'Moja djeca nisu fascinirana poznatim glumcima'

Petar Glebov/PIXSELL
Glumica Zagrebačkog kazališta lutaka Marina Kostelac otkrila nam je kako je njezin 15-godišnji sin Max prvi puta glumio sa sedam godina, a njezina 11-godišnja kći Tea postala zvijezda telenovele 'Zora dubrovačka' te zašto joj gluma pomaže da bolje razumije svoju djecu
Vidi originalni članak

"Moja djeca su odrasla uz kazalište, često sam ih vodila sa sobom na probe i predstave i na gostovanja. Njima je kazalište najnormalnija stvar, drugi dom u kojem se osjećaju potpuno opušteno. Nisu fascinirani glumcima, najnormalnije im je da ih vide na televiziji, u kazališnoj predstavi ili kod nas doma", opisuje svoju glumačku obitelj Marina Kostelac, glumica sa stalnim angažmanom u Zagrebačkom kazalištu lutaka.

Dok Marina gotovo svakodnevno uveseljava mališane kao zvijezda lutkarskih predstava u dječjem kazalištu, njezina 11-godišnja kći Tea odlično se snašla u ulozi Matije u prvoj sezoni serije "Zora dubrovačka". Iako se pojavila u većini epizoda prve sezone ove popularne telenovele, Marina kaže kako je Tea uz snimanje uspijevala u školi nanizati same petice, a kolegama, starijim glumcima, ničime nije dala do znanja da je fascinirana time što je dobila ulogu.

"Tea je ulogu dobila nakon što je bila pozvana na audiciju kao i nekoliko djevojčica polaznica dramske grupe. U užem izboru ostala je s još jednom djevojčicom iz Novog Zagreba i nekoliko puta su obje morale ponavljati cast, dok se produkcija nije napokon odlučila za Teu. Snimanje je trajalo cijelo prvo polugodište i Tea je glumila u skoro 50 epizoda. Malo je zbunjivala kolege jer ničime nije pokazivala da je fascinirana time što je dobila ulogu, ali ja jako dobro znam koliko se doma trudila i vježbala da bi na setu djelovala potpuno kul. Uz snimanje uspijevala je u školi nizati petice, tako da je na kraju prvog polugodišta bila pohvaljena od strane razrednice. Razrednica Jasminka Bubanović i ostali učenici u razredu podržavali su Teu, što joj je olakšavalo snimanje", kaže ponosna mama Marina.

Sestra i brat skupa na sceni

Stariji sin, 15-godišnji Max, također se "zarazio" glumom, a s mamom Marinom počeo je glumiti kada je imao samo sedam godina. Njegova prva uloga bila je s ansamblom Acezantez, a talentirani 15-godišnjak sinkronizirao je i filmove i crtiće. Posljednja zajednička uloga mame i sina jest u filmu Most na kraju svijeta redatelja Branka Ištvančić čija se premijera tek očekuje.

Maxova ljubav prema glumi, priča Marina, bila je i razlog zbog čega je u Zaprešiću pokrenula dramsku grupu koju vodi već pune četiri godine.

"Kada smo se doselili u Zaprešić, tu nije bilo dramske u kojoj bi se mogao dalje razvijati, a nije nam se dalo voziti ga dva puta tjedno do Zagreba.Tako da je zahvaljujući njemu, mom suprugu kojemu se nije dalo voziti, kolegi Željku Mavroviću koji mi je pomogao i zajedno sa mnom krenuo voditi dramsku, te kasnije ravnateljici Pučkog otvorenog učilišta Zaprešić Višnji Goljački, u Zaprešiću aktivna scena Kazališta za djecu i mlade", objašnjava glumica Zagrebačkog kazališta lutaka. I kći Tea aktivna je u Kazalištu za djecu i mlade, a brati i sestra u više su navrata stali skupa na kazališne daske.

"Radimo zanimljive predstave, a dramska okuplja mnogo mladih polaznika i zaljubljenika glume iz Zaprešića i okolice. U rad Kazališta za djecu i mlade angažirao se i glazbenik Davor Rocco i studentica Likovne akademije Paula Bučar, tako da naše predstave izgledaju vrlo ozbiljno i profesionalno", hvali svoje male učenike kazališna glumica.

Gluma nas okuplja

Zanimalo nas je i kako Teini i Maxovi prijatelji gledaju na njihovo pojavljivanje na pozornici, a Marina kaže kako im je to normalna situacija. Nerijetko se događa i da se njihovi prijatelji uključe u rad njihove dramske grupe.

"Često pokupim i drugu djecu s nama na predstave u kazalište. Organizirali smo više posjeta predstavama u mom matičnom kazalištu lutaka tako da su dolazili i roditelji i djeca koje je to zanimalo. Tei sam organizirala par njezinih rođendana u kazalištu uz kreativnu radionicu izradu lutaka i scenografije", ispričala je Marina.

Priznala je i kako je gluma nešto što okuplja njezinu obitelj, a svoju djecu kroz rad u njihovoj vršnjačkoj grupi bolje razumije.

"Djeca mi se otvaraju. Vidim probleme odrastanja njih i njihovih vršnjaka. Mislim da na ovaj kreativan i kvalitetan način tražim put do njih. Svakako im gluma pomaže u razvijanju samopouzdanja, u spoznavanju njihovih mogućnosti, savladavanju i otvaranju emocija, razvijanju tolerancije", kaže ova kazališna glumica.

Budući da glumičina djeca velik dio svog vremena provode u teatru i okruženi glumcima, pitali smo Marinu bi li im poželjela i da se profesionalno bave glumom, a Marina odgovora kako im često govori kako joj se zaista svejedno čime će se baviti.

"Važno mi je da ih veseli ono čime se bave, da ih to ispunjava kao ljude i da su sretni", priznaje mama dvoje mladih glumaca.

Posjeti missMAMA