://budisvoj.eu/adolescenti/ucimo-uciti/.

Prvi ciklus programa Učimo učiti počinje 19.9.2016. i završava 19.12.2016.

Program Učimo učiti traje tri mjeseca (24 termina), a rad se organizira u četiri grupe:

  • GRUPA 5 (učenici petog razreda): ponedjeljak i srijeda, 17 – 18.30 h
  • GRUPA 6 (učenici 6 razreda): ponedjeljak i srijeda, 18. 45 – 20. 15 h
  • GRUPA 7 (učenici 7 razreda): utorak i četvrtak, 17 – 18.30 h
  • GRUPA 8 (učenici osmog razreda): utorak i četvrtak, 18.45 – 20.15

Program vodi autorica programa Maja Jerčić. Pedagoginja i autorica istoimene knjige ”Učimo učiti: ŠTO je kvalitetno znanje i KAKO ga stjecati”. Tijekom višegodišnjeg iskustva u radu s djecom i mladima osmišljavala je metode učenja i razvijala načine kako potaknuti motivaciju kod učenika i utjecati na njihovu percepciju učenja.

Cijena tromjesečnog programa iznosi 4.000 kn. Ukoliko se cijeli iznos uplati prije početka programa ostvaruje se popust od 10% i plaća se 3.600,00 kn. Može se plaćati i na rate.

Za dodatne informacije o programu javiti se možete na e-mail maja@budisvoj.eu, a prijaviti se možete tako da pošaljete mail Jeleni na jelena@budisvoj.eu ili je nazovite na 091 520 0005. Prijave traju do 10. rujna.

Dođite na Dane otvorenih vrata

Kako biste stekli bolji dojam o tome što će se na programu 'Učimo učiti' raditi i što vaše dijete njime dobiva, te kako biste pitali sve što vas zanima i dobili odgovore, organizirane su i otvorene prezentacije programa u trajanju od 30-ak minuta. Dođite, informirajte se, razgledajte prostor, upoznajte voditeljicu programa... Više na: http://budisvoj.eu/adolescenti/ucimo-uciti/
Dani otvorenih vrata održavaju se u prostorijama centra Budi svoj, Bauerova 19:

  • 30.8.2016. u 18.30 h
  • 1.9.2016. u 18.30 h
  • 8.9.2016. u 18.30 h

''Znanje ti nitko ne može uzeti'', svima su nam govorili i roditelji i bake i djedovi. ''Znanje je moć'', tvrdili su filozofi. Gdje god pošao, koliko god kofera imao – jedan, dva, deset ili nijedan - znanje uvijek nosiš sa sobom, ono je pohranjeno u koferu neograničena kapaciteta; ono je moć – snaga za savladavanje teškoća, rasplitanje problema i izgrađivanje života. Zato je važno naučiti kako stjecati znanje, zato je važno naučiti učiti. 

Posjeti missMAMA