Krafne na pet načina: Fašničke slastice koje svi vole

Thinkstock
Na kraju mjeseca ludovanja pod maskama razveselite svoje mališane slasnim pokladnim slasticama! Klokanica vam donosi recepte za najpoznatije tradicionalne fašničke slastice, a neke od njih u malo drugačijem ruhu
Vidi originalni članak

Krafne - pokladnice

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 100 g šećera u prahu 
  • 50 g šećera u kristalu 
  • 50 g maslaca 
  • 20 g kvasca 
  • jaja 
  • 4 dl mlijeka 
  • 1 žlica ruma 
  • 1 vrećica vanilija šećera 
  • ulje i malo soli 

Priprema:

  • U posudu za miješanje stavite brašno pa ga na toplom mjestu malo zagrijte
  • Dodajte 5 žumanjaka, šećer, maslac, mlijeko s prethodno potopljenim i dignutim kvascem, rum i sasvim malo soli pa miješajte kuhačom dok se tijesto ne počne odvajati od kuhače, odnosno dok se ne počnu pojavljivati mjehurići
  • Pokrijte tijesto čistom krpom i ostavite da stoji pola sata dok ne naraste 
  • Radni stol pospite brašnom, stavite na njega, tijesto i razvaljajte ga valjkom do debljine prsta, a zatim čašom ili kalupom vadite okrugle krafne i ostavite ih da stoje još dvadesetak minuta
  • Pecite ih zatim na vrućem ulju ili masti. Kad se krafne stave u masnoću prekrijte posudu poklopcem da bi krafne od vruće pare lijepo narasle. Kad krafne porumene, pažljivo ih okrenite da se i druga strana isprži, ali sada ne prekrivajte posudu
  • Pržene krafne pospite šećerom u prahu

pokladnice Bakine krafne koje uspiju baš svaki put

Recept je preuzet s portala Gastro.hr

Krafne s džemom od jagode

Sastojci:

  • 1 kg glatkog brašna
  • 1 kockica di go kvasca
  • 2 žumanjka, 1 cijelo jaje
  • korica naranče i malo korice limuna
  • 3 do 4 žlice ruma
  • vanilin šećer
  • 5 punih žlica šećera
  • 4 do 5 žlica ulja
  • 4 do 5 dkg margarina
  • 2 do 3 žlice kiselog vrhnja
  • malo soli
  • 7 dl toplog mlijeka

Priprema:

  • Zamijesite sve sastojke u tijesto i ostavite da odstoji oko sat vremena na toplom
  • Nakon toga razvaljajte tijesto debljine 1 cm i režite krugove čašom
  • Kratko popržite krafne na ulju s obje strane i kad se malo ohlade, pospite ih mljevenim šećerom
  • Po želji krafne možete napuniti džemom od jagode ili čokoladom 

Recept Ane Borac preuzet je s portala Zdravakrava.hr

Bomboloni sa čokoladom i pistacijom

Sastojci:

  • 400 g brašna
  • 100 g šećera
  • Žličica naribane korice limuna
  • 70 g maslaca
  • 20 g pivskog kvasca
  • 100 g šećera u prahu
  • Prstohvat soli
  • Ulje za prženje
  • Čokolada za kuhanje
  • 100 g neslanog pistacija

Priprema:

  • Pomiješajte brašno sa šećerom, prstohvatom soli i naribanom limunovom koricom. Napravite udubinu pa u nju stavite omekšali maslac i kvasac koji ste rastopili u malo vode
  • Dodajte malo tople vode pa mijesite dok tijesto ne postane glatko. Tijesto prekrijte krpom i ostavite da se diže na toplom oko 2 h
  • Tijesto razvaljajte na debljinu 1 cm i kalupom izrežite krugove. Manjim kalupom napravite rupu u sredini pa krugove tijesta stavite na nabrašnjenu krpu, prekrijte i pustite da odstoje 1 h
  • U tavi zagrijte veću količinu ulja i na njemu pržite kolute tijesta. Okrećite ih tijekom prženja
  • Pečene bombolone stavite na kuhinjski ubrus da bi se ocijedila masnoća
  • Na pari otopite čokoladu za kuhanje s 10 g maslaca, po želji dodajte malo šećera u prahu
  • U otopljenu čokoladu umočite bombolone, posipajte ih nasjeckanim pistacijom i ostavite na papiru za pečenje da se čokolada stvrdne

Recepti Nešto za desert: Pet slastica s čokoladom

Recept je preuzet s portala Gastro.hr

Fanjki

Sastojci:

  • 500 g pšeničnog brašna
  • 2 ravne žličice praška za pecivo
  • 150 g šećera
  • 1 prstohvat soli
  • 3 - 4 kapi arome badema
  • 1/2 bočice arome ruma
  • jaja (srednje veličine)
  • 150 g maslaca ili margarina
  • 1 kg masti (ili sl.)

Priprema:

  • Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i prosijte u zdjelu. Dodajte šećer, sol, aromu, jaja i maslac ili margarin. Sve sastojke dobro izmiješajte mikserom u glatko tijesto
  • Smjesu izvadite iz zdjele, premjestite na pobrašnjenu radnu plohu i umijesite glatko tijesto. Ako se tijesto lijepi, zamotajte ga u prozirnu foliju i na neko vrijeme stavite na hladno
  • Tijesto na pobrašnjenoj radnoj plohi razvaljajte na 1 cm debljine. Tijesto izrežite kalupićima
  • Pecite tijesto u vrelom ulju dok ne postane zlatnožuto. Fanjke izvadite šupljikavom žlicom
  • Fanjke ostavite da se dobro ocijede na kuhinjskoj rešetki. Još vruće uvaljajte ih u šećer ili u mješavinu šećera i cimeta
  • Ostavite da se ohlade te pospite šećerom u prahu

Recept je preuzet s portala Gastro.hr

Fritule

Recept za fritule potražite među našim receptima za tradicionalne kolače po dječjem ukusu!

Posjeti missMAMA