Četiri slasna i zdrava proljetna jela

Thinkstock
Jeste li jedva dočekali proljeće i nove mirise i okuse? Šparoge, rotkvice, mladi luk i špinat samo su neke od namirnica koje rastu već u prvim danima proljeća i kojima možete obogatiti svoj stol. Donosimo vam četiri zdrava i jednostavna recepta za proljeće puno zdravlja i energije!
Vidi originalni članak

Zdrave proljetne namirnice

Proljeće je idealno vrijeme za buđenje organizma, a u tome vam svakako mogu pomoći proljetne namirnice koje predstavljaju riznicu zdravlja. Pročitajte više o top pet proljetnih namirnica!

Proljetni rižoto

Sastojci:

  • 0,5 dl maslinovog ulja
  • 10 dag mladog luka
  • 1 svežanj divljih šparoga
  • 24 dag riže
  • 2 dl bijelog vina (po želji)
  • sjeckani peršin
  • 4 dag parmezana
  • 250 ml vrhnja za kuhanje
  • sol
  • papar

Priprema:

  • Oprati šparoge. Koristiti samo mekane vrhove, deblje vrhove možete posebno skuhati te ih kasnije dodati
  • Luk sitno nasjeckajte te ga zajedno sa šparogama pirjajte na vrućem maslinovom ulju
  • Dodajte rižu, miješajte je drvenom kuhačom uz učestalo podlijevanje bijelim vinom
  • Začiniti po želji sa soli, paprom i sjeckanim peršinom
  • Dodati po želji malo vrhnja za kuhanje 
  • Servirati toplo i posipati parmezanom

Recept Lare Sejdi preuzet je s portala ZdravaKrava.hr

Salata od krumpira i rotkvica s govedinom

Sastojci:

  • 750 g krumpira kuhanog u ljusci
  • 600 g kuhane govedine 
  • 300 g rotkvica
  • 250 g šampinjona 
  • 5 rajčica 
  • 1 struk poriluka 
  • 12 maslina 
  • 2 žlice kapara

Za marinadu:

  • 6 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • sol i papar 
  • 1 žlica blagog senfa 
  • 2 glavica luka 
  • 1 vezica vlasca 
  • 1 vezica peršina

Priprema:

  • Kuhani krumpir ogulite i narežite na ploške, a govedinu narežite na rezance
  • Rajčice prelijte vrućom vodom, ogulite joj kožicu i narežite na kockice, a rotkvice i poriluk na kolutiće. Šampinjone i masline ocijedite i narežite na listiće, a kapare ocijedite
  • Ocat, ekstra djevičansko maslinovo ulje, sol, papar i senf snažno istucite pjenjačom. Marinadi dodajte oguljeni, sitno nasjeckani luk i oprano usitnjeno začinsko bilje
  • Pomiješajte sve sastojke i marinadu
  • Na hladnome mjestu ostavite dva sata

Recept je preuzet s portala ZdravaKrava.hr

Ruske palačinke i mlada kapulica

Sastojci:

  • 1 kg krumpira
  • 3 žlice brašna
  • 3 žlice slatkog vrhnja
  • 3 jaja
  • zeleni listovi od 16 komada mlade kapulice
  • maslinovo ulje
  • putar
  • sol, papar

Priprema:

  • Operite krumpir i stavite ga kuhati neoguljenog. Kuhajte dok ne omekša, oko 45 minuta, ovisno o veličini krumpira
  • Operite mladi luk, odvojite zelene listove od donjeg bijelog dijela lukovice. Osušite ih kuhinjskim papirom i izrežite na kolutiće širine oko jedan centimetar
  • Zagrijte tri do četiri žlice maslinovog ulja u tavi te mu dodajte listove kapulice i posolite. Pričekajte nekoliko minuta da luk uvene te mu povremeno dodajte malo vode kad se počne lijepiti za tavu
  • Pirjajte oko dvadeset minuta dok ne omekša
  • Ogulite još topli kuhani krumpir te ga propasirajte kroz pasirku za krumpir (kao kad se rade njoki)
  • Pasiranom krumpiru dodajte tri izmučena jaja, tri žlice brašna i tri žlice slatkog vrhnja, dodajte soli i svježe mljevenog papra i sve dobro izmiješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu
  • Zagrijte žlicu putra na tavi i uz pomoć jušne žlice oblikujte male palačinke
  • Pecite na srednjoj vatri s obje strane oko dvije, tri minute dok se ne zarumene

Recept Marinele Prodan preuzet je s portala ZdravaKrava.hr

Pita od špinata i sira

Sastojci:

  • kore za savijaču
  • 500 g svježeg sira
  • 1-2 kiselog vrhnja 12% m.m.
  • 1/2 kg mladog špinata
  • 1 jaje
  • Sol, papar, maslinovo ulje

Priprema:

  • Špinat operite, dobro ocijedite i nakidajte na komade
  • U zdjeli pomiješajte svježi sir, vrhnje, sol, papar i jaje. Dodajte dvije žlice maslinova ulja i špinat. U smjesu pažljivo umiješajte kore za savijaču koje ste prethodno natrgali na komadiće
  • Dno posude u kojoj ćete peći pitu premažite maslinovim uljem, izlijte smjesu i pecite oko 30 min na 200°C
  • Kada je pita gotova, ostavite ju da se lagano ohladi 10-tak minuta prije posluživanja

Recept je preuzet s portala Gastro.hr

Više recepata za jela sa špinatom potražite među našim receptima za zdrava jela sa špinatom!

Posjeti missMAMA