Malo drugačiji recepti za tradicionalna uskršnja jela
Uskršnja trpeza nezamisliva je bez obilja šunke, jaja, mladog luka, rotkvica, ali i tradicionalnih slastica poput kuglofa ili pince. Klokanica vam donosi pet recepata za tradicionalna uskršnja jela, ali u malo drugačijem ruhu! 
        
        
        Pinca
Sastojci:
- 40 dag šećera
 - 20 dag maslaca
 - četvrt litre mlijeka
 - vanilin šećer
 - 6 cijelih jaja
 - 20 dag kvasca (5 kocki kvasca)
 - kora od limuna i naranče
 - sok od limuna i naranče
 - ruma po želji (1 žlicu)
 - oko 1 kg oštrog i 1 kg mekog brašna
 - 1 prašak za pecivo
 
Priprema:
- Uključite pećnicu na 150 stupnjeva da se zagrije
 - U 2 dl toplog mlijeka otopite kvasac te mu dodajte prstohvat soli, malo brašna i malo (žličicu) šećera
 - Dok se kvasac diže, u velikoj posudi izmiksajte maslac, jaja, šećer, vanilin šećer i mlijeko. Kad to izmiksate, ubacite 1 prašak za pecivo i toliko brašna da se tijesto malo zgusne
 - Kad se kvasac digne umiješajte ga u tijesto i dalje mijesite rukama. Izvadite iz posude i mijesite na stolu. Dodajte brašna i mijesite dok ne dobijete kompaktno tijesto. Pazite da tijesto ne bude pretvrdo. Vratite tijesto u čistu posudu, pokrijte krpama i ostavite na toplom. U roku od 10-ak minuta ono će se dignuti. Premijesite. Opet ga pokrijte i ostavite da se diže
 - Što ga više mijesite, tijesto će biti bolje. Kad ga zadnji put premijesite, podijelite ga na 4-8 komada. Od ovoliko tijesta mogu izaći 4 velike, 6 srednjih ili 8 manjih pinca. Oblikujte kugle, svaku na vrhu razrežite škarama ili nožem da dobijete križić, premažite ih bjelanjkom od jaja i pospite krupnim šećerom
 - Pecite na 150 stupnjeva dok ne dobije zlatno žutu boju
 
Recept je preuzet s portala Gastro.hr
Uskrsni doručak iz kalupa
Sastojci:
- 700 g oštrog bijelog brašna
 - 1 žlica soli
 - 25 g maslaca
 - 1 žličica šećera
 - 1 žlica suhog kvasca ili 1 kocka svježeg kvasca
 - 1,5 dl mlijeka
 - 3 dl tople vode
 - 1 žlica običnog brašna
 - 12 šnita šunke (180-200 g)
 - 12 šnita sira (150-180 g)
 
Priprema:
Tijesto za kruh:
- U manju posudu stavite žlicu brašna, kvasac, šećer i s malo mlakog mlijeka zamijesite rijetko tijesto i ostavite ga na toplo da se diže
 - Brašno i sol uspite u veću zdjelu, dodajte istopljeni maslac. U sredini napravite udubinu i u nju uspite pripremljeni kvasac, ostatak mlakog mlijeka, toplu vodu i izmiješajte mekano tijesto (po potrebi dodajte još malo vode)
 - Prebacite tijesto na lagano pobrašnjenu površinu i mijesite tako dugo dok ne dobijete glatko i rastezljivo tijesto koje se odvaja od ruku i podloge. Mijesite tako da vanjski dio tijesta uvlačite u sredinu
 - Ovako pripremljeno tijesto stavite u nauljenu zdjelu, pokrijte i ostavite na toplo da se diže jedan sat. Potom ga ponovno promiješajte par minuta da se istisne zrak
 
Priprema kruha, šunka i sira u kalupu:
- Potrebno je da imate kalup za kruh i koristite papir za pečenje. Idealan je kalup veličine 23x10 cm
 - Nakon što ste napravili tijesto za kruh izdvojite jedan dio (350 g, polovicu dobivenog) te napravite pravokutnik. Izrežite ga u 12 pravilnih komada te osigurajte 12 šnita šunke i sira te poklopite tijesto
 - Posložite sendviče od tijesta, šunke i sira s otvorenim dijelom prema gore. Pecite 40 do 50 minuta na 190 Celzijevih stupnjeva. Pecite dok ne požuti i sir se ne karamelizira. Izvadite kruh iz kalupa i neka se neko vrijeme ohladi
 
Recept je Đurđice Protić i Igora Čurčića preuzet s portala Gastro.hr
Pastirska pita
Sastojci:
- 800 g janjetine
 - 600 g crvenog luka
 - 20 g češnjaka
 - 200 g pelata
 - 20 g rajčice iz konzerve/jedna žlica
 - 100 g graška
 - 80 g mrkve
 - 80 g celera
 - 80 g korijena peršina
 - 1 dcl maslinovog ulja
 - 1 mala grančica ružmarina
 - 1 lovorov list
 - sol
 - papar
 
Za pire:
- 300 g krumpira
 - 30 g maslaca
 - 1 dcl mlijeka
 - 1 jaje
 - 80 g skute
 - 100 g skute (za posuti odozgo)
 - sol
 - papar
 
Recept Marija Čepeka preuzet je s portala Gastro.hr
Sočni kuglof od ananasa
Sastojci:
- Konzerva kompota od ananasa, zajedno sa sokom
 - 230 g maslaca
 - 200 g šećera
 - 2 jaja
 - 2 bjelanjka
 - 2 žlice limunovog soka
 - 310 g brašna
 - 1 žlica praška za pecivo
 - malo soli
 
Sastojci za glazuru:
- 6 žlica šećera u prahu
 - 3 žlice soka od limuna
 
Priprema:
- Pećnicu zagrijte na 180°C
 - Kalup za kuglof dobro premažite maslacem i pospite brašnom te otresite višak brašna. Možete, naravno, raditi i u klasičnom, četvrtastom kalupu
 - Ananas zajedno sa sokom usitnite u blenderu. Maslac i šećer dobro izmiksajte dok ne dobijete pjenastu i mekanu smjesu. Dodajte im polagano žumanjke, promiješajte, pa umiksajte i bjelanjke i limunov sok. Zatim dodajte brašno koje ste prethodno pomiješali sa soli i praškom za pecivo. Ovo nemojte predugo miješate već samo dok se poveže
 - Dodajte usitnjeni ananas, promiješajte
 - Izlijte smjesu u kalup te pecite 55 – 60 minuta, sve dok čačkalica ubodena u kuglof ne izađe čista
 - Ohladite u kalupu i zatim istresite na tanjur.
 - Za glazuru, šećer u prahu pomiješajte s limunovim sokom i prelijte preko kuglofa
 
Recept je preuzet s bloga Matejke Buča Life Taste Like Chocolate
Uskršnji zečići od đumbira
Recept za uskršnje zečiće od đumbira potražite među našim super receptima za cool djevojčice!