U Hrvatskoj 413 djece ima uvjete za posvojenje, potencijalnih posvojitelja je 1316

Adopta
U Registru potencijalnih posvojitelja trenutačno se nalazi 1316 osoba. U prvih devet mjeseci ove godine posvojeno je 85 djece. Adopta traži unapređenje sustava socijalne skrbi
Vidi originalni članak

Previše je djece bez roditeljske skrbi, a svako dijete zaslužuje obitelj. Na stručnom skupu 'I ja želim obitelj', Adopta, udruga za potporu posvajanju, pozvala je resorne institucije da više brige pokažu za svako dijete koje traži obitelj. Četiristo trinaest djece trenutačno u Hrvatskoj ima uvjete za posvojenje.

Nadležni centri za socijalnu skrb utvrdili su da je za sto sedamdesetero djece u interesu da budu posvojena. U prvih devet mjeseci ove godine posvojeno je osamdeset i petero djece. Najčešći razlozi zbog kojih se ne realizira posvojenje djece s ispunjenim pravnim pretpostavkama za posvojenje, su zdravstvene ili razvojne poteškoće, više braće ili sestara, etničko podrijetlo te dob djeteta“, kazala je Tanja Žaja, načelnica Sektora za koordinaciju reformskih procesa i modernizaciju sustava socijalne skrbi u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Tema s foruma Koliko je teško posvojiti dijete u Hrvatskoj?

U Registru potencijalnih posvojitelja trenutačno se nalazi 1316 osoba. Zbog tog nerazmjera broja potencijalnih posvojitelja i djece spremne za posvojenje, Adopta je dala konkretne savjete što učiniti kako bi djeca dobila obitelji.

Kako djeca ne bi odrastala u domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, najvažnije je ubrzavanje postupaka oduzimanja roditeljskih prava za djecu za koju je nadležni centar za socijalnu skrb utvrdio da se ne mogu vratiti u svoje biološke obitelji. Kad su djeca s uvjetima za posvojenje u pitanju, potrebna je primjena postojećih protokola o posvojenju koji nikada nisu u potpunosti zaživjeli. Prema tim protokolima za svako dijete kojem nadležni centar u roku od tri mjeseca nije pronašao roditelje, ima se objaviti anonimizirani profil koji bi djetetu, na način koji štiti njegove interese i privatnost, stvorio dodatnu priliku za pronalaženje obitelji“, kazala je Andreja Turčin, predsjednica Adopte.

Mama Sandra Vuk 'Posvojitelji nisu humanitarci, samo sam htjela biti mama'

Budući da ne postoji kvalitetan nadzor sustava socijalne skrbi kad su djeca u domovima u pitanju, Adopta predlaže civilni nadzor.

U Velikoj Britaniji postoje odbori u kojima sjede predstavnici posvojitelja i lokalne vlasti kojima centri podnose izvještaje što su učinili za svako dijete u sustavu socijalne skrbi. I u Hrvatskoj su nam potrebni takvi odbori kako bismo imali ne samo statistiku, nego i obradu prikupljenih podataka. Nadležni centri za socijalnu skrb tom bi odboru podnosili izvještaj najmanje jedanput godišnje. Sve to pospješilo bi proces posvojenja, ali i povećalo odgovornost sustava za osiguranje prava djece na život u obitelji“, kazala je Diana Topčić-Rosenberg, članica upravnog odbora Adopte.

Stručni skup 'I ja želim obitelj' dio je projekta Dijete u obitelji, obitelj u zajednici koji je financiralo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Provedbom tog projekta težilo se povećanju regionalne ujednačenosti usluga namijenjenih rizičnim skupinama posvojiteljske populacije te povećanju socijalne uključenosti djece koja žive u sustavu skrbi.

Obitelj Kako reći djetetu da je posvojeno?

Posjeti missMAMA