Vodimo te na obiteljsko klizanje u tebi najbližem gradu

Guliver
Ako tvoje dijete još uvijek ne zna istinu o Djedu Božićnjaku, onda mu ovih dana sigurno priprema jedno poduže pismo. No, jesi li znala koliko mu to zapravo pomaže? U tekstu otkrivamo zašto djecu treba poticati na ovu aktivnost
Vidi originalni članak

Tvoje dijete svake godine tradicionalno piše pismo Djedu Božićnjaku? Onda si sigurno primijetila kako mu se stil pisanja mijenjao tijekom godina. U ranijim godinama mališani obično dvjema, trima rečenicama suptilno Djedici daju do znanja o kojem poklonu maštaju. Kasnije, kad su malo stariji, već počinju davati i upute gdje taj poklon može pronaći, a na kraju mu čak napišu listu na kojoj su pokloni rangirani po prioritetima.

Sin mi ima 7 godina i što je odrasliji, to su mu želje veće, odnosno pokloni postaju sve skuplji,  kaže Ana (38) i dodaje da je želja njezina sina da mu Djed Božićnjak ove godine donese pametni sat. Martina (43) pak kaže da se želje njezine kćeri Iskre ne mijenjaju s godinama te da je uvijek riječ o okvirno istoj materijalnoj vrijednosti.

Iskra (10) ne prati dječje trendove pa u pismu rijetko kad traži neki poklon koji je trenutno skup i popularan, kaže Martina i ističe da je zahvalna što je to tako. 

Pisanje sa svrhom

Bez obzira na to kakve želje dijete ima, pisanje pisma nešto je što roditelji trebaju poticati. Osim što izrada pisma potiče maštu i kreativnost, njome dijete također razvija vještinu pisanja. Pritom je važno znati da kakvo god pismo tvoje dijete napisalo, ono ga uči jednu važnu lekciju - da pisanje ima svrhu! Često pišemo kako bismo komunicirali s drugima, ali ponekad je cilj naših pisama postizanje nekog većeg cilja. Nekad je to prijava za posao, a u dječjem su svijetu to zabava i pisanje pisma Djedu Božićnjaku zbog poklona. Poanta je u tome da obje aktivnosti imaju svrhu jer se djeci katkad može učiniti da je pisanje uzaludno. Tada im je teško veseliti se toj aktivnosti te ju zato mogu doživjeti beskorisnom i dosadnom. 

Pažljiv odabir riječi

Postoji još jedan razlog zbog kojeg je ovo poželjna aktivnost. Pismo Djedu Božićnjaku ili pisanje zahvalnica i čestitki mogu djecu naučiti kako da razviju svoj stil pisanja. Kada djeca pišu za stvarnu publiku i stvaran cilj, mogu naučiti jednu važnu lekciju u procesu pisanja - kako birati riječi sukladno onome o čemu pišu. Primjerice, kad pišu Djedici, oslovljavaju ga s "Dragi Djede Božićnjaku" jer ga osobno ne poznaju i žele mu pokazati poštovanje. S druge strane, ako pišu čestitku mami ili tati za rođendan, stil pisanja bit će prisniji.

I ti sudjeluj u izradi!

Izrada pisma može biti i odličan način kako roditelji mogu provesti kvalitetno vrijeme sa svojim djetetom. Uz to mu mogu dati i neke dodatne ideje ili mu pokazati kako ukrasiti tekst i kuvertu. 

- Moje dvije kćeri ulažu puno truda u pisanje pisma Djedu Božićnjaku. Na početku pisma obavezno spomenu koliko su bile dobre cijele godine i da su slušale roditelje. Zatim napišu listu svojih želja i mole za nešto s popisa, ne sve. Na kraju pisma obavezno spomenu i kolačiće koje su pripremile za Djeda Božićnjaka i gdje će se oni točno nalaziti - kaže Natalija (37) i dodaje da pisma obično budu duža i šarena te da je skoro svako slovo drugačije boje.

- Za naslovnu stranu pisma zajedno crtamo svoje božićno drvce kako bi ga Djed znao prepoznati i ostaviti im poklone ''pod pravim borom''. Često izrezujemo i pahulje te ih lijepimo na pismo jer one svaki Božić priželjkuju da padne snijeg. Izrada pisma za Djeda Božićnjaka kod nas traje čak i 2 do 3 dana i, iskreno, uživamo u tome - kaže naša sugovornica te dodaje da je to i njoj izvrstan način za opuštanje.

Imaš sačuvana pisma svog djeteta ili ono baš ovih dana priprema listu novih poklona za Djeda Božićnjaka? Super! Upravo to pismo može osigurati tebi i tvojoj obitelji ulaznice za blagdansku uživanciju na ledu. 

Pravila natječaja možete pogledati ovdje

*Najkreatvnije pismo Djedu Božićnjaku poslala nam je Marija Barković, a sastavila ga je malena Rita. Čestitamo od srca!

Posjeti missMAMA