Je li moja kći preteška i previsoka za svoju dob?

Thinkstock
Zabrinuta mama 10-godišnje djevojčice pita se je li njezina kći previsoka i preteška za svoju dob. Pročitajte odgovor dr. Adriane Juriša
Vidi originalni članak

Moja 10-godišnja kći je za moje pojmove previsoka (161 cm), a ni kilaža joj nije mala (54 kg). S obzirom na to da smo i suprug i ja visoki, obično me ljudi kritiziraju da pretjerujem te da je normalno da je dijete visoko. No imamo i drugu kći čija visina je u normalnim rasponima i ne odskače u niti jednom pogledu. Molim vas pomoć gdje da tražim savjet ili liječničku obradu. 

Rast i razvoj složeni su procesi na koje utječe niz faktora. Visina roditelja samo je jedan od faktora koji može utjecati na konačnu visinu djeteta, ali i ne mora. Vrlo je važno procijeniti je li vaša djevojčica u pubertetu te u kojoj je fazi razvoj sekundarnih spolnih obilježja jer jedan od glavnih znakova puberteta je ubrzanje rasta.

Obitelj je najvažnija za razvoj samopoštovanja

Savjet svakako možete potražiti kod svog liječnika školske medicine koji redovito prati rast i razvoj vašeg djeteta od početka školovanja. Liječnik školske medicine će izvršiti sva potrebna mjerenja, procijeniti rast i razvoj te odlučiti o daljnjem postupanju. 

Izračunajte koliko će vaše dijete biti visoko

Posjeti missMAMA