Ovi će ti znakovi otkriti jesi li (pre)stroga mama

Thinkstock ; Posramljivanje i kažnjavanje nisu učinkovite odgojne metode
Važno je da roditelji prepoznaju svoje odgojne pogreške i ne ponavljaju ih.
Vidi originalni članak

Kad je odgoj djece u pitanju, disciplina i red su iznimno važni. Rutina i učenje djece o prihvatljivim ponašanjima neki su od načina da se to postigne. Međutim, roditelj mora naučiti prepoznati djetetove emocije, njegove potrebe i komunicirati kada je to potrebno. Ako to ne čini, roditelj će se udaljiti od svog djeteta.

Ipak, trebamo znati da ne postoje savršeni roditelji, kao ni savršen način odgoja, jer se roditeljstvo ne može naučiti, ono je vještina. Zamke u odgoju su brojne i ponekad roditelji, možda u najboljoj namjeri, griješe. No, postoje određeni znakovi i ponašanja koji otkrivaju jesi li (pre)strog roditelj. 

odgoj djece 8 razloga zašto sam stroga, a ne cool mama

1. Voliš disciplinu i često uvodiš nova pravila

Koliko god je važno postaviti jasna pravila i granice, toliko je važno znati kada je vrijeme da ih prekršimo. Prigovaraš li stalno svom djetetu i uvodiš li nova pravila da bi se stvari obavile  samo ispadate strogi. Roditelji mora biti fleksibilan i s vremena na vrijeme zaobići određena pravila. Iako tvoje dijete može imati koristi od nekih rutina i strogih pravila, ono mora imati slobodu donošenja određenih odluka u svom životu.

2. Rijetko pitaš svoje dijete za mišljenje

I djeca mogu dati svoje mišljenje. Ako ih uključiš u donošenje odluka, učini ih dijelom svojih izbora, osjećat će se dobrodošlo. Ako im nikad ne dopustiš da kažu što žele, možda će jednog dana izrasti u odrasle osobe bez samopoštovanja. Takvo autoritarno roditeljstvo može uzrokovati podjele i stvoriti sukobe s djetetom.

3. Više se fokusiraš na rezultate nego na trud

Iako je u redu očekivati da dijete bude uspješno, važno je podržavati ga i kada ne uspije. Dijete mora znati da cijeniš njegov trud i zalaganje.  

4. Često misliš da ti dijete laže

Strogi roditelji će češće otkrivati da im djeca lažu. To ne znači da su rođeni lažljivci, već se osjećaju ugodnije pribjegavajući lažima nego govoreći istinu. Vjerojatno zato što se boje tvoje reakcije na istinu. 

5. Radije prijetiš nego pribjegavaš produktivnoj komunikaciji

Jesi li ikad pokušala komunicirati s djetetom kad se loše ponašalo ili si mu samo prijetila? Strogi roditelji će koristiti prijetnje i kazne kako bi uveli red u obitelj. Dijete u takvim situacijama nema izbora, osim pridržavati se nametnutih pravila. To će ostaviti duboki trag na njegov mentalni razvoj. Važno je saslušati dijete i pokušati razumjeti razloge njegovog ponašanja. 

6. Zanemaruješ emocionalne potrebe svog djeteta

Djeca će teško izraziti zabrinutost ili strah. Povremeno ti mogu nagovijestiti da nešto nije u redu, ali se neće uvijek znati izraziti. Zato nemoj zanemarivati neverbalnu komunikaciju i molbe djeteta i ne očekuj da će sve riješiti samo. Radije im pomozi da nauče bolje komunicirati, prenosi Times of India

odgoj djece Ja sam stroga mama i ovo su moja četiri najčvršća pravila

Posjeti missMAMA