Dijete želi odustati od glazbene škole

Thinkstock
Djevojčica u 4. razredu glazbene škole više nema volje i želje za nastavak, a mama ne zna treba li njoj prepustiti odluku o odustanjaju. Pročitajte savjet defektologinje Ane Rajić
Vidi originalni članak

Moja kći ide u 4. razred glazbene škole. Ove godine baš nema volje ni želje za nastavak. Ne uspijevam na pravi način objasniti da je šteta da prekine, a da to ne shvati kao moj pritisak da nastavi nešto što ne želi. Mislim da je moja odgovornost da to završi do kraja. Nekako sam mišljenja da bi to moglo biti važno za neke njene buduće aktivnosti, da ubuduće kad nema volje odustane. Trebam li takvu odluku prepustiti njoj, molim vas da me barem usmjerite koji bi način bio najbolji.

Kada dijete izjavi da želi prestati odlaziti na određenu slobodnu aktivnost, kod roditelja se javlja cijeli niz pitanja: što napraviti, da li mu/joj dopustiti  da odustane, odnosno da li ga/ju u tome podržati i ispisati čim izrazi prvo nezadovoljstvo ili pak ustrajati u provođenju date aktivnosti. Mnoga djeca prolaze periode kada se njihova predanost nalazi na kušnji, a zadatak roditelja tada jest utvrditi je li riječ o prolaznoj fazi ili pak većem problemu.

Prije nego li donesete odluku porazgovarajte s djevojčicom, poslušajte ju, pokušajte saznati zašto želi prestati i što je dovelo do te odluke, te uvažite, odnosno shvatite ozbiljno izrečeno. Ponekad je dijete preopterećeno i frustrirano školskim obvezama i dodatnim aktivnostima, a tada je odustanak od određene aktivnosti koristan. No s druge strane, olako odustajanje može poslati poruku da je u redu odustati čim stvari postanu teže, a isto se onda može prenositi i na druga područja života. Zato je vrlo važno naglasiti i pokazati djetetu kako adekvatno ulaganje truda i napora dovodi do dugotrajnijeg zadovoljstva i osjećaja uspjeha.

Dakle, prije nego li se odlučite, potaknite vašu kćer da da novu šansu ovoj aktivnosti, dogovorite se da određeni vremenski period uloži dodatni trud, a zatim joj dajte priliku da donese odluku želi li i dalje prestati ili ipak nastaviti s aktivnošću. Omogućavanje ovog međuprostora daje priliku vašem djetetu da otkrije može li opet pronaći zadovoljstvo i uživanje u aktivnosti ili pak istu potvrditi, i vama olakšati odluku o prestanku.

Slobodne aktivnosti trebaju biti zabavne i zanimljive

Svakako nikada nemojte nuditi nagrade ili prijetiti kaznom kako bi vaša kćer nastavila s odlascima u glazbenu školu, jer isto potkopava jačanje unutarnje motivacije i kratkoročnog je djelovanja. Zbog nagrade vaša curica može nastaviti s glazbenom školom, ali frustracija tako neće nestati i vrlo brzo će opet pojaviti.

Na kraju, ako ste pokušali sve i vaše dijete još uvijek negoduje prilikom svakog odlaska u glazbenu školu, vrijeme je da prekine s aktivnosti kako trenutna frustracija ne bi prerasla u generaliziranu mržnju za svu glazbu ili kako ne bi dovelo do preopterećenosti. I na kraju uvijek imajte na umu da slobodne aktivnosti prije svega trebaju vašem djetetu biti zabavne i zanimljive, ali i poučne i razvojno poticajne

Posjeti missMAMA