Potpuno drugačija šunka u kruhu za obiteljski Uskrs
Sastojci:
- kuhana šunka
- 1 kg glatkog brašna
- 250 ml mlijeka
- 1 kvasac
- 2 žličice soli
- 2 žlice ulja
- 3 dl vode
- masline (po želji)
- 2 žumanjka
Priprema:
1. Razmrvite kocku svježeg kvasca. Umiješajte mu nekoliko žlica brašna, nekoliko žlica mlake vode, pokrijte ga čistom krpom i ostavite da se diže oko 15 minuta.
2. Uspite pola kilograma glatkog brašna. U udubinu koju ste napravili na sredini izlijte kvasac, dodajte dvije-tri žličice soli, izlijte jednu, dvije žlice ulja, mlijeka, malo mlake vode i izmiješajte.
3. Postupno dodajte ostalu količinu brašna i onoliko vode koliko je potrebno. Kuhačom umijesite tijesto. Pokrijte i ostavite da se udvostruči. Pripremite lim za pečenje i obložite ga aluminijskom folijom. Premažite foliju uljem.
4. Nakon što se udvostručilo, tijesto premijesite i prebacite na premazanu foliju. Razvaljajte po cijeloj dužini i širini lima te na njega položite nasjeckanu šunku i masline po želji te zarolajte. Za kraj, razmutite žumanjke i premažite.
5. Pokrijte folijom i pecite na 200 C oko 45 minuta. Zadnjih 20-30 minuta maknite foliju.