Nevjerojatno mi je da ćemo sljedeće ljeto na more u troje

Privatni album
Trbuh sve više raste, moja cura sve više i jače lupka i udara, sve teže je zaspati i naspavati se, na kraju dana su mi stopala i ruke kao buhtlice. I umjesto da joj je dom pod mojim srcem, moja harambašica si je izabrala za najdražu sobu prostor ispod mojih rebra, tako da osjetim svaki njen pokret … Ljubav boli!
Vidi originalni članak

Evo nas nazad u sparnom Zagrebu nakon skoro pa dva tjedna uživanja na moru! Vrijeme je preletjelo i sada već ulazimo u 33. tjedan! I polako/konačno i ja počinjem osjećati "čari“ trudnoće, o kojima sam do sada samo slušala/čitala.

Trbuh sve više raste, moja cura sve više i jače lupka i udara, sve teže je zaspati i naspavati se, na kraju dana su mi stopala i ruke kao buhtlice, a i moje prolazno vrijeme za krug po nasipu se sve više povećava. I umjesto da joj je dom pod mojim srcem, moja harambašica si je izabrala za najdražu sobu prostor ispod mojih rebra, tako da osjetim svaki njen pokret … Ljubav boli!

Vodič kroz trudničke tegobe

Također, nova popratna pojava trudnoće je i nespretnost - u stanju sam hodati po ravnom i samo se spotaknuti, ali bez da za išta zapnem - što svaki put iznova iznenadi i zabavi mog muža! Na moru je bilo divno i sve te "čari“ su se manje osjetile, tako da svakako preporučujem trudnicama da, ukoliko imaju dozvolu doktora, iskoriste ovo ljeto! Nas dvije smo uživale plivati i šetati i svaku večer smo spavale kao bebe!

Trudnoća, more, sunce: što je dopušteno, a što zabranjeno?

Čeka me pripremanje torbe i odabir rodilišta

Na plaži smo se opskrbili sa vodom i voćem i već ove godine nam se povećala "prtljaga“ za na plažu, tako da jedva čekam

sljedeću godinu kada će nam vjerojatno trebati jedan manji kombi za sve stvari. Nevjerojatna mi je pomisao da ćemo sljedeće godine na more u troje i da se ljetovanje više neće svoditi samo na uživanje na plaži, ležanje, sunčanje i čitanje… Već sljedeće ljeto će se raspored morati prilagoditi našoj curi, no vjerujem da smo spremni na to i da ćemo uživati i u tim novim izazovima.

 

No, sve lijepo brzo proleti, tako da povratak u Zagreb označava i povratak u stvarnost… Ovaj tjedan me čeka rješavanje papira za porodiljni dopust, kupovanje preostalih stvari za bebu i kozmetike te lagano pripremanje torbe za rodilište. Nestrpljivo očekujem i pregled, da vidim kako beba napreduje, iako osjećam da sve više raste (a to se i vidi)! Vidjet ću i očekuju li me u ovom periodu još kakve pretrage… A i vrijeme je za odabir rodilišta.

Moja torba za rodilište i stvari bez kojih nisam mogla

Tako da krećemo na finalne pripreme i onda nam jedino preostaje dočekati našu princezu!

 

 

U nagradnom natječaju portala Klokanica i Poliklinike GinOps Maja je osvojila najbolji tretman za sebe i svoje nerođeno dijete: vođenje trudnoće u Poliklinici GinOps pod stručnim vodstvom prof.dr.sc. Škrablin. Maja će voditi dnevnik kroz cijelu trudnoću, a uz njene kolumne, dr. Škrablin donosi stručni osvrt.

Ulazimo u treće tromjesečje trudnoće

U 28. tjednu trudnoće dijete teži prosječno 1100 grama i dugačko je 25 cm.Koža mu je još uvijek vrlo tanka, crvena i prekrivena tankim slojem sirastog namaza kojeg zovemo verniks. Potkožnog masnog tkiva još uvijek nema. Pluća su već dovoljno razvijena da, katkad i samostalno, no puno češće uz potporu, mogu obavljati funkciju disanja. Oko 90% rođenih mogu preživjeti i normalno se razvijati. Opasnost od, posebice neuroloških oštećenja, u djece rođene u ovoj gestaciji vrlo je visoka.

Krajem 32. tjedna trudnoće fetus već ima 1800 grama i dugačak je 28 cm. Koža je i dalje crvena, tanka i naborana. Potkožnog masnog tkiva još uvijek nema. Nakon poroda, teški problemi s disanjem puno su rjeđi no ranije, no i dalje djetetu je potrebna skrb iskusnog osoblja i većinom bar kratkotrajni boravak u odjelu za intenzivnu njegu. Izgledi preživljenja penju se na oko 97%, još uvijek je velika opasnost trajnog oštećenja, posebice mozga.

Počinje nakupljanje masnog tkiva i zrelost pluća je visoka

Na kraju 36. tjedna gestacije duljina djeteta već je oko 32 cm, a težina dosiže 2500 grama. Započelo je nakupljanje masnog tkiva u potkožju, pa sada koža prestaje biti crvena i naborana, a tijelo djeteta postaje zaobljeno. Zrelost pluća vrlo je visoka i problemi s disanjem nakon poroda u ovoj gestaciji većinom su blagi i prolazni. Opasnost ozbiljnijih neuroloških oštećenja još i dalje postoji, ali su ona rijetka.

Međutim, porod valja izbjeći prije dosizanja pune zrelosti , kad god je to moguće pa i u trudnoća ove gestacije. Dokazano je, naime, da djeca rođena u ovoj, kako kažemo "kasnoj nedonesenosti“ imaju, u usporedbi s ročnima, značajnije češća blaža neurološka odstupanja, više kognitivnih problema, poteškoća u učenju i dosezanju npr.višeg stupnja obrazovanja i slično.

Trudnoću valja, dakle, završiti u terminu, nikako ranije, pa je stoga pažljiv nadzor trudnice neophodan i u ovim tjednima trudnoće. Nastavljamo pratiti rast maternice i promjene na njezinom vratu. Rast maternice odličan je vanjski pokazatelj rasta djeteta, a promjene na vratu maternice odličan pokazatelj opasnosti prijevremenog poroda i tako završenja trudnoće u vrijeme kada je dijete još nezrelo.

Iskustva trudnica: Prerano otvaranje u trudnoći

Ukoliko posumnjamo na poremećaj rasta učinit ćemo procjenu težine djeteta ultrazvukom. Ukoliko opazimo preuranjene promjene na vratu maternice, savjetovat ćemo što više odmaranja, katkad i lijekove za koje pretpostavljamo da mogu "odgoditi“ prijevremeni porod. U trudnica koje imaju rizičnu ili poremećenu trudnoću u ovom ćemo razdoblju trudnoće početi pratiti oksigenaciju djeteta i količinu plodove vode: možemo pratiti kucaje srca djeteta kardiotokografijom i ultrazvukom procijeniti količinu plodove vode. 

Što sve trebate ponijeti u rodilište?

Polako se pripremamo za pojačani nadzor trudnice koji je neophodan u terminu.

Posjeti missMAMA