8 razloga zašto je veza između majke i sina toliko važna i na što sve može utjecati

Unsplash
Odnos majke i sina uistinu ima ogroman utjecaj na to kakav će muškarac biti u cjelini i kakva je njegova osobnost. No, osim što ih on, prema nekima, čini stabilnijim i sretnim osobama u budućnosti, na što još taj odnos utječe i koliko je on zapravo bitan?
Vidi originalni članak

1. Dječaci i muškarci koji imaju dobar odnos s majkama imaju i bolje rezultate kada je u pitanju obrazovanje

Istraživači su otkrili da dobar odnos s majkama ima izravan utjecaj na razvoj djetetova mozga. Konkretno, za razvoj područja koje je odgovorno za učenje, pamćenje i reakcije na stres. Majka koja je pažljiva prema svom sinu od prvih dana, već znatno utječe na njegov učinak u školi, prenosi tako Bright Side. Dakle, što više pažnje mu daš od početka njegova života, to ćeš se manje morati brinuti o njemu kada dođe vrijeme osnovne i srednje škole te daljnjeg obrazovanja.

odgoj djece 17 primjera psihologa za odgoj samopouzdanog djeteta

2. Izbjegavaju nevolje i sukobe

Još jedno malo istraživanje pokazalo je da blizak odnos s majkama značajno smanjuje rizik da će se dječaci uključiti u određene nevolje ili sukobe, odnosno u ponašanja visokog rizika. Stvaranje sigurnog okruženja kod kuće važan je prvi korak koji će učiniti da tvoj sin i u budućnosti ima želju održati taj odnos kako u vašem kućanstvu, tako i u budućem kućanstvu kojeg će imati sa svojom suprugom.

3. Imaju više samopouzdanja te jače socijalne vještine

Majčina podrška snažna je sila. Iako svima ponekad treba netko tko će biti uz njih, navijati i pomagati im, u životu jednog dječaka veoma je bitno da osjeti podršku svoje majke koja će se kasnije razviti u mnogo toga, a jedna stavka jest sigurno i bolje samopouzdanje. Osim njega, velika je šansa da će muškarac koji iza sebe ima dobar odnos s majkom, imati i veću želju za iskušavanjem novih stvari, bez straha, prenosi Bright Side.

Nadalje, jedno je istraživanje otkrilo da su djeca koja provode puno vremena sa svojim majkama za 20 - 40 % bolja od druge djece kada su u pitanju socijalne vještine. Razlog za to jest taj što kod njih postoji snažniji kognitivni razvoj koji se događa kroz zajedničko djelovanje majke i sina.

4. Imat će smanjen utjecaj stereotipa

Nekoliko studija otkrilo je da majke više i češće prihvaćaju emocije djevojčica nego dječaka, što nije dobro i može na kraju dovesti do psihološkog povlačenja u sebe. Zbog toga, majka koja ima dobar odnos sa svojim sinom i pruža mu fizičku i emocionalnu podršku, treba ohrabriti svog dječaka da izrazi svoje osjećaje. Trebala bi mu objasniti da ga plakanje ne čini "manjim muškarcem", a kao rezultat toga, dječak će odrasti u emocionalno dostupnog muškarca, iskrenog prema svojim osjećajima i osobu koja ne živi u skladu s rodnim stereotipima koje nam društvo "servira", prenosi Bright Side.

Neprocjenjiva ljubav Predivno mamino pismo otkriva u čemu je tajna veze majke i sina

5. Dobar odnos s majkom utječe i na veću emocionalnu inteligenciju

Kada već govorimo o stereotipovima, dječaci koji imaju dobar odnos sa svojom majkom imaju i manju vjerojatnost da će razviti probleme vezane uz ponašanje, koji bi mogli ometati njihov emocionalni razvoj. Oni se znaju nositi s međuljudskim sukobima, kao i formirati veze s drugim ljudima, što je korisno u gotovo svim područjima života. Zbog toga, oni će znati što i kada se treba i može reći, kako te utješiti te se neće sakrivati iza "fasade" snažnog muškarca.

6. Dobar odnos s majkom pomoći će i u prelasku iz tinejdžerskih godina u one odrasle

Odrastanje ponekad može biti stresno iskustvo. Mnoga se djeca boje napustiti "roditeljsko gnijezdo" i ostvariti neovisnost. No, zanimljivo je da su istraživanja pokazala kako djeca koja žive u kućanstvu punom podrške nemaju strah od osamostaljivanja. Oni znaju da im u bilo kojem slučaju roditelji čuvaju leđa i tu su za njih, a ti kao majka možeš biti sigurna da su tvoja ljubav, dobrota i pažnja rezultirali jednom samouvjerenom osobom spremnom za nove pobjede.

djeca s karakterom 25 životnih vrijednosti za odgoj samopouzdane i sretne djece

7. Oni imaju dobar odnos prema drugim ženama

U osnovi je teško zamisliti muškarca koji ima dobar odnos sa svojom majkom i voli ju, da se ponaša loše prema drugim ženskim osobama. Za vrijeme njegova odrastanja, njegova majka naučila ga je kako komunicirati sa ženama te je uz nju učio o ženskoj psihi i o emocijama. Stoga, gotovo uvijek takvi muškarci upravo su ono o čemu mnoge žene maštaju kada razmišljaju o savršenom partneru.

8. Muškarci koji imaju dobar odnos s majkama imaju manje šanse od mentalnih bolesti

Jedno je istraživanje dokazala da dobar odnos između majke i sina utječe na kasnije dječakovo mentalno zdravlje. Upravo njihov odnos uči ga i priprema kako bi kasnije izbjegao moguća razdoblja tjeskobe i depresije.

Zaključno, ako spojimo činjenicu da ih dobar odnos s majkama čini samopouzdanim osobama, mentalno stabilnima,društvenima te dobima po pitanju obrazovanja, ono što na kraju dobijemo jest recept s gotovo savršenog i sretnog muškarca, ispunjenog i spremnog na dijeljenje svojeg života s drugom osobom.

mentalna otpornost 7 savjeta kako odgojiti emotivno i mentalno snažno dijete

Posjeti missMAMA