Moja top-lista prirodnih proizvoda za trudnice

Thinkstock
Eterično ulje lavande koristila sam za prevenciju nesanice u trećem tromjesečju i kada bi me u drugom tromjesečju prodbudile nervozne noge. Zahvaljući bademovom ulju prošla sam čitavu trudnoću bez ijedne strije i nelagodne suhoće kože. Također, pila sam zelenu magmu i spirulinu, prirodne pripravke koji podižu imunitet
Vidi originalni članak

Do službenog termina je još samo nekoliko dana. Do sada sam mislila da ću roditi ranije, tamo negdje oko 20-og. Možda sam potajno htjela da beba ipak bude mala škorpionka. Nas dvije smo još uvijek 2-u-1 i prilično nam dobro ide. Svaki dan smo u nekoj akciji i obavljanju zadataka koji su nam preostali ili koje smislim samo da se i dalje krećem. Svuda gdje idem, hodam. Na čudo mnogih pristojnih sugrađana, uporna sam u tome da stojim tu stanicu-dvije u tramvaju i ne idem preko reda na šalteru u banci. Iako si nisam toliko teška na noge (dobila sam 12 kilograma) pritisak bebe na zdjelicu i organe postao je jači i bolniji pa je jedina veća promjena da se krećem sporije i pažljivije.

Kako sam se nosila s trudničkim tegobama?

Tijekom cijele trudnoće čitala sam na netu što se događa iz tjedna u tjedan. Tijek bebinog razvoja pokušala sam pratiti onime što bi jela, mislila i kako sam se ponašala, a promjene na sebi sam samo promatrala. Imala sam ih skoro sve – od mučnina, žgaravice, suhe kože, nateknutih ruku, nervoznih nogu,... sve! I gotovo prema kalendarskom rasporedu. Danas mogu reći da je svaka od tih manifestacija dio čitavog divnog iskustva moje trudnoće i da sam sretna što niti jednoj od njih nisam dozvolila da me rastuži ili promijeni uobičajeni ritam mojeg života. A mogla sam odabrati da bude i potpuno drugačije. 

Kada mi se jave žene koje su nove trudnice i pitaju me što bi im savjetovala da naprave kada napadnu sve silne tegobe, svima kažem – od svake tegobe se zaista može napraviti drama, isto kao što i svaku od njih možeš doživjeti kao prirodnu promjenu koja dolazi iz nekog razloga. Da ne griješim dušu - tegobe svakome padaju drugačije i nije tolerancija svake od nas ista, no sama sebi možeš najbolje pomoći time da se unaprijed informiraš što te očekuje, pratiš na svojem tijelu, umu i emocijama što ti se zbiva i na vrijeme se pripremiš kako bi si ih olakšala. Uspoređivanje sa drugim ženama poput "ona je dobila 30 kg, pa mojih 10 u prvih 5 mjeseci i nije tako strašno" ili "strije su normalna stvar" ili, ili, ili... samo su izgovor da se u trudnoći trenutno osjećamo OK, a ustvari ne vidimo dulju perspektivu da – ovisno o godinama i sposobnosti tijela da se vrati u formu – ako trenutno učinimo neke malene razumne kompromise sa samom sobom, dugoročno ćemo doživjeti puno veću ugodu, užitak i radost trudnoće, ali i vremena koje mu slijedi.

Moje metode bile su vrlo jednostavne. Osim što sam se informirala i unaprijed naslutila što će se događati za tjedan, mjesec ili tri, trudila sam se da sve tegobe tretiram što prirodnijim načinom – i u pogledu hrane, nadomjestaka u prehrani, kozmetičkih pripravaka. Vodila sam se logikom da je sve što nam se u trudnoći događa prirodno, pa onda i iz prirode proizlaze preventiva i lijekovi za njezine negativne manifestacije. Osjećala sam da tim pristupom svaku tegobu istovremeno i prihvaćam, ali i uspješno tjeram od sebe na nabolji mogući način za svoju bebu i sebe. A najbolje u svemu je da osnovna top-lista prirodnih proizvoda i pripravaka ne mora biti niti duga niti skupa. Barem moja to nije jer svodi se na svega nekoliko eteričnih i nekoliko baznih ulja, prirodnih vitamina i minerala. 

Čudesno ulje lavande

Eterično ulje lavande je najčešće korišteni proizvod u mojih posljednjih devet mjeseci. Koristila sam ga za prevenciju nesanice koja često dolazi u trećem tromjesečju; jedna kap eteričnog ulja utrljana na prsnu kost uspavala bi me kao malu bebu. Kada bi me u drugom tromjesečju tijekom noći prodbudile nervozne noge, dvije kapi na svaku potkoljenicu umirile bi me u roku nekoliko minuta. Bademovo ulje je moj drugi omiljeni prirodni proizvod. Tijekom cijele trudnoće uspješno je spriječilo ili neutraliziralo sve manifestacije na koži – prošla sam čitavu trudnoću bez ijedne strije i bez nelagodne suhoće kože. Tijekom trudnoće pila sam zelenu magmu i spirulinu, prirodne pripravke koji podižu imunitet i donose u organizam prirodne vitamine, minerale, aminokiseline, željezo, enzime, a planiram ih nastaviti uzimati i tijekom perioda dojenja. Unazad mjesec-dva dana, od kada je krenulo vrijeme hunjavica i viroza, u prostoru mi uvijek gori mirisna lampica s nekoliko kapi lavande, eukaliptusa, čajevca... A kada beba dođe, u njezinoj sobici radi vlaženja zraka i neutraliziranja malih zimskih i inih napadača koje ćemo mi odrasli unositi, goriti će mirisna lampica sa nekoliko kapi lavande. 

Divno je znati da za sve što nam priroda donese, postoji prirodno sredstvo za preventivu i prirodan lijek. Jedino što je potrebno je zanemariti sve fatalne prijetnje koje čitamo i čujemo na reklamama za sintetičke proizvode velikih svjetskih brandova koji vas uvjeravaju da ćete bez njih biti debele, ružne i nesretne, i potražiti informacije o proizvodima iz prirode, imati povjerenja u njihovo djelovanje i ljekovitost, i veseliti se da ćete naučiti nešto novo i učiniti sebi i bebi nešto dobro. 

Isti pristup planiram primjeniti i na moju bebu. Jer... istinski je čudesna priroda koja se brine za nas i to malo čudo koje nosimo! Imamo li razloga ne vjerovati joj? 

Posjeti missMAMA