'Svako dijete i obitelj imaju pravo na dostojan život'

Thinkstock
Udruga 'Korak po korak' je svoj aktivan doprinos društvu dala i kroz pružanje psihosocijalne pomoći maloljetnim trudnicama i roditeljima, osnaživanje mladih majki za samostalan život te poticanje stvaranja radnog mjesta prijateljskog za obitelji
Vidi originalni članak

Udruga roditelja „Korak po korak“ prošli je tjedan obilježila 20 godina rada predstavljajući dosadašnje aktivnosti i buduće planove na svečanoj sjednici skupštine. U nizu godina kontinuiranog i predanog rada nastali su brojni projekti prevencije zlostavljanja djece, prevencije seksualnog nasilja nad djecom i prevencije cyberbullyinga. Udruga je svoj aktivan doprinos društvu dala i kroz pružanje psihosocijalne pomoći maloljetnim trudnicama i roditeljima, osnaživanje mladih majki za samostalan život te poticanje stvaranja radnog mjesta prijateljskog za obitelji. Veliki su napori usmjereni i na poticanje partnerstva roditelja i škole, osnaživanje organizacija civilnog društva u zagovaranju dječjeg prava na sigurnost i uspostavljanje principa dobrog upravljanja vezano za politike prema djeci i mladima.

„Udruga roditelja 'Korak po korak' od samog osnivanja u središte svojih aktivnosti stavlja djecu i njihovu dobrobit, a proteklih dvadeset godina obilježeno je važnim i kvalitetnim programima kojima reagiramo na situacije u društvu koje su od interesa za roditelje i djecu te promičemo vrijednosti aktivnog i odgovornog roditeljstva. Ponosni smo što su naš rad prepoznali brojni partneri iz javnog, civilnog i privatnog sektora s kojima nastavljamo suradnju i pripremamo nove projekte. Zahvaljujemo svima na pozitivnim pričama, lijepim željama i čestitkama koje pristižu sa svih strana kao poticaj da i u budućnosti nastavimo graditi bolji svijet za našu djecu“, istaknula je Silvija Stanić, izvršna direktorica Udruge roditelja „Korak po korak“.

Promicanje prava djece i obitelji

Udruga roditelja „Korak po korak“ osnovana je 1996. godine kao nevladina i neprofitna organizacija na inicijativu grupe obrazovnih stručnjaka koji su od 1994. godine provodili međunarodni projekt  „Korak po korak“, a s ciljem promicanja vrijednosti društva usmjerenog na djecu i roditelje. Nekoliko godina kasnije, točnije 2001. godine, Udruga je osnovala Pučko otvoreno učilište „Korak po korak“, ustanovu koja nastavlja samostalno djelatnost stručnog usavršavanja odgojno-obrazovnih djelatnika od predškolskog do srednjoškolskog odgoja i obrazovanja te prateću nakladničku djelatnost.

Osnovna je djelatnost Udruge promicanje prava djece i njihovih obitelji na dostojan život, suradnja s predškolskim, školskim i drugim ustanovama koje skrbe o djeci i obitelji, kao i zajednički nastup članova pred državnim organima i ustanovama te lokalnim zajednicama. Udruga se bavi i organiziranjem seminara i javnih predavanja, izdavačkom djelatnošću, surađuje s domaćim i inozemnim organizacijama te promiče doniranje i sponzorstva.

Prevencija zlostavljanja djece i podrška maloljetnim mamama

Tijekom proteklih 20 godina Udruga je pokrenula brojne hvalevrijedne projekte i programe koji su pomogli roditeljima diljem Hrvatske i osigurali kvalitetniji život njihovoj djeci. Među projektima se tako ističe CAP program prevencije zlostavljanja djece (Child Assault Prevention) koji osnažuje djecu u sprečavanju napada od strane vršnjaka, napada nepoznate osobe i napada od strane poznate odrasle osobe. CAP program kontinuirano se provodi od 1999. godine do danas i njim je obuhvaćeno 81.349 djece.

Projekt MAMA je MAMA provodi se od 2005. godine do danas u cilju prevencija rizičnih ponašanja mladih i pružanje psihosocijalne pomoći i podrške maloljetnim trudnicama, roditeljima i njihovim obiteljima. U okviru projekta u Zagrebu je otvoreno i savjetovalište za mlade i maloljetne roditelje u kojem mogu potražiti stručnu pomoć te razmijeniti iskustva s drugim vršnjacima.

Nadalje, #DeleteCyberbullying provodi se od 2014. do danas u suradnji s Konfederacijom obiteljskih organizacija Europske unije u cilju informiranja djece, mladih, roditelja i učitelja o oblicima cyberbullyinga, kao i o izvorima pomoći. Među novijim je i značajnijim projektima projekt Organizacije koje brinu započet 2014. godine u cilju osnaživanja organizacija civilnog društva za uspostavu principa dobrog upravljanja vezano za politike prema djeci i mladima te izrade lokalnih politika za djecu na području Svetog Ivana Zeline, Belišća i Vukovara. Poput mnogih projekata koje Udruga provodi, i on je financiran sredstvima Europske unije i sufinanciran sredstvima Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. 

Posjeti missMAMA