Put do Švedske s troje djece u automobilu

Privatni album
Zoran Trogrlić, tata osmogodišnje Eme, šestogodišnje Eve i jednoipolgodišnjeg Šimuna, ispričao nam je kako je sa suprugom Elinor odlučio voditi njihovo troje djece na putovanje automobilom do Švedske
Vidi originalni članak

Na daleki put do sjevera Europe, točnije do Švedske, odlučila se peteročlana obitelj Trogrlić iz Zagreba. "Moji roditelji i druga rodbina žive u Švedskoj u Göteborgu. Od rođenja curica svaku drugu godinu putovali smo tamo za Božić avionom. Onda smo se odlučili jednom doći ljeti kada je dan duži i ljepše je vrijeme pa se može i više toga vidjeti", ispričao nam je Zoran Trogrlić, tata osmogodišnje Eme, šestogodišnje Eve i jednoipolgodišnjeg Šimuna, koji je za prijevozno sredstvo za to putovanje u Švedsku odabrao automobil.

"Već odavno imao sam želju proputovati autom do Švedske, a željeli smo i cure odvesti u grad Pipi duge čarape. Na putovanje autom smo se odlučili i zato što smo tijekom boravka tamo na taj način ipak fleksibilniji pri dnevnim izletima i obilascima te jer smo planirali kraće zaustavljanje u još nekim gradovima usput, kao što su Frankfurt i Copenhagen", objašnjava razloge zbog kojih su se supruga Elinor i on s djecom odlučili na tako daleki put baš automobilom.

Obitelji Trogrlić ovo nije bilo prvo zajedničko putovanje. Prošle zime, kada je Šimun imao devet mjeseci, bili su sa svo troje djece na skijanju. 2011. bili su dva tjedna s djevojčicama u Madridu kod rodbine, a tada su obišli i dobar dio Španjolske - Toledo, Malagu, Cordobu, Segoviu, Granadu itd.

"Obožavamo putovati, iako se sve više grozimo letenja avionom. Putovanje s djecom ima posebnu čar i povezuje nas kao obitelj na poseban način", kaže ovaj diplomirani inženjer građevine.

Na putu proveli tri tjedna

Do Švedske su se vozili ukupno dva dana u svakom smjeru, s još po jednim cijelim danom boravka u Frankfurtu pri odlasku i u Copenhagenu pri povratku. 

"U Švedskoj smo odsjeli u stanu kod bake i djeda. Šimunu se bilo malo teže prilagoditi jer je tamo bio prvi put, pa je uglavnom htio komunicirati samo s mamom, što se s vremenom ipak mijenjalo", kaže i dodaje da je povratak trajao tri dana, uz dva noćenja iz turističkih razloga u Copenhagenu i Regensburgu. Napominje ipak da bi taj put mogao proći bez problema i samo s jednim noćenjem, negdje u Njemačkoj.

"U Frankfurtu smo prespavali kod rodbine, dok smo u Copenhagenu i Regensburgu pronašli povoljno obiteljsku sobu u privatnom smještaju. Na odlasku smo uspjeli kupiti povoljne karte te smo jedan dio puta prešli brodom između Njemačke i Švedske, dok smo se na povratku većim dijelom držali kopnenog puta, uz dva kraća prelaska trajektom", priča i kaže da su ukupno na putu proveli tri tjedna.

Recept protiv mučnina na putu

Iako su putovanja autom često naporna za djecu, obitelj Trogrlić dobro se pripremila za sve moguće poteškoće. "I naše cure u Zagrebu često kad negdje krenemo ubrzo pitaju jesmo li stigli. Ako im se cilj baš i ne sviđa često se tuže da im je mučnina, ali na ovo putovanje kao da smo se svi dobro pripremili. Osim toga mislimo da se djeca mogu naviknuti i na duža putovanja", objašnjava.

"Za put smo pripremili dosta vrećica za povraćanje i lizalice 'Lizi se vozi'. Niti jednu lizalicu, a ni vrećicu nismo upotrijebili. Za Šimuna nismo ništa pripremili osim zabave. Na putu prema Švedskoj Šimuna je odlično zabavljao dječji mikser, tada omiljena igračka, a cure su jedno vrijeme kratile gledanjem crtića. Čini nam se da je na povratku Šimun još lakše podnio put, kao da se i njemu svidjelo putovati s nama", priča.

Zoran dodaje da je zanimljivo to što niti jednom nisu morali posebno stati zbog djece, već je to bilo vrijeme kad su se i sami trebali odmoriti, nakon dva do tri sata (a jednom čak i četiri) vožnje. 

"Mala anegdota koja se znala dogoditi je da cure, kad bismo se zaustavili za odmor nakon par sati vožnje, ne bi htjele izaći iz auta jer bi im upravo završavao crtić pa su molile da ih pustimo još malo gledati. Malo su i spavali", priča.

Mama Elinor i tata Zoran imaju i recept protiv mučnina na putu: "Pokušavamo izgurati pravilo i to se stvarno pokazalo učinkovito: mlijeko i mliječna hrana nikako prije puta, nema jedenja prije nego prođe barem prvih 45 minuta puta. U autu smo uglavnom grickali suhe kekse, štapiće, banane i jabuke, a pili samo vodu. Pravili smo kraće pauze svaka dva do tri sata, i po jednu dulju za topli ručak na nekom od izvrsno opskrbljenih odmorišta".

Bogati sadržaji za djecu u Švedskoj

Na putovanjima s djecom važno je i da djeci ne bude dosadno. "U pauzama putovanja djeca su se sama igrala na igralištima za djecu i moram reći da smo uživali gledati ih. A ako nije bilo igrališta odlično su za razgibavanje poslužili frizbi i lopta", priča Zoran i dodaje da su u samom autu kratili vrijeme dječjim pjesmicama, igrama pogađanja i objašnjavanja raznih motiva uz cestu na koje su nailazili (posebnu pažnju curama su privlačila brojna velika polja vjetrenjača).

Zoran objašnjava da je Göteborg izuzetno bogat sadržajima za djecu, a njegovoj djeci se svidjelo zaista sve: veliki edukativno-zabavni centar Universeum, veliki zabavni park Liseberg, park-igrališta doslovce na svakom koraku i ispred svake zgrade. 

"Čini nam se da su djeca uvijek najviše oduševljena prostranim i dobro opremljenim igralištima za djecu. Imali smo priliku sudjelovati s prijateljima na obiteljskom orijentacijskom trčanju u šumi i to im se jako svidjelo. Tu su se cure prvi put susrele s kompasom i kartom, a ponosu nije bilo kraja kad bi našle oznaku punkta. A Šimun je spokojno sve pratio u nosiljci na maminim leđima", kaže i dodaje: "Uglavnom smo obilazili parkove i u više navrata otoke obližnjeg arhipelaga brodom. U grad Pippi duge čarape ipak nismo stigli otići zbog kiše. Na povratku smo proveli cijeli dan u Copenhagenu, a najzanimljiviji dio je bio obilazak grada turističkim autobusom i spomenika Maloj sireni".

Obitelj Trogrlić planira sličan put u Švicarsku. "Iako su Ema i Eva isprva bile protiv putovanja autom, sad im se jako svidjelo, pa su rekle da bi opet sve skupa ponovile", priča tata.

Iako mnoge obitelji smatraju da duga putovanja nisu za djecu, ovi roditelji troje djece kažu da putovanje jako povezuje obitelj i svakako ga preporučuju.

"Za uspjeh putovanja trebaju se svi potruditi i pomalo prilagoditi. Bitno je ostvarenje svojih želja dozirati sa sadržajima koji su djeci interesantni", zaključuje.

Posjeti missMAMA