Veza između mame i kćeri je neraskidiva, a znanost to i potvrđuje

Guliver
Odnos s majkom jedan je od najtrajnijih emocionalnih odnosa kojeg ostvarujemo u životu
Vidi originalni članak

Naravno, kao i svaka veza, i ova ima svojih uspona i padova (hej, tinejdžerske godine), ali ne može se poreći da je veza majke i kćeri nešto zaista posebno. S ovom tvrdnjom slažu se i znanstvenici.

Prema studiji objavljenoj u časopisu The Journal of Neuroscience, odnos između majki i kćeri jači je od svih ostalih veza roditelja i djece. U studiji čiji je cilj bio otkriti zašto se poremećaji raspoloženja (kao što je depresija) obično prenose s majki na njihove kćeri znanstvenici su izvršili MRI skeniranje 35 zdravih obitelji. Zanimljivo je da su otkrili da majke i kćeri imaju sličnu anatomiju kada je u pitanju dio mozga koji regulira emocije.

grlite se često! Zašto je tako važno redovito grliti svoje dijete?

Glavna autorica, Fumiko Hoeft, izvanredna profesorica psihijatrije na Sveučilištu u Kaliforniji, objasnila je da je ispitivani kortiko-limbički sustav snažno povezan s depresijom. Zbog toga, majčino psihičko zdravlje može služiti kao prediktor za psihičko zdravlje kćeri, a s obzirom da postoje dobri ishodi za preventivno liječenje depresije, navedeno znanje o obiteljskoj povijesti može biti vrlo korisno.

"Ova povezanost bila je znatno veća nego što su druge - majka-sin, otac-kći i otac-sin", kazali su istraživači za PureWow. Drugim riječima, vjerojatnije je da će majke i kćeri razumjeti jedna drugu i emotivno se povezati nego bilo tko drugi. To je svakako nešto što treba imati na umu sljedeći put kad vam mama ponudi neki dobronamjeran (ali možda neželjen) savjet.

Odnos s majkom jedan je od najtrajnijih emocionalnih odnosa kojeg ostvarujemo u životu, pun podrške i bliskosti, ali istovremeno i zahtjevan, prepun turbulencija i očekivanja, nerijetko ‘začinjen’ zamjeranjem i neopraštanjem te osjećajem odbačenosti. Dakle, koliko god vas kroz život živcirali savjeti vaše majke, te koliko god vam se činili ponekad besmislenima, kada postanete starije, a pogotovo kada postanete majke, primijetit ćete da je ona zapravo bila u pravu.

Čitanje je važno! Zašto je važno djetetu čitati prije spavanja?


 

Posjeti missMAMA