Unatoč tumoru mozga i sindromu Down, tata i sin pokazali da u životu nema granica

Elizabeth Jackson/Facebook
Zajedničkom izložbom 'Različite frekvencije', umjetnici Anthony i Aedan Ptak, otac s tumorom mozga i sin sa sindromom Down pokazali su da u životu ne postoje granice osim onih koje si sami postavimo
Vidi originalni članak

Anthony Ptak i njegov osmogodišnji sin Aedan nisu obični tata i sin, oni su pravi borci koji pokazuju da u životu nema granica, osim ako si ih sami postavimo. Naime, tata Anthony je prebolio tumor mozga, a maleni Aedan rođen je sa sindromom Down, ali njih dvojica su i nadareni umjetnici koji su nedavno u New Yorku postavili zajedničku izložbu pod nazivom "Različite frekvencije".

Izložba je inspirirana njihovim iskustvom života s ovim nedostacima, a na njoj su prikazana djela i tate i sina. Anthony se prvi put susreo s umjetnosti na terapijama koje je pohađao u sklopu liječenja tumora mozga. Nakon završetka liječenja, upisao se na besplatne tečajeve umjetnosti i tada se počeo baviti raznim vrstama umjetnosti, poput kreativnog pisanja, fotografiranja, skladanja pjesama i drugo.

Prije nego što je obolio od tumora mozga, Anthony je bio jazz glazbenik, a sada je napisao i glazbu za izložbu. Njegov sin Aedan, koji je rođen sa sindromom Down, ima ograničen govor, stoga mu je crtanje način na koji se najbolje može izraziti, a ono mu pomaže da razumije svoje mjesto na ovom svijetu i prostor oko sebe. 

"Moj cilj kao umjetnika je poticati prihvaćanje različitosti i stvoriti društvo koje dopušta empatiju i suosjećanje i slobodu unatoč granicama za koje osjećamo da su ispred nas - bilo genetski određene ili na neki drugi način - u složenosti našeg društva", rekao je tata Anthony.

I doista, ovi tata i sin pokazuju da je u životu sve moguće, bez obzira na nešto što na prvi pogled izgleda kao ograničenje.

"Prema Matiji se ponašamo kao prema svakom drugom djetetu, nema apsolutno nikakve razlike. Ne držimo ga pod staklenim zvonom, s nama ide kamo god idemo i omogućavamo mu da proživi svako iskustvo kao i sva druga djeca", kaže Petra, mama 6,5-mjesečnog Matije koji ima sindrom Down. Pročitajte priču o Matiji: Moj sin nije bolestan, on je zdravo dijete sa sindromom Down.

 

"Nažalost, u Hrvatskoj još premali postotak osoba sa sindromom Down ima priliku za zapošljavanje, a smatram da se i oni, kao i svi mi, moraju osjećati korisno. Ja kao roditelj mogu dobiti status roditelja njegovatelja, ali čemu to? Umjesto da sjedim s njom doma, i za nju bi bilo korisnije da radi i ima što normalniji život", kaže Danijela, mama djevojčice Mije, koja ima sindrom Down.

Posjeti missMAMA